ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣΘΕΜΑΤΑ

Κοινοβουλευτική διαδικασία και πολιτική ηθική.

ΗΜ/ΝΙΑ:

Παραθέτω την απάντησή μου σε επιστολή της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κας Αυλωνίτου που έλαβα στις 10/2/2016.

Η κυρία Αυλωνίτου ισχυρίζεται ότι υπέγραψε την άθλια Ερώτηση για τη λίστα Μπόργιανς για να λύσει τις απορίες της!

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΛΕΝΗ ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ- 11/2/2016

Αξιότιμη κυρία Αυλωνίτου,

Ευχαριστώ για την επιστολή σας και εκτιμώ το ότι αφιερώσατε χρόνο για να μου απαντήσετε.

Επιτρέψτε μου να μην συμφωνήσω με τα επιχειρήματά σας. Ουδέποτε ισχυρίσθηκα ότι οι βουλευτές πρέπει να καταθέτουν Ερωτήσεις μόνο επί θεμάτων για τα οποία γνωρίζουν πλήρως τα πραγματικά περιστατικά και δεδομένα.

Λέτε ότι οι δικές σας Eρωτήσεις στηρίζονται σε απορίες και αποτελούν το μέσο δια του οποίου οι βουλευτές επιλύουν τις απορίες τους. Η δική μου άποψη είναι διαφορετική. Θεωρώ ότι οι Ερωτήσεις πρέπει να αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης και της Διοίκησης, παρούσης και προηγούμενης. Να ελέγχεται δηλαδή η ορθή και αποδοτική λειτουργία του κράτους και η ικανότητά επίλυσης των προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Πέραν όμως από τη θεωρητική αυτή συζήτηση, αδυνατώ να αντιληφθώ ποια απορία σας θα μπορούσε να επιλυθεί με την κατάθεση της Ερώτησης. Αν ο Γερμανός Υπουργός προσπάθησε να μου παραδώσει λίστα φοροφυγάδων και εγώ αρνήθηκα να την παραλάβω; Αν αυτή ήταν η απορία σας, θα μπορούσε να έχει λυθεί χωρίς χρονοτριβή αν εσείς ή οι συνεργάτες σας παρακολουθούσατε στοιχειωδώς το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ βάσει του οποίου ο ίδιος ο κύριος Μπόργιανς δήλωσε ότι παρέλαβε τη λίστα την άνοιξη του 2015 και την παρέδωσε στις ελληνικές αρχές τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου.

Πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να σπεύσετε να υπογράψετε την Ερώτηση αυτή και για έναν επιπλέον λόγο. Η Ερώτησή σας αφήνει, αναπόφευκτα, αιχμές για τέλεση εκ μέρους μου βαρύτατων αδικημάτων. Διότι αν, όπως ρωτάτε, μου είχε προσφερθεί λίστα που θα διευκόλυνε την πάταξη της φοροδιαφυγής και εγώ είχα αρνηθεί να την παραλάβω, θα επρόκειτο ασφαλώς περί σοβαρού αδικήματος. Θεωρώ λοιπόν ότι ο στοιχειώδης σεβασμός της προσωπικότητας του άλλου, εν προκειμένω της δικής μου, επιβάλλει ιδιαίτερη εγκράτεια και προσοχή. Θα θεωρούσα την απορία σας εύλογη αν είχαν υπάρξει έστω αμυδρές ενδείξεις ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν συμβεί καθ’ όν τρόπον υπονοείτε.

Δεν θεωρώ λοιπόν εύλογη την απορία σας και θεωρώ την Ερώτησή σας καταχρηστική. Δεν είναι θέμα διαδικασίας, την οποία άλλωστε γνωρίζω πολύ καλά, αλλά θέμα ουσίας και πολιτικής ηθικής.

Με τιμή,

Δημήτρης Κούρκουλας

————————————————-

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ κας ΕΛΕΝΗΣ ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ

Αξιότιμε κ. Κούρκουλα,

Εις απάντηση της «Ανοικτής Επιστολής» που αποστείλατε σε μένα, καθώς και στους υπόλοιπους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταθέσαμε την Κοινοβουλευτική Ερώτηση 2913/200 – 4/2/2016 προς τον Υπουργό Εξωτερικών γιά την υπόθεση της λίστας Borjans, έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Ισχυρίζεστε ότι η ερώτησή μας “στηρίζεται σε παντελώς ψευδή, ανύπαρκτα και ανυπόστατα πραγματικά δεδομένα”, θεωρώντας προφανώς ότι οι Βουλευτές υποβάλλουν ερωτήσεις μόνο όταν γνωρίζουν ήδη την απάντηση, υποβάλλουν δηλαδή μόνο ρητορικές ερωτήσεις. Ισως κατά τη διάρκεια της πολυετούς υπηρεσίας σας στο Ελληνικό δημόσιο και στην Κυβέρνηση να γνωρίσατε μόνο τέτοιους Βουλευτές, δεν νοιώθω όμως προσωπικά καμμία υποχρέωση να τους μοιάσω.

Οι δικές μου ερωτήσεις, καθώς και όλες οι ερωτήσεις που συνυπογράφω, στηρίζονται σε απορίες, υποβάλλονται δε γιά να λυθούν οι απορίες αυτές. Οι Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις αποτελούν το μέσο διά του οποίου οι Βουλευτές επιλύουν τις όποιες απορίες τους. Η αναζήτηση των πραγματικών δεδομένων γιά το αντικείμενο της κάθε ερώτησης αποτελεί υποχρέωση της διοίκησης, που διερευνά το ερωτώμενο ζήτημα, τεκμηριώνει τα δεδομένα και απαντά στους Βουλευτές. Αποτελεί δηλαδή δουλειά και υποχρέωση της εκτελεστικής εξουσίας και όχι της νομοθετικής. Θα παραβίαζα το πνεύμα των συνταγματικών μου καθηκόντων, καθώς και τους περιορισμούς του χρόνου μου, αν επεδίωκα να υποκαταστήσω τον διοικητικό μηχανισμό όλων ανεξαιρέτως των Υπουργείων αναλαμβάνοντας να εκτελώ προσωπικά τα δικά τους καθήκοντα.

Συχνά έχω βρεθεί στη θέση να εξηγώ τα παραπάνω σε ανθρώπους που με ρωτάνε «μα γιατί έκανες ερώτηση, δε με ρώταγες:». Δεν καταλαβαίνουν ότι, σε ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του κράτους, ο Βουλευτής ρωτάει ακριβώς υποβάλλοντας Κοινοβουλευτική Ερώτηση! Απορώ όμως που και εσείς έχετε την ίδια απορία, αφού ως νομικός, ως στέλεχος του Ελληνικού δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ως διατελέσας Υφυπουργός θα περίμενα να γνωρίζετε καλύτερα τις σχετικές διαδικασίες.

Ευχαριστώ πάντως γιά τις διευκρινίσεις επί της ουσίας του ζητήματος που περιλαμβάνονται στην επιστολή σας.

Με τιμή,

Ελένη Αυλωνίτου

Βουλευτής Β’ Αθήνας – ΣΥΡΙΖΑ