ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ας σταματήσουν τους ερασιτεχνισμούς σχετικά με “μονομερή αναστολή” του Σέγκεν. 

ΗΜ/ΝΙΑ:

      Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, μιλώντας χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει αναστολή της συνθήκης Σένγκεν από την πλευρά της Ελλάδας «μετά από μελέτη και προετοιμασία».

    Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό (Βήμα 99,5) προχώρησε περισσότερο, προτείνοντας να βγούμε από τη Συνθήκη «για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ισα να φύγουν οι ξένοι και μετά να ξαναμπούμε στη Συνθήκη».

     Οι κύριος Χαϊκάλη έχει προφανώς την εντύπωση ότι μπαινοβγαίνεις σε μιά διεθνή Συνθήκη όπως στο μπαρ της γειτονιάς του. Αν και εκεί γίνεται ενίοτε face-control στο οποίο σίγουρα θα σκοντάφταμε αφου εν τω μεταξύ “θα είχαμε αφήσει τους ξένους να φύγουν”.

     Πως θα έφευγαν; Δεν ξέρει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ ότι τα κράτη της ΕΕ δεν είναι ξέφραγο αμπέλι; Γιατί δηλαδή αυτό που δεν κατορθώνουν οι transit μετανάστες τώρα που είμαστε στο Σέγκεν – δηλαδή να μεταβούν σε άλλη χώρα της ΕΕ- θα το κατορθώσουν όταν τα σύνορα της ΕΕ θα κλείσουν ακόμα πιό ερμητικά για την εκτός Σέγκεν Ελλάδα!

     Και ποιός τους είπε ότι σε περίπτωση εξόδου μας από το Σέγκεν θα μειωθεί η μεταναστευτική πίεση; Χώρες όπως η Βουλγαρία ή η Τουρκία, που δεν ανήκουν στο Σέγκεν, αντιμετωπίζουν και αυτές οξύ πρόβλημα άφιξης μεταναστών και προσφύγων.

     Γνωρίζουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης για πόσα χρόνια η Ρουμανία και η Βουλγαρία αγωνίζονται να μπουν στο Σέγκεν; Αναρωτήθηκαν ποτέ για το κόστος που θα είχε μια τέτοια έξοδος για την Ελλάδα; Χωρίς προφανές όφελος.

    Πρέπει να επικρατήσουν οι ίδιες αυτοκτονικές τάσεις που παρατηρούνται τελευταία στη γενικότερη ευρωπαϊκή μας πολιτική για να θελήσουμε να φύγουμε αυτοβούλως από το Σέγκεν. Το πρόβλημα είναι μηπως και μας διώξουν οι εταίροι μας επειδή δεν θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας.

     Η κυβέρνηση αντί να ανακαλύπτει τον τροχό ας συνεχίσει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης που κατόρθωσε κάτω από δυσμενείς συνθήκες λόγω Συρίας να ελέγξει αποτελεσματικά τα χερσαία μας σύνορα, να βελτιώσει θεαματικά τη διαδικασία παροχής πολιτικού ασύλου και να απαλάξει το κέντρο της Αθήνας από απαράδεκτες καταστάσεις. Ουδείς διαφωνεί ότι χρειάζεται άμεση βελτίωση των συνθηκών κράτησης και φιλοξενίας. Ας κάνει η κυβέρνηση όσα δεν πρόλαβε η προηγούμενη.

     Δεν αποτελεί όμως λύση να αφήνεις χιλιάδες μετανάστες στο έλεος του θεού στην Ομόνοια. Κιαι δεν ξεπερνούν το επίπεδο της αστειότητας προτάσεις τύπου “Χαϊκάλη”.