ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Παρέμβαση ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στο Β΄Τμήμα Διακοπής Εργασιών Βουλής Θέρους 2014 επί της τροπολογίας του ΥΠΕΞ περί «Μέτρα ενίσχυσης των υπηρεσιών οικονομικής διπλωματίας και προώθησης των διεθνών οικονομικών σχέσεων και άλλες διατάξεις»

ΗΜ/ΝΙΑ:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει μεγάλη νομοθετική δραστηριότητα και έτσι αναγκαζόμαστε να εντάξουμε την τροπολογία για τα Μέτρα ενίσχυσης των υπηρεσιών οικονομικής διπλωματίας και προώθησης των διεθνών οικονομικών σχέσεων και άλλες διατάξεις, η οποία είναι σημαντική, σε ένα άλλο νομοσχέδιο. Ο στόχος είναι να μπορέσουν να ξαναγίνουν προσλήψεις υπαλλήλων του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίες προσλήψεις έχουν σταματήσει από το 2006.

Υπενθυμίζω ότι, το 2003 ελήφθη η στρατηγική απόφαση να μεταφερθεί ο κλάδος των Εμπορικών και Οικονομικών Υπαλλήλων από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Το 2007 υπήρξε μία νομοθετική ρύθμιση, η οποία ουσιαστικά εμπόδιζε την πρόσληψη, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί εξαιρετικά ο αριθμός των Εμπορικών και Οικονομικών Υπαλλήλων από 189 το 2007, σε λιγότερους από 150 σήμερα και μάλιστα σε μια εποχή, όπου, η οικονομική διπλωματία καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση.

Ήδη, στο σχεδιασμό του Υπουργείου έχουμε εντάξει αυτήν την παράμετρο. Έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο, για να ανοίξουμε γραφεία Εμπορικών και Οικονομικών Υπαλλήλων σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, όπου μέχρι τώρα δεν είχαμε παρουσία, διότι υπάρχουν νέες αγορές, τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσουμε.

Εδώ θέλω να δηλώσω ότι οι υπηρεσίες που παρέχουν αυτά τα γραφεία ΟΕΥ είναι εξαιρετικά σημαντικές. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των αιτημάτων που δέχονται από ελληνικές επιχειρήσεις από τέσσερις χιλιάδες το 2007, σε δεκαπέντε χιλιάδες το 2013. Έχουν εκπονήσει αυτά τα γραφεία 181 έρευνες αγοράς. Έχουν εκδώσει 292 ενημερωτικά σημειώματα –μέσα στο 2013 αυτά- και έχουν συντάξει 30 επιχειρηματικούς οδηγούς.

Είναι, λοιπόν, αναγκαίο –πιστεύουμε- να ξαναρχίσει η τροφοδότηση του κλάδου αυτού μέσα από διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες, δεδομένου ότι η οικονομική διπλωματία αποτελεί αυτήν τη στιγμή την αιχμή του δόρατος για την έξοδο μας από την κρίση.

Με την τροπολογία, λοιπόν, αυτή και σε συνεργασία με την Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, που θεσμοθετήθηκε πριν από λίγους μήνες στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, και σε στενή συνεργασία μαζί τους προβλέπουμε την επανέναρξη της διαδικασίας αξιοκρατικής πρόσληψης οικονομικών και εμπορικών υπαλλήλων.
Ευχαριστώ πολύ.»