ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη στην ε/φ GAZETA WYBORCZA

ΗΜ/ΝΙΑ:

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΟΛΩΝΙΚΩΝ Μ.Μ.Ε. ΤΗΣ 18/12/2013

Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στην ε/φ GAZETA WYBORCZA

Συνέντευξη του ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα δημοσιεύει σήμερα η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Πολωνίας, GAZETA WYBORCZA. Σημειώνεται ότι τη συνέντευξη έλαβε ο δημοσιογράφος Michal Kokot, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα και είχε σειρά συναντήσεων που καθορίστηκαν από τη Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων της ΓΓΕΕ. Παραθέτουμε το κείμενο της συνέντευξης:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μία από τις κύριες προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ θα είναι το θέμα της καταπολέμησης της κρίσης. Αυτό φαίνεται κάπως οξύμωρο αν λάβουμε υπόψη ότι η χώρα σας βρίσκεται σε ύφεση για 6η συνεχόμενη χρονιά.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πράγματι αντιμετωπίζουμε μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Η οικονομία μας έχει συρρικνωθεί κατά 25%, ενώ το ποσοστό ανεργίας ξεπέρασε το 27%. Όμως το ερχόμενο έτος θα είναι έτος ανάκαμψης. Αναμένουμε να πετύχουμε επιτέλους έστω μικρή ανάπτυξη. Το 2015, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ θα ανέλθει σε 2,9%. Πιστεύω ότι στην πραγματικότητα η αύξηση αυτή μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Έχουμε πραγματοποιήσει πολλές μεταρρυθμίσεις που περιορίζουν την γραφειοκρατία και αίρουν τα εμπόδια για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορούν να είναι αξιόπιστες οι προσπάθειες της Ελλάδας στην καταπολέμηση της κρίσης στην Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επί χρόνια κυβερνώντες την χώρα πολιτικοί είναι αυτοί που σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχουμε εξάγει σημαντικά συμπεράσματα από το παρελθόν και σήμερα η οικονομία μας είναι πολύ πιο ανταγωνιστική από ότι πριν από λίγα χρόνια. Τη στιγμή που προσχωρούσαμε στην ευρωζώνη, οι απαιτήσεις της ΕΕ ήταν μικρότερες, ενώ οι διαδικασίες ελέγχου (monitoring) μετά την είσοδο ήταν ανεπαρκείς. Τώρα όμως πολλά έχουν αλλάξει. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη που να ήταν σε θέση να παραμείνουν σταθερές μετά τη συρρίκνωση της οικονομίας τους κατά 25%. Είναι πολύ πιθανόν ότι σε άλλες χώρες θα βλέπαμε πτώσεις κυβερνήσεων, αναταραχές, ακόμη και επαναστάσεις. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι το σύστημά μας είναι ισχυρό και ανθεκτικό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θα προτείνει η Αθήνα κατά τη διάρκεια της προεδρίας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η κρίση που μας έπληξε από το εξωτερικό, επιβεβαίωσε ότι οι δομές της ΕΕ δεν ήταν αρκετά ανθεκτικές. Τώρα πρέπει να λάβουμε νέα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας. Θα συνέβαλε σε αυτό η αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, από τον οποίο λαμβάνουμε κονδύλια που αντιστοιχούν μόλις στο 1% του ΑΕΠ μας. Τη στιγμή που έχουμε μία ισορροπημένη και ενιαία αγορά και ένα κοινό νόμισμα, υπάρχει ανάγκη να αυξήσουμε την κινητικότητα των οικονομικών πόρων στο πλαίσιο αυτό. Ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να είναι αυξημένος, όχι μόνο για να αμβλυνθούν οι οικονομικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων περιοχών, αλλά και για να ασκούμε μία κοινή πολιτική. Οι αποφάσεις βέβαια για τον προϋπολογισμό των επόμενων 7 ετών έχουν ήδη ληφθεί. Παρόλα αυτά υπογραμμίζω την ανάγκη λήψης στρατηγικών αποφάσεων για το μέλλον. Τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ενότητας έχουν σεισθεί. Πιστεύουμε ότι τα κράτη-μέλη χρειάζονται περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη και περισσότερη αλληλεγγύη. Οι πολίτες της ΕΕ έπαψαν να την εμπιστεύονται, ενώ εμφανίστηκαν και ευρωσκεπτικιστικές τάσεις και δεν αναφέρομαι στα ακροδεξιά και φασιστικά κόμματα που βρίσκονται στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής σε πολλές χώρες. Εννοώ τα κύρια κόμματα που ανέρχονται στην εξουσία με σημαία τον αντιευρωπαϊσμό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κάνετε λόγο για αλληλεγγύη, τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα ασκεί κριτική στην Ελλάδα για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται τους πρόσφυγες και τους λαθρομετανάστες. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ, η ελληνική ακτοφυλακή απωθεί προς την Τουρκία τους μετανάστες από τη Συρία. Οι συνθήκες στα κέντρα υποδοχής είναι πολύ κακές.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι Βρυξέλλες πρόσφατα εκφράζονται πολύ θετικά για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε αυτό το θέμα. Πρόκειται, τόσο για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειριζόμαστε τα άτομα που παραμένουν στα κέντρα υποδοχής, όσο και για αυτούς που εισέρχονται παράνομα στο έδαφος της χώρας μας. Πρέπει να θυμόμαστε ότι είμαστε μια χώρα βυθισμένη στην κρίση και η οποία δεν έχει προγενέστερη εμπειρία εισροής ενός τόσο μεγάλου κύματος λαθρομεταναστών. Τα άτομα αυτά εισέρχονται στη χώρα μας χωρίς χρήματα, χωρίς ασφάλεια και πολλές φορές δεν σκοπεύουν καν να ζητήσουν άσυλο από την Ελλάδα. Βλέπουν την Ελλάδα ως μία χώρα διέλευσης, έναν προσωρινό σταθμό προς την πορεία τους στη Δ. Ευρώπη. Για το λόγο αυτό υπάρχει επίσης ανάγκη για στενότερη συνεργασία με τις χώρες προέλευσής τους. Από τη μία χρειαζόμαστε συμφωνίες επανεισδοχής και από την άλλη θα πρέπει να εξασφαλίσουμε στις κυβερνήσεις των χωρών αυτών τα αναγκαία μέσα για να σταματούν τους μετανάστες στο έδαφός τους. Κάτι τέτοιο θα περιόριζε τη δράση των οργανωμένων ομάδων που διακινούν λαθρομετανάστες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Παρά την κρίση, το οικονομικό χάσμα μεταξύ της Ευρώπης και των χωρών της Ασίας και της Αφρικής παραμένει τεράστιο. Δεν πρέπει να περιμένουμε ότι οι λαθρομετανάστες θα σταματήσουν να εισέρχονται στην Ευρώπη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν περιμένουμε κάτι τέτοιο και για το λόγο αυτό η ΕΕ δεν μπορεί να είναι η μόνη που δεν έχει μία ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική. Είναι προς το συμφέρον όλων των κρατών-μελών, ακόμη και αυτών που δεν βρίσκονται στη Μεσόγειο. Ελπίζουμε ότι προς το τέλος της 6μηνης προεδρίας μας, η ΕΕ θα θεσπίσει οδηγίες για το θέμα αυτό, οι οποίες θα ισχύουν για την επόμενη 5ετία.

Οι πολιτικές επιπτώσεις της κρίσης

Η ε/φ «Dziennik Gazeta Prawna» δημοσιεύει άρθρο του δημοσιογράφου Bartlomiej Niedzinski, με τίτλο «Οι ψηφοφόροι δεν θέλουν περικοπές αλλά εκτιμούν τα αποτελέσματα των επίπονων μεταρρυθμίσεων» και υπότιτλο, «οι πολιτικοί που καταπολεμούν την κρίση, χάνουν στις δημοσκοπήσεις. Όμως, με την ανάκαμψη, ξανακερδίζουν σταδιακά την υποστήριξη των ψηφοφόρων». Σύμφωνα με το δημοσίευμα « οι κυβερνήσεις των χωρών που χάρη στις επίπονες μεταρρυθμίσεις κατάφεραν να βγουν από την κρίση, επιβραβεύονται με την αύξηση της υποστήριξης των ψηφοφόρων. Ένα καλό παράδειγμα αποτελεί η Ιρλανδία, η οποία, μετά την τελευταία επιτυχή αξιολόγηση από την Τρόικα, την περασμένη Κυριακή, βγήκε από το μνημόνιο. Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην ε/φ «The Irish Times», η υποστήριξη στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Kenny αυξήθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με την προηγούμενη σφυγμομέτρηση και ανέρχεται πλέον στο 26%. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ισπανία, όπου τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος σημείωσαν μια σημαντική αύξηση όταν, μετά από δύο χρόνια ύφεσης, η χώρα μπήκε ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης. Η κατάσταση είναι διαφορετική στην περίπτωση των χωρών οι οποίες λόγω της κρίσης αναγκάζονται να συνεχίζουν την πολιτική της λιτότητας –όπως γίνεται στην Ελλάδα και την Πορτογαλία. Οι πρωθυπουργοί των χωρών αυτών, που δεν έχουν ακόμη βγει από το μπουρίνι της κρίσης, δύσκολα κάνουν σχέδια για την επανεκλογή τους. Τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος Νέα Δημοκρατία υστερούν έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ. Κάποια ελπίδα έγκειται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει άλλα δυο χρόνια για να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας».

Διαιρεμένη η πολωνική κοινή γνώμη για την ένταξη στη ζώνη του ευρώ

Όπως αναφέρει το Κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων PAP, το 45% των Πολωνών τάσσεται υπέρ της προσχώρησης της Πολωνίας στην ευρωζώνη, ενώ το 40% είναι κατά της αντικατάστασης του πολωνικού «Ζλότι» από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία «TNS OBOP». Το 12% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Πολωνία θα έπρεπε να υιοθετήσει το ευρώ εντός των επόμενων 5 ετών. Το 16% υποστηρίζει ότι η προσχώρηση στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα πρέπει να γίνει σε διάστημα από 6 μέχρι και 10 χρόνια από σήμερα, ενώ το 17% θέλει να μπει η Πολωνία στο ευρώ όχι νωρίτερα από δέκα χρόνια. Το ποσοστό των υποστηρικτών της ένταξης στην ευρωζώνη σημείωσε μια πτώση της τάξης του 4%, σε σχέση με την τελευταία μέτρηση που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο. Μειώθηκε επίσης κατά 4% το ποσοστό των αναποφάσιστων. Το ποσοστό των ευρωσκεπτικιστών παρέμεινε αμετάβλητο. Το 53% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η προσχώρηση στην ζώνη του ευρώ θα έχει έναν αρνητικό αντίκτυπο στην πολωνική οικονομία, ενώ μόλις το 18% πιστεύει ότι η οικονομία της χώρας θα επωφεληθεί από το ευρώ. Μόλις 13% πιστεύει ότι η προσχώρηση στην ευρωζώνη δεν θα επηρεάσει την οικονομική κατάσταση.

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ