ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη στην εφημερίδα GAZETA WYBORCZA

ΗΜ/ΝΙΑ:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
REPUBLIKA GRECJI
ΑΜΒΑSADA GRECJI W WARSZAWIE BIURO PRASOWE I KOMUNIKACJI

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Δ.ΚΟΥΡΚΟΥΛΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ GAZETA WYBORCZA (10-7)

Σας παραθέτουμε το κείμενο της συνέντευξης του υφυπουργού Εξωτερικών Δ.Κούρκουλα, που παραχώρησε στην εφημερίδα «Gazeta Wyborcza”, και για την οποία μερίμνησε το Γραφείο μας να δημοσιευτεί, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του ΠτΔ Κάρολου Παπούλια στην Πολωνία.

Το κείμενο της συνέντευξης:

Τίτλος: «Φως στο ελληνικό τούνελ- Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν»

ΔΚ: Είμαι βαθιά εντυπωσιασμένος από την πρόοδο της Πολωνίας την τελευταία εικοσαετία. Πρώτη φορά επισκέφτηκα την Βαρσοβία στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ελέγχαμε τότε την πορεία των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες ήταν η βασική προϋπόθεση, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας σας με την ΕΕ.
ΕΡ: Το μεγαλύτερο λάθος ήταν μάλλον που αφήσατε το χρέος της χώρας να πάρει τόσο κολοσσιαίες διαστάσεις….
ΔΚ: Αυτό έγινε λίγο μετά την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωζώνη και θέλω να υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα εντάχθηκε, αφού εκπληρούσε όλες τις προϋποθέσεις, χωρίς δηλαδή κάποιους «επιδέξιους χειρισμούς» (manipulation). Αποκτήσαμε τότε την πρόσβαση σε δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο και δεν ήμασταν καθόλου προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο. Οι επόμενες κυβερνήσεις δανείζονταν όλο και περισσότερο και δαπανούσαν υπερβολικά ποσά στην δημόσια διοίκηση και τις κοινωνικές παροχές. Ταυτόχρονα τα κρατικά έσοδα δεν επαρκούσαν και το φοροεισπρακτικό σύστημα αποδείχθηκε αναποτελεσματικό. Σήμερα διορθώνουμε αυτά τα λάθη, αλλά έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε.
ΕΡ: Η Διεθνής Κοινότητα με μεγάλη επιφύλαξη επαινεί τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα γιατί φοβάται ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να υποκύψει στις κοινωνικές πιέσεις και να μην τις ολοκληρώσει τελικά. Οι διαδηλώσεις δεν σταματάνε και οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν άλλο την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση. Οι Έλληνες συνειδητοποιούν άραγε ότι οι περικοπές είναι αναγκαίες;
ΔΚ: Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, ο δρόμος αυτός είναι μονόδρομος. Οι περικοπές και η αναδιάρθρωση του Δημόσιου τομέα έφεραν ήδη θετικά αποτελέσματα. Κανείς δεν μιλάει σήμερα για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και ο κίνδυνος αυτός έχει εξαλειφθεί. Στο τέλος του έτους ο προϋπολογισμός θα παρουσιάσει πλεόνασμα, αν δεν υπολογίσουμε το κόστος αποπληρωμής του εξωτερικού χρέους.
Την επόμενη χρονιά, ελπίζουμε, για πρώτη φορά θα καταγραφεί οικονομική ανάπτυξη. Η κρίση έχει ζημιώσει σημαντικά την οικονομία μας και είχε υποσκάψει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Βρισκόμαστε όμως κοντά στην επίλυση αυτών των προβλημάτων και βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ. Σε ότι αφορά την οικονομία έχουμε θετικά μηνύματα, για παράδειγμα μόνο στο κλάδο του τουρισμού, τα έσοδα φέτος θα φθάσουν σε επίπεδο ρεκόρ, αφού περιμένουμε 17 εκατομμύρια τουρίστες.
ΕΡ: Όμως μαζί με την οικονομική κρίση φουντώνει και το κύμα της ξενοφοβίας και του εθνικισμού. Η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, η οποία ζητά να φύγουν όλοι μετανάστες, έχει την υποστήριξη, κάτι περισσότερο από το 10% του ελληνικού λαού…
ΔΚ: Οι περισσότεροι έλληνες πολίτες συμπεριφέρονται πολύ υπεύθυνα. Βεβαίως υπάρχει και ένα μέρος της κοινωνίας το οποίο έχε υποστεί ιδιαίτερα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Μεταξύ αυτών είναι άνθρωποι που έχουν χάσει τις δουλειές τους, χρωστάνε στις Τράπεζες δάνεια για τα σπίτια τους και είναι επιρρεπείς στις εύκολες απαντήσεις. Για να νιώσουν οι άνθρωποι αυτοί την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, θα πρέπει πρώτα να πέσει το ποσοστό της ανεργίας, που βρίσκεται σήμερα στο 27%. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει το 2014, για να γυρίσουμε όμως στα επίπεδα προ κρίσης, στο 7%-8%, θα χρειαστούμε πολύ χρόνο. Θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή σε φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού. Οι έννοιες του ναζισμού και του φασισμού είναι τελείως ξένες στην κουλτούρα μας. Η Ελλάδα σημαδεύτηκε τραγικά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μου έχασαν την ζωή τους από τους ναζιστές. Υπάρχει στη Βουλή ένα ξενοφοβικό κόμμα, το οποίο όμως είναι πολιτικά απομονωμένο. Πρόκειται για ένα περιθωριακό κίνημα και τέτοιο θα παραμείνει.
ΕΡ: Οι οργανώσεις προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και ο ΟΗΕ ασκούν κριτική στην Ελλάδα για τις άθλιες συνθήκες κράτησης και διαβίωσης των λαθρομεταναστών…
ΔΚ: Πρόκειται για ένα περίπλοκο πρόβλημα. Οι μετανάστες αποτελούν πάνω από το 10% του πληθυσμού της χώρας, και εμείς δεν έχουμε την εμπειρία στην διαχείριση αυτού του προβλήματος. Μέχρι τώρα η Ελλάδα ήταν χώρα, που οι πολίτες της έφευγαν στο εξωτερικό για να βρουν εργασία. Αυτό σημαίνει ότι η κοινωνία μας δείχνει ανοχή και είναι ανοικτή σε άλλους πολιτισμούς. Δεν υπάρχει όμως καμία δικαιολογία για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο δεν μπορεί κανείς να ζητάει από την Ελλάδα να λύσει από μόνη της όλα αυτά τα προβλήματα που έχουν ευρωπαϊκή διάσταση.
ΕΡ: Τι περιμένετε λοιπόν από την ΕΕ;
ΔΚ.: Περιμένουμε την αλληλεγγύη όχι όμως μόνο στα οικονομικά ζητήματα. Χρειάζονται παράλληλα πολιτικές δράσεις και άσκηση πίεσης σε τρίτες χώρες, από τις οποίες καταφθάνουν οι μετανάστες, ώστε να ελέγχουν καλύτερα τα σύνορα τους. Χρειάζονται συμφωνίες επανεισδοχής με χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Παρόμοιες συμφωνίες έχουν υπογραφτεί με τις Βαλκανικές χώρες και εφαρμόζονται με τρόπο αρκετά ικανοποιητικό μέχρι σήμερα. Το 80% των λαθρομεταναστών προσπαθεί να μπει στην ΕΕ δια μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων και το πρόβλημα αυτό η Ελλάδα, κλήθηκε να το αντιμετωπίσει μόνη της. Πολλοί από τους λαθρομετανάστες πέφτουν θύματα του οργανωμένου εγκλήματος. Πρέπει λοιπόν να ληφθούν πιο σκληρά μέτρα για την καταπολέμηση του δουλεμπορίου. Αυτά τα προβλήματα θέλουμε να τα επισημάνουμε και κατά την Προεδρία μας στην ΕΕ, που ξεκινά τον Ιανουάριο του 2014.
ΕΡ: Θα υποστηρίξει η Ελλάδα το πρόγραμμα της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, κάτι στο οποίο υπολογίζει η Πολωνία;
ΔΚ: Για μας το πρόγραμμα αυτό είναι σημαντικό. Έχουμε παραδοσιακά πολύ στενές σχέσεις με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας. Αναμένουμε ότι σημαντικές αποφάσεις για την Ανατολική Εταιρική Σχέση θα ληφθούν κατά την διάρκεια Λιθουανικής Προεδρίας. Εμείς θα κληθούμε στη δική μας Προεδρία να υλοποιήσουμε αυτές τις αποφάσεις.