ΣΥΝΕΝΕΤΕΥΞΗ ΣΤΗ FREESUNDAY ΣΤΟΝ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ
Ζούµε ακόµη στον κόσµο των αντιµνηµονιακών ψευδαισθήσεων» πιστεύει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών ∆ηµήτρης Κούρκουλας, που σταδιοδρόµησε για δεκαετίες στην Κοµισιόν. Οι συσχετισµοί στην Ευρωζώνη έχουν αλλάξει σε βάρος µας, σηµειώνει και θυµίζει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είµαστε µόνοι εναντίον όλων. Κατά την άποψή του, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαπραγµατεύεται τα σύµβολα και όχι την ουσία, µε αποτέλεσµα να χάνεται το κεφάλαιο αξιοπι- στίας που είχε κατακτηθεί τα τελευταία χρόνια.
Οι δηµοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κοινωνική πλειοψηφία στηρίζει τους κυβερνητικούς χειρισµούς στη διαπραγµάτευση. Εσείς;
Στο οριακό σηµείο που έχουµε φτάσει, είναι, νοµίζω, καθήκον όλων µας να στηρίξουµε τη χώρα. ∆εν µπορώ όµως να απαντήσω στο ερώτηµα που αφορά τους κυβερνητικούς χειρισµούς στη διαπραγµάτευση γιατί υπάρχει ένα πέπλο µυστηρίου και συνεχείς αντιφάσεις. ∆εν γνωρίζω τι επιδιώκει η κυβέρνηση στη διαπραγµάτευση και νοµίζω ότι και πολλοί άλλοι εντός και εκτός Ελλάδος δεν το γνωρίζουν.
Πού βρίσκεται η εµπλοκή, κατά την εκτί- µησή σας, στη συνεννόηση µε τους πιστω- τές; Είναι µεθοδολογικό το πρόβληµα ή κάτι άλλο;
Έχει χαθεί ένα σηµαντικό κεφάλαιο αξιοπιστίας που είχε αποκτηθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Η κυβέρνηση δεν έχει σταθερό στόχο και η στάση της δηµιουργεί µερικές φορές αµφιβολίες ως προς τις µακροπρόθεσµες επιδιώξεις της. ∆ιαπραγµατεύτηκε τα σύµβολα και όχι την ουσία. Η επιδείνωση της πραγµατικής οικονοµίας λόγω της αστάθειας έχει βεβαίως εξασθενίσει τη διαπραγµατευτική µας θέση. Σίγουρα το πρόβληµα δεν είναι µόνο µεθοδολογικό. Είναι πρόβληµα έλλειψης επαφής µε την οικονοµική, ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή πραγµατικότητα.
Φθηνό ευρώ, φθηνό πετρέλαιο, πρόγραµµα ποσοτικής χαλάρωσης, πακέτο Γιούνκερ… Γιατί είµαστε η µόνη χώρα στην Ευρωζώνη που βρίσκεται έξω από αυτό το θετικό πλαίσιο εξελίξεων;
Γιατί, δυστυχώς, έχουµε εθνική ειδίκευση στο να καταστρέφουµε ό,τι εµείς οι ίδιοι µε τον ιδρώτα µας χτίσαµε. Βρισκόµαστε έξω από το πλαίσιο θετικών ευρωπαϊκών εξελίξεων, αλλά, ακόµα χειρότερα, αναθεωρούµε προς τα κάτω τις προβλέψεις για ανάπτυξη και απασχόληση για το 2015 και το 2016.
Αν, όπως όλα δείχνουν, το φθινόπωρο χάσουν τις εκλογές Ραχόι και Κοέλιο, δεν θα µπορεί να φτιαχτεί ένα µέτωπο του Νότου; ∆εν θα αλλάξουν υπέρ µας οι πολιτικοί συσχετισµοί στην Ευρωζώνη;
Το λεγόµενο µέτωπο του Νότου δεν υπήρξε ποτέ. Όχι γιατί οι άλλοι λαοί του Νότου δεν είναι τόσο έξυπνοι όσο εµείς για να πιστέψουν ότι υπάρχει έξοδος από την κρίση χωρίς δηµοσιονοµική εξυγίανση και χωρίς αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αλλά γιατί εµείς ζήσαµε για πέντε χρόνια το µύθο της αντιµνηµονιακής απάτης. Οι πολιτικοί συσχετισµοί στην Ευρωζώνη έχουν ήδη αλλάξει και έχουν αλλάξει εις βάρος µας. Στις περισσότερες περιπτώσεις είµαστε µόνοι εναντίον όλων.
Το γεγονός ότι ο κόσµος είχε τόση ανάγκη να δει σκληρή στάση από την κυβέρνηση έναντι των έξω δεν βαρύνει τους προηγούµενους;
Βαρύνει τους προηγούµενους διότι δεν κατόρ- θωσαν να αποκαλύψουν στα µάτια του κόσµου την αντιµνηµονιακή απάτη. Την ψευδαίσθηση ότι, όπως έγραψε πρόσφατα ένας έγκριτος αναλυτής, «κάποιοι µας “επέβαλαν” να γίνουµε φτωχοί. Είχαµε λεφτά, αλλά µας τα παίρνουν, µας επιβάλλουν “φτωχοποίηση” του λαού». ∆εν ξέρω τι εννοούµε µε τον όρο «σκληρή στάση». Τις αστειότητες µε τις συναντήσεις στα ξενοδοχεία; Την αλλαγή ορολογίας; Η στάση της κυβέρνησης είναι αντιφατική και θολή και το γεγονός αυτό συµβάλλει στην επιδείνωση της οικονοµικής κατάστασης. Το ερώτηµα είναι τι κόστος πρέπει ακόµα να πληρώσει η χώρα για να ξεπεράσουµε ως κοινωνία τις ψευδαισθήσεις των τελευταίων χρόνων.
Κατά την εκτίµησή σας, πού πηγαίνουµε; Σε µια καλύτερη συµφωνία, σε περισσότερη φτωχοποίηση ή κάπου άλλου;
Κάθε συµφωνία δεν µπορεί παρά να στηρίζεται στα πραγµατικά δεδοµένα. Ακόµα και ο πιο έµπειρος και ικανός διαπραγµατευτής δεν λειτουργεί στο κενό αλλά σε µια αριθµητικά δεδοµένη πραγµατικότητα. Οι άνθρωποι δεν µπορούν να ευηµερούν αν δεν ευηµερούν και οι αριθµοί. Το µαγικό «κλισέ» των ηµερών ότι «βάζουµε τους ανθρώπους πάνω από τους αριθµούς» ισοδυναµεί µε άρνηση της πραγµατικότητας. Είναι αυτονόητο ότι µια πολιτική που βασίζεται στην άρνηση της πραγµατικότητας δεν µπορεί παρά να είναι καταστροφική. ∆υστυχώς, πηγαίνουµε ολοταχώς προς τα πίσω. Χάνουµε τη δυναµική ανάπτυξης που ξεκίνησε το 2014, χάνουµε επενδύσεις που είναι απαραίτητες για την απασχόληση, χάνουµε τεράστια ποσά από το τραπεζικό σύστηµα, χάνουµε πλεονάσµατα του κρατικού προϋπολογισµού.
Υπάρχει µια ολόκληρη πολιτική µυθολογία γύρω από τις ελληνορωσικές σχέσεις; Γιατί ο Πούτιν θεωρείται από πολλούς εδώ καλύ- τερος σύµµαχος από τους Ευρωπαίους;
∆εν νοµίζω ότι τίθεται δίληµµα Ε.Ε. ή Ρωσία, παρά µόνο στην αρρωστηµένη φαντασία ορισµένων περιθωριακών. Οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν µεγάλο ιστορικό βάθος και γερά θεµέλια, που πρέπει να αξιοποιηθούν. Η εµβάθυνση των σχέσεων αυτών δεν έρχεται σε αντίθεση µε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας µας. Είχα προσωπικά την ευκαιρία τα δυόµισι τελευταία χρόνια ως υφυπουργός Εξωτερικών να εργαστώ εντατικά για την αναβάθµιση των ελληνορωσικών σχέσεων. Υπήρξαν πολλές και σηµαντικές συναντήσεις σε πολιτικό και οικονοµικό επίπεδο και, παρά τη δύσκολη συγκυρία λόγω της ουκρανικής κρίσης, οι σχέσεις των δύο χωρών προχώρησαν θετικά. Εργαστήκαµε στο πλαίσιο της Ε.Ε., χωρίς τυµπανοκρουσίες, για την εξεύρεση διπλωµατικής λύσης στην ουκρανική κρίση και στην αποφυγή µιας επικίνδυνης κλιµάκωσης, και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι Ρώσοι φίλοι µας. Οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν και έντονη πολιτιστική διάσταση. Για το λόγο αυτό συµφωνήσαµε το 2016 να είναι έτος Ρωσίας στην Ελλάδα και έτος Ελλάδας στη Ρωσία. Στη διάρκεια του 2016 θα γίνουν πολλές σηµαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις στις δύο χώρες, που θα υπογραµµίσουν το ιστορικό βάθος των σχέσεών τους. Οι καλές σχέσεις µε τη Ρωσία αποτελούν βασικό πυλώνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και όχι µονοπώλιο ενός κόµµατος ή µιας κυβέρνησης. Η πολιτική αυτή πρέπει να συνεχιστεί χωρίς τους ερασιτεχνισµούς που θα µπορούσαν να µας φέρουν σε αντιπαράθεση µε τους εταίρους µας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.
Πώς σας φαίνονται τα σενάρια για πρόωρες εκλογές ή δηµοψήφισµα;
Σενάρια θρίλερ.
Γιατί τα κόµµατα που µετείχαν στην προη- γούµενη κυβέρνηση δυσκολεύονται τόσο πολύ να πείσουν για τις θέσεις τους;
Γιατί ζούµε ακόµα στον κόσµο των αντιµνηµονι- ακών ψευδαισθήσεων, γιατί ένα µεγάλο κοµµάτι των συµπολιτών και των πολιτικών µας είναι οικονοµικά αναλφάβητο και γιατί οι προηγούµενες κυβερνήσεις φοβήθηκαν να πουν ξεκάθαρα την αλήθεια και φλέρταραν µε τον αντιµνηµονιακό µύθο, προσπαθώντας να αποφύγουν το πολιτικό κόστος.