ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Η ΕΥΡΩΠΗ ΩΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ, Φιλελεύθερος, Παρασκευή 4 Μαίου 2018

ΗΜ/ΝΙΑ:

Ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας έλκεται από προφητείες. Όσο πιο ολιστική είναι η πρόβλεψη, με την έννοια να καλύπτει όλες τις πτυχές του μέλλοντος, τόσο πιο ελκυστική αποδεικνύεται. Πιο δημοφιλείς είναι οι προφητείες που μας απαλλάσσουν από την ευθύνη προγραμματισμού και διαχείρισης του μέλλοντος: οι προφητείες του οσίου Παϊσιου, που φιγουράρουν σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων, οι προφητείες περί κατάρρευσης της ΕΕ, κατάρρευσης του παγκόσμιου καπιταλισμού, δυναμικής επανεμφάνισης του ξανθού γένους, η κοινωνικού ξεσηκωμού του μετώπου του Νότου.
Υπάρχουν προφητείες που λειτουργούν ως βάλσαμο στον ανθρώπινο πόνο, αλλά και προφητείες επώδυνες, που κοστίζουν πανάκριβα. Μια πρόσφατη προφητεία υψηλού κόστους ήταν ότι οι εταίροι μας θα τρομοκρτηθούν από τις απειλές του Γιάνη και του Αλέξη και θα μας μπουκώσουν στα δανεικά – χωρίς όρους- επι πλέον των 200 τόσων δις που είχαμε ήδη πάρει: μας κόστισε πάνω από 100 δις.
Μπορεί οι προφητείες να μην αντέχουν στη βάσανο της λογικής. Έχουν όμως ένα κοινό στοιχείο που τις καθιστά ελκυστικές. Είναι πρόσχημα για να αποφύγουμε να αντιμετωπίσουμε το παρόν και το μέλλον όπως πράγματι εμφανίζεται· άρνηση πραγματικότητας, παιδαριώδης συλλογική αντίδραση φυγής και αποφυγής ανάληψης των ευθυνών μας.͘
Ελκυστικές προφητείες δεν κυκλοφορούν μόνο στο στρατόπεδο των εθνολαϊκιστών που μας κυβερνούν. Κυκλοφορούν δυστυχώς και στο χώρο του λεγόμενου ευρωπαϊκού τόξου. Μια επικίνδυνη αλλά διαδεδομένη προφητεία είναι η πίστη ότι όσο και αν υπονομεύονται οι θεσμοί, όσο και αν διαβρώνεται η δημοκρατία και το κράτος δικαίου, δεν κινδυνεύει η φιλελεύθερη δημοκρατία στην Ελλάδα γιατί υπάρχει η προστασία της Ε.Ε. Πως είναι δυνατόν ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. να διολισθήσει σε αυταρχισμό ή ολοκληρωτισμό κάτω από τη σκέπη της Ευρώπης; Αυτή η καθησυχαστική προφητεία παραλύει τις απαραίτητες ενέργειες και πρωτοβουλίες που εμείς οι ίδιοι – όσοι πιστεύουμε στις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές- οφείλουμε να πάρουμε. Εμπιστευόμαστε και αναθέτουμε, για άλλη μια φορά, τη σωτηρία μας στους άλλους.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ε.Ε. είναι ασύμβατη με οποιουδήποτε είδους αυταρχισμό ή ολοκληρωτισμό. Η ΕΕ δημιουργήθηκε και υπάρχει ακριβώς για να προστατεύει τις κατακτήσεις της φιλελεύθερης δυτικής δημοκρατίας: το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του λόγου, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ειδικά για μας τους Έλληνες η ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια ήταν εξ αρχής συνδεδεμένη με την πτώση της απριλιανής δικτατορίας και ένα βήμα ενίσχυσης του νεαρού και εύθραυστου δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Η σημερινή απειλή για τους δημοκρατικούς μας θεσμούς δεν προέρχεται από συνωμότες στρατιωτικούς ή ξένες μυστικές υπηρεσίες. Προέρχεται από την συστηματική απαξίωση του δημόσιου λόγου και των θεσμών από τους κυβερνώντες και όσους τους συνοδεύουν στο βόρβορο. Ας μην τρέφουμε την αυταπάτη ότι η Ευρώπη θα έρθει να σώσει τη δημοκρατία μας. Δεν είναι ευρωπαϊκή αρμοδιότητα, αλλά αποκλειστικά δική μας, η απαλλαγή από τον υπόκοσμο που εκδίδει Δελτία Τύπου με την αυθεντική σφραγίδα «Γραφείο Πρωθυπουργού».