ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ



ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Δηλώσεις σχετικά με τις τρομοκρατικές ενέργειες στο Βόλγκογκραντ της Ρωσίας και στην οικία του Γερμανού Πρέσβη στο Ρ/Σ «REAL» και στους δημοσιογράφους Μ. Νιφλή και Μ. Πολλάλη

ΗΜ/ΝΙΑ:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Υπηρεσία Ενημέρωσης και
Δημόσιας Διπλωματίας

Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2013

Δηλώσεις ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα σχετικά με τις τρομοκρατικές ενέργειες στο Βόλγκογκραντ της Ρωσίας και στην οικία του Γερμανού Πρέσβη στο Ρ/Σ «REAL» και στους δημοσιογράφους Μ. Νιφλή και Μ. Πολλάλη

«Για την τρομοκρατική επίθεση στο Βόλγκογκραντ στη Ρωσία υπάρχει επίσημη δήλωση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, του κ. Βενιζέλου στην οποία εκφράζει τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη γι’ αυτή τη βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια. Άρα και τα αισθήματα του ελληνικού λαού είναι σαφή και φιλικά, ενάντια σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, αλλά υπάρχει και επίσημη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Οι τρομοκράτες παντού και όχι μόνο στη Ρωσία, και στην Ελλάδα, διαλέγουν πάντα το χρόνο για να επιφέρουν το μεγαλύτερο πλήγμα, είτε στους δημοκρατικούς θεσμούς, είτε στις διεθνείς σχέσεις, είτε στην προσπάθεια ανάκαμψης που γίνεται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, ενόψει και της Ελληνικής Προεδρίας.
Δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που διαλέγουν. Πράγματι επισκέφθηκα το Γερμανό Πρέσβη, τον Wolfgang Dold στην κατοικία του, κατ’ εντολή του Αντιπροέδρου και Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Βενιζέλου, ο οποίος είχε και τηλεφωνική συνομιλία μαζί του. Είναι ένας διπλωμάτης έμπειρος, φίλος της Ελλάδας, με τον οποίο έχω πολύ στενή συνεργασία από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου εδώ. Ο Πρέσβης είναι ψύχραιμος και δε νομίζω ότι τέτοιου είδους τρομοκρατικές άνανδρες ενέργειες θα μπορέσουν να υπονομεύσουν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας, ειδικά σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Υπενθυμίζω ότι είχε έρθει και την περασμένη εβδομάδα, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο ομόλογός μου, ο Γερμανός Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο κ. Michael Roth, κι έκανε εξαιρετικά φιλικές και θετικές δηλώσεις και όσον αφορά την Προεδρία και όσον αφορά την προοπτική και τη νέα ευρωπαϊκή πολιτική της νέας γερμανικής κυβέρνησης. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ανεργίας.
Άρα οι τρομοκράτες ξέρουν πότε πρέπει να χτυπούν και πότε πρέπει να υπονομεύουν.
Οι τρομοκράτες δεν βλέπουν με καλό μάτι το γεγονός ότι η Ελλάδα βαδίζει, με πολύ μεγάλες θυσίες, προς την έξοδο από την κρίση. Διότι αυτά τα χτυπήματα, αυτές οι σφαίρες από τα καλάσνικοφ πλήττουν την προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης, τον τουρισμό και έχουν πολλαπλούς στόχους. Αλλά από την άλλη, ευτυχώς, υπάρχει ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο καταδίκης τέτοιων τρομοκρατικών ενεργειών.
Οι πολιτικοί στόχοι της τρομοκρατίας, αυτών των πληρωμένων τρομοκρατών, είναι σαφείς και είναι η υπονόμευση της χώρας μας. Και αυτό που κάνουν δεν πλήττει τη Γερμανία, πλήττει την Ελλάδα. Βλέπουν με πολύ κακό μάτι το ότι η Ελλάδα οδηγείται σε μια σταθερότητα, σε μια έξοδο από την κρίση, στο να πετύχει τους στόχους της. Διότι αυτοί θέλουν αναρχία και θέλουν χάος.
Η Κυβέρνηση, και ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ο κ. Δένδιας κι εγώ προσωπικά επικοινωνούμε με τον Πρέσβη. Δεν έχω δει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη ανακοίνωση από πλευράς Γερμανικών Αρχών αλλά είμαι σίγουρος ότι θα είναι σ’ επικοινωνία με τον Πρέσβη τους.
Η ελληνογερμανική συνεργασία είναι στρατηγικής σημασίας και για εμάς και για τη Γερμανία και για την Ευρώπη και δεν πρόκειται να πληγεί, οτιδήποτε και αν προσπαθούν να κάνουν αυτοί οι τρομοκρατικοί κύκλοι».