ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη στην εφημερίδα Free Sunday και τη δημοσιογράφο Αγγελική Σπανού

ΗΜ/ΝΙΑ:

-Θετικός ο απολογισμός της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ;
Ο απολογισμός ήταν , κατά γενική ομολογία, εξαιρετικά θετικός τόσο από πολιτική όσο και από οργανωτική άποψη. Η επιτυχημένη Προεδρία βοήθησε, περαν των άλλων, στην προσπάθεια βελτίωσης της διεθνούς εικόνας της χώρας. Ενέγραψε στην αντζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητήματα όπως η δαχείριση της μετανάστευσης ή στρατηγική θαλάσσιας ασφάλειας που έχουν μεγάλη σημασία για τη χώρα μας και γιά ολόκληρη την ΕΕ.

-Στο εσωτερικό δεν υπήρξε και μεγάλο ενδιαφέρον σε σχέση με προηγούμενες ελληνικές προεδρίες. Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει δύο πράγματα: οι πολίτες αυτής της χώρας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οξυμμένα προβλήματα και δεν έχουν όρεξη να ασχοληθούν με κάτι που τους μοιάζει απόμακρο, όπως η Προεδρία. Σημαίνει επίσης ότι οι προτεραιότητες των μέσων ενημέρωσης δεν είναι πάντα σε αντιστοιχία με τη σπουδαιότητα των θεμάτων.

Μήπως έχει βαθύνει πολύ ο ελληνικός αντιευρωπαϊσμός;
Υπάρχει ο καθαρός αντιευρωπαϊσμός. Υπάρχει όμως και ο θολός αντιευρωπαϊσμός με τον οποίο φλερτάρουν ορισμένες πολιτικές δυνάμεις που δηλώνουν φιλοευρωπαίοι. Ο ελληνικός αντιευρωπαϊσμός δεν έχει βάθος. Δεν προσπαθεί να στηριχθεί σε επιχειρήματα αλλά απευθύνεται κυρίως στο συναίσθημα αξιοποιώντας είτε έναν πρωτόγονο αντιγερμανισμό είτε το γεγονός ότι τμήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι οικονομικά “αναλφάβητοι” και άρα επιρρεπείς σε αστήρικτες οικονομικές “θεωρίες” που υπόσχονται άμεση και άκοπη ίσαση από την κρίση.

-Πώς να μην βαθύνει όταν ακόμη και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει κατά καιρούς την Τρόικα ως “εχθρό” που “εκβιάζει”;
Ο οικονομικός “αναφαλβητισμός” που χαρακτηρίζει ακόμα και μορφωμένα τμήματα του πληθυσμού δίνει βεβαίως συχνά την ευκαιρία γιά λαϊκιστικές απλουστεύσεις. Η Τρόικα είναι μιά δυσάρεστη αναγκαιότητα που θα πάψει να είναι αναγκαία όταν σταθούμε στα πόδια μας.

-Μπορείτε στα σοβαρά να υποστηρίξετε ότι με τον ανασχηματισμό δεν επιβραβεύθηκε ο λαϊκισμός;
Προτιμώ να κρίνω τους πολιτικούς από τα έργα τους και όχι από τη φήμη που τους συνοδεύει.

-Πραγματικά, πιστεύετε ότι η κυβέρνηση δείχνει μεταρρυθμιστική ορμή ή έστω διάθεση;
Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν γίνονται για να χάσουν κάποιοι τη βολή τους ούτε για να ευχαριστηθούν οι δανειστές μας. Γίνονται και πρέπει να συνεχισθούν γιά να μπορέσουμε να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας ώστε να έχουμε το υψηλό βιωτικό επίπεδο που επιθυμούμε. Παράλληλα είναι ευθύνη της κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων και όλων όσοι ασχολούνται με το δημόσιο βίο να εξηγούν στούς πολίτες τις θετικές επιπτώσεις κάθε μιάς μεταρρύθμισης ώστε να δημιουργείται κάθε φορά η αναγκαία κοινωνική και πολιτική στήριξη. Τέτοια στήριξη είναι απολύτως χρήσιμη ιδίως εκεί όπου κατεστημένα συμφέροντα αντιμάχονται τις μεταρρυθμίσεις και βρίσκουν πολιτική κάλυψη στην οπισθοδρομική ρητορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρέπει επίσης να υπογραμμίσω ότι εκτός από τον “αντιμεταρρυθμιστικό λαϊκισμό” ελλοχεύει ο κίνδυνος του “μεταρρυθμιστικού λαϊκισμού”, της κατά κόρον δηλαδή επίκλησης των μεταρρυθμίσεων χωρίς ουσιαστική μελέτη της προστιθέμενης αξίας που μπορεί να απορρέει αλλά μπορεί και να μην προκύπτει από κάθε μεταρρύθμιση. Είναι επίσης λάθος η προσπάθεια ορισμένων να μεταφέρουν μηχανικά στη χώρα μας εμπειρίες άλλων χωρών που ενδεχομένως επέτυχαν σε ένα διαφορετικό περιβάλλον.

-Γιατί πάντα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τα προαπαιτούμενα; Δεν ευτελίζετε έτσι ο κοινοβουλευτισμός;
Την περίοδο που η χώρα μας βρισκόταν πολύ κοντά σε ολοκληρωτική καταστροφή η διαδικασία του κατεπείγοντος ήταν πολλές φορές αναγκαία. Όπως ήταν αναγκαίο, γιατί ήταν σωτήριο, να ληφθούν μέτρα αντιδημοφιλή. Στο μέτρο που μπαίνουμε σε μιά πιό ομαλή φάση και βγαίνουμε από την κρίση πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη επιλεκτικότητα στη χρήση του κατεπείγοντος. Από την άλλη όμως μεριά και η αντιπολίτευση πρέπει να σταματήσει την υπονόμευση ή καθυστέρηση του κοινοβουλευτικού έργου με διδικαστικά τερτίπια.

-Πότε θα γίνει η συμφωνία για το χρέος;
Δεν μπορώ να προβλέψω ακριβές χρονοδιάγραμμα. Πιστεύω σε μερικούς μήνες αν η χώρα μας συνεχίσει να προβάλει ένα αξιόπιστο πρόσωπο προς τα έξω.

-Μπορεί να γίνει χωρίς νέο μνημόνιο, όπως και αν αυτό ονομαστεί;
Θα είναι μιά νέα συμφωνία με τους δανειστές που θα βελτιώνει τους όρους αποπληρωμής του δανείου. Υπενθυμίζω ότι χάρις στην επιτυχή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας έχουμε ήδη επιτύχει πολύ χαμηλά επιτόκια. μακρά περίοδο αποπληρωμής και περιόσους χάριτος. Απομένει να φανεί κατά τη διαπραγμάτευση αν και πως θα πετύχουμε περαιτέρω βελτίωση. Αυτό που τώρα προέχει δεν είναι η παραφιλολογία για το “μνημόνια” αλλά η μάχη για την ανάπτυξη που είναι ο πιό σίγουρος δρόμος και για τη βιωσιμότητα του χρέους και για τη μείωση της ανεργίας.

-Δεν είναι εντελώς προεκλογικό το κλίμα; Βλέπετε κάλπες το φθινόπωρο;
Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ακόμα και πολλοί από αυτούς που δεν είναι ευχαριστημένοι με την κυβέρνηση, δεν θέλουν τεχνητές εντάσεις. Η αντιπολίτευση μοιάζει να βιάζεται γιά εκλογές σαν να φοβάται ότι η πολιτική εξόδου από την κρίση αρχίζει να δίνει καρπούς. Πιστεύω ότι οι φόβοι της είναι βάσιμοι.