ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Συμμετοχή στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. (Λουξεμβούργο, 21.10.2014)

ΗΜ/ΝΙΑ:

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, συμμετείχε, χθες Τρίτη 21 Οκτωβρίου, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο. Το Συμβούλιο ασχολήθηκε με την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα συγκληθεί την Πέμπτη και Παρασκευή, 23 και 24 Οκτωβρίου, καθώς επίσης και με τις στρατηγικές προτεραιότητες της Ε.Ε. στους τομείς της Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης, οι οποίες υιοθετήθηκαν επί Ελληνικής Προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου 2014.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες της Ιταλικής Προεδρίας για υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων που αφορούν σημαντικά ζητήματα, όπως η μετανάστευση και τα ζητήματα ασφάλειας που δημιουργούνται στα κράτη-μέλη της ΕΕ από την παρουσία αλλοδαπών μαχητών σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ο κ. Κούρκουλας συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με το Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Van Rompuy, κατά την οποία συζητήθηκαν τα σημαντικά θέματα που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης και 24ης Οκτωβρίου. O Υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία που έχει η έγκαιρη υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής θέσης στο μεγάλο θέμα της κλιματικής αλλαγής, επιβεβαίωσε τη συμφωνία της Ελλάδας ως προς το στόχο μείωσης κατά 40% μέχρι το 2030 των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει το δεσμευτικό στόχο για συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ποσοστό 27% στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, καθώς επίσης και το στόχο της αύξησης της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά 30% μέχρι το 2030.

Ο κ. Κούρκουλας υπογράμμισε τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τη συμβολή της Ελλάδος προς αυτή τη κατεύθυνση, τόσο μέσω του νέου αγωγού TAP, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη, αλλά και μέσω της αξιοποίησης των εγχώριων πηγών ενέργειας, η οποία προχωρά με γοργό ρυθμό. Τέλος, υπενθύμισε την ελληνική πρόταση για ένα μηχανισμό συντονισμού της προσφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG) σε περίπτωση κρίσης.