ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και τη δημοσιογράφο Εύα Αντωνοπούλου για την απαγόρευση εισαγωγής αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία

ΗΜ/ΝΙΑ:

Δημοσιογράφος: Όπως είπαμε, έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, κ. Κούρκουλα, για το θέμα αυτό. Ακούσαμε τι είπε και ο παραγωγός από την Θεσσαλονίκη. Οι αγρότες ζητούν την αποζημίωσή τους με βάση την τρέχουσα τιμή, την τρέχουσα αξία των προϊόντων τους. Είναι κάτι τέτοιο εφικτό;

Δ. Κούρκουλας: Νομίζω ότι ο παραγωγός από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Γιαννακάκης νομίζω, έθεσε το θέμα στις σωστές του διαστάσεις. Διότι ακούγονται πολλά, ακούγονται αριθμοί. Νομίζω ότι δεν είναι φρόνιμο αυτή τη στιγμή να προσπαθήσει κανείς να κάνει μια εκτίμηση των ζημιών. Αυτό που ξέρουμε είναι ποιές ήταν οι εξαγωγές μας στη Ρωσία σε νωπά φρούτα τον περασμένο χρόνο, το 2013. Όλα τα νωπά φρούτα τα οποία θίγονται σήμερα από τα ρωσικά μέτρα ήταν γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ χονδρικά. Ξέρουμε ότι ένα μεγάλο μέρος της φετινής παραγωγής έχει ήδη εξαχθεί, ίσως πάνω από το 50%. Άρα θέλω να πω ότι εγώ δεν θα διακινδυνεύσω να πω αν είναι λιγότερο από 100 εκατομμύρια ή περισσότερο. Μάλλον λιγότερο μου φαίνεται ότι θα είναι.

Σημασία έχει ότι υπάρχουν παραγωγοί, οι οποίοι, χωρίς να έχουν την παραμικρή ευθύνη οι ίδιοι, ξαφνικά ζημιώνονται και υπάρχουν περιοχές ολόκληρες, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτή την παραγωγή. Γι΄αυτό η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, πριν ακόμα ληφθούν τα μέτρα, επειδή βλέπαμε ότι πηγαίνουμε προς αυτόν τον εμπορικό πόλεμο, είχαμε ήδη κινητοποιηθεί και έχουμε πει ότι θα επιδιώξουμε την αποζημίωση των αγροτών μας που έχουν υποστεί ζημιά.

Πρώτη προτεραιότητα είναι η αποζημίωση να δοθεί από τα κοινοτικά ταμεία και νομίζω ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις σήμερα με τις δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου, ο οποίος, χωρίς ακόμα να δεσμευτεί – διότι μεθαύριο Πέμπτη θα γίνει η πρώτη συνάντηση, όπου θα υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία από κάθε κράτος-μέλος ώστε να μπορέσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει μια πλήρη εικόνα – έδωσε κάποιες θετικές ενδείξεις όσον αφορά την πολιτική βούληση των Βρυξελλών να προχωρήσουν.

Δημοσιογράφος: Έχετε πάρει διαβεβαιώσεις δηλαδή κ. Κούρκουλα, γιατί ξέρουμε ότι τον Αύγουστο -είδαμε ότι επέστρεψε ο Επίτροπος- στις Βρυξέλλες, τον Αύγουστο τα πάντα υπολειτουργούν. Έχετε πάρει διαβεβαιώσεις ότι θα δοθούν οι αποζημιώσεις κι αν όχι, θα μπορέσετε να τις δώσετε χωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να μην καταστραφούν οι άνθρωποι αυτοί, να τους προστατεύσετε;

Δ. Κούρκουλας: Πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών και της Κυβέρνησης είναι – σε στενή συνεργασία βεβαίως με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα άλλα Υπουργεία – να δοθούν αποζημιώσεις από κρατικά κονδύλια. Υπάρχει το Ταμείο Κρίσης, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από μερικά χρόνια και έχει αυτή τη στιγμή ένα ποσό 400 εκατομμυρίων. Δεν γνωρίζει κανείς σήμερα να μας πει αν αυτά φτάνουν για την αποζημίωση όλων των αγροτών, γιατί δεν είναι μόνο οι Έλληνες αγρότες που έχουν υποστεί ζημιές.

Δημοσιογράφος: Έχετε έρθει σε επαφή και με άλλες χώρες για παράδειγμα με την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία;

Δ. Κούρκουλας: Βεβαίως. Είμαστε σε πολύ στενή επαφή ως Υπουργείο Εξωτερικών και ο κ. Βενιζέλος και εγώ και οι συνεργάτες μας και με τα ευρωπαϊκά όργανα και με τις άλλες χώρες που έχουν υποστεί ζημιά. Ξέρουμε πολύ καλά ποιές είναι οι χώρες, οι οποίες έχουν υποστεί μεγαλύτερη ζημιά και ποιές λιγότερο. Νομίζω ότι είναι πολύ θετικό ότι ο ευρωπαίος Επίτροπος, σήμερα, άνοιξε ουσιαστικά τη συζήτηση για την αποζημίωση. Μεθαύριο, Πέμπτη 14 Αυγούστου, θα γίνει η πρώτη συνάντηση και η Ελλάδα έχει ήδη έτοιμα όλα τα στοιχεία όσον αφορά τις εξαγωγές μας και άρχισε ήδη η καταγραφή των ζημιών.

Σας υπενθυμίζω ότι τα μέτρα πάρθηκαν την περασμένη Παρασκευή, άρα ταχύτατα κινήθηκε η Κυβέρνηση για να γίνει καταγραφή των ζημιών, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε απτά στοιχεία και, εν πάση περιπτώσει, έχουμε πει ότι ακόμη και αν τα ταμεία τα υπάρχοντα και οι μηχανισμοί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν επαρκούν, εμείς θα ζητήσουμε και θα επιδιώξουμε από τις Βρυξέλλες, διότι μιλάμε για μια κατάσταση έκτακτη.

Δημοσιογράφος: Επειδή κ. Κούρκουλα εμείς βιαζόμαστε, οι Βρυξέλλες δεν βιάζονται τόσο. Τα δικά μας ροδάκινα θα σαπίσουν αν δεν κινηθούμε γρήγορα. Οι Βρυξέλλες ενδεχομένως να μην έχουν την ίδια πρεμούρα, να το πω έτσι πολύ απλά, με μας. Αν δεν σας δώσει το ΟΚ η Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορείτε να εκταμιεύσετε χρήματα για να αποζημιώσετε τους αγρότες;

Δ. Κούρκουλας: Νομίζω ότι υπάρχουν πάρα πολλά κράτη – μέλη, στα οποία βρίσκονται σε δύσκολη θέση ορισμένοι κλάδοι τους. Νομίζω ότι υπάρχει ευαισθητοποίηση πολιτική. Όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία ευθύνη των παραγωγών. Άρα νομίζω ότι δεν τίθεται θέμα έλλειψης πολιτικής βούλησης. Από εκεί και πέρα -το έχει δηλώσει επανειλημμένα και ο κ. Βενιζέλος και σήμερα ήμασταν σε σύσκεψη με τον Υπουργό Ανάπτυξης, με τον Υπουργό Οικονομικών- υπάρχουν τρόποι εάν χρειαστεί να δοθεί και εθνική βοήθεια, αλλά εμείς θα επιδιώξουμε ως πρώτη προτεραιότητα -και νομίζουμε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες- να δοθεί κοινοτική επιδότηση.

Δημοσιογράφος: Τώρα κ. Κούρκουλα, κλείνοντας, η Τουρκία μήπως προσπαθεί -και με όχημα το εμπάργκο της Ρωσίας- να ισχυροποιηθεί;

Δ. Κούρκουλας: Πριν να αναφερθώ στο θέμα της Τουρκίας, ήθελα να πω ότι ζούμε μια κρίση, παγκόσμια και περιφερειακή, πρωτόγνωρη και γι’ αυτό χρειάζεται μια υπευθυνότητα. Άκουσα τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Δεν βοηθούν αυτή τη στιγμή τέτοιες νευρικές, αποσπασματικές και δημοκοπικές αντιμετωπίσεις.

Δημοσιογράφος: Για την Τουρκία θα ήθελα να μου πείτε.

Δ. Κούρκουλας: Άκουσα κριτική για την Ελλάδα, για τον κ. Βενιζέλο ότι πήγε στην Ουκρανία. Πήγε στην Ουκρανία και συναντήθηκε με την ελληνική ομογένεια. Δεν καταλαβαίνω τι το επιλήψιμο και τι το κακό υπάρχει σε αυτό. Και, βεβαίως, είμαστε παρόντες στην κρίση από την πρώτη στιγμή.

Δημοσιογράφος: Κύριε Κούρκουλα, η ερώτησή μου αν μου επιτρέπετε ήταν για το ρόλο της Τουρκίας.

Δ. Κούρκουλας: Ναι, σας λέω όμως ότι επειδή ζούμε σε μια πολύ κρίσιμη διεθνή περίοδο, χρειάζεται υπευθυνότητα όταν κάνουμε δηλώσεις που αφορούν τη διεθνή πολιτική και τη διεθνή θέση της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε τοποθέτηση και του Υπουργείου Εξωτερικών, το περασμένο Σάββατο, όπου ξεκάθαρα υπογράμμιζε το ότι δεν είναι δυνατόν εταίροι στο ΝΑΤΟ και εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή υποψήφιες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση -μεταξύ των οποίων είναι και η Τουρκία, αλλά όχι μόνο- να εκμεταλλεύονται αυτό τον εμπορικό πόλεμο και να μην ακολουθούν την πολιτική που επιβάλλει, αν θέλετε, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτή την έννοια ναι, η Τουρκία θα προσπαθήσει, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ πρέπει να φροντίσουν ώστε να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα.

Δημοσιογράφος: Κύριε Κούρκουλα, να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ για την παρουσία σας στο δελτίο μας.

Δ. Κούρκουλας: Εγώ ευχαριστώ.