ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα ραδιοφώνου της ΝΕΡΙΤ στην εκπομπή «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» και το δημοσιογράφο Πολυδεύκη Παπαδόπουλο γιά Ε.Ε., Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

ΗΜ/ΝΙΑ:

Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στο Πρώτο Πρόγραμμα ραδιοφώνου της ΝΕΡΙΤ στην εκπομπή «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» και το δημοσιογράφο Πολυδεύκη Παπαδόπουλο

Ακούστε το ηχητικό εδώ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα συζητήσουμε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας τον κ. Δημήτρη Κούρκουλα που έχουμε στη γραμμή μας. Κύριε Κούρκουλα καλησπέρα σας.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Καλησπέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω αν προλάβατε να ακούσετε τα μέτρα που αναφέραμε τα οικονομικά κυρίως που συζητούνται στις Βρυξέλλες.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Βεβαίως τα γνωρίζω. Ήμουν στις Βρυξέλλες, συνόδευα τον Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Βενιζέλο την Τρίτη που είχε Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, δυστυχώς η κατάσταση στην περιοχή της Ουκρανίας δεν βαίνει ακόμη προς αποκλιμάκωση.
Εμείς σαν Ελλάδα προσπαθούμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπορεί να υπάρξει μια λύση διπλωματική, μια λύση η οποία θα σέβεται το διεθνές Δίκαιο βέβαια, διότι πιστεύουμε ότι δεν πρέπει η Ευρώπη να ξαναμπεί σε μια τροχιά νέου ψυχρού πολέμου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ορισμένους στόχους, που πιστεύουμε ότι αν υλοποιηθούν από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές θα μπορέσουν να εκτονώσουν την κατάσταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατ’ αρχήν έχετε πληροφόρηση αν αυτή η συνεδρίαση σήμερα των μονίμων αντιπροσώπων έχει ολοκληρωθεί; Αν έχουν αποφασιστεί αυτά τα μέτρα που αναφέραμε πριν;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Υπήρχε η συνεδρίαση χτες των μονίμων αντιπροσώπων.
Έχουν ληφθεί ορισμένα ήδη, θα συνεχιστεί σήμερα και στη συνέχεια βέβαια αυτό θα φτάσει σε επίπεδο Υπουργών και Αρχηγών Κρατών, για να οριστικοποιηθούν και όπως είπατε σωστά στην εισαγωγή σας αυτά τα μέτρα αφορούν την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας.
Διότι δυστυχώς και εκεί όπως και σε άλλες περιοχές της γειτονιάς μας η αστάθεια, ο πόλεμος, οι εντάσεις εντείνονται. Να σας θυμίσω και να θυμίσω στους ακροατές μας ότι το Κίεβο, η Βαγδάτη, ή άλλες περιοχές που πλήττονται από την κρίση η Βεγγάζη, η Τρίπολη της Λιβύης απέχουν λιγότερο από ότι οι Βρυξέλλες από την Αθήνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά. Και στο οποίο Κίεβο χτες ουσιαστικά κατέρρευσε η Κυβέρνηση επίσης, παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός και διαλύθηκε ο συνασπισμός που υπήρχε.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Και προφανώς θα οδηγηθούν σε εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επίσης ανάλυσα λίγο τα μέτρα που συζητώνται γιατί δεν είναι τόσο αντιληπτά από το ευρύ κοινό η σημασία των οικονομικών κυρώσεων. Ας πούμε αυτά όλα το να αποκλειστεί μια χώρα σε ένα μεγάλο βαθμό από τις αγορές χρήματος και κεφαλαίων, είναι κάτι πολύ κρίσιμο και σημαντικό.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Είναι σημαντικό όπως είναι και τα μέτρα όσον αφορά τη μεταφορά υψηλής τεχνολογίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτό βεβαίως.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Είτε μιλάμε για υψηλή τεχνολογία στον αμυντικό τομέα, είτε στον ενεργειακό, θέλω να πιστεύω ότι θα ληφθούν από όλες τις πλευρές τα απαραίτητα μέτρα για να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση. Έχουμε ήδη αρκετή αστάθεια στην περιοχή μας ιδίως στη νότια γειτονιά μας. Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι στη μεγάλη ουκρανική κρίση να επιδιώκουν διπλωματική επίλυση και σταθεροποίηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δέχεται βεβαίως παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου αλλά σε αυτή τη φάση επιδιώκει να μην επεκταθεί η κρίση στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, που ως γνωστόν ακόμη υπάρχουν ένοπλες συγκρούσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χωρίς να θέλει κανείς εύκολα να παίρνει το μέρος του ενός ή του άλλου γιατί δεν είναι έτσι στις διεθνείς σχέσεις απαραίτητο, ωστόσο θεωρείτε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια δική της στρατηγική για το ζήτημα; Γιατί έχουμε δει τους τελευταίους μήνες από τον τρόπο που χειρίστηκε κατ’ αρχήν την απαίτηση να ενταχθεί η Ουκρανία στο μπλοκ το ευρωπαϊκό με ένα εμπορικό και πολιτικό σύμφωνο, που θα απέκλειε ένα αντίστοιχο σύμφωνο με τη Ρωσία και στη συνέχεια η αντίδραση που είχε όταν η Ουκρανία επέλεξε τη Ρωσία για ένα τέτοιο πολιτικό εμπορικό σύμφωνο και τα όσα ακολούθησαν και τώρα βέβαια με την κρίση όπως δυστυχώς παίρνει κι άλλες δραματικές διαστάσεις, έχει κανείς την αίσθηση ότι και πάλι η Ευρώπη δεν μιλάει με μια φωνή, δεν έχει δική της εξωτερική πολιτική σταθερή, επηρεάζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μεγάλο βαθμό ακόμη και εις βάρος των συμφερόντων της. Είναι έτσι τα πράγματα ή είναι πιο σύνθετα;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Η δική μας η άποψη η ελληνική και μιλώ τώρα για στρατηγική άποψη, είναι ότι δεν πρέπει το θέμα να τίθεται ή με εμάς ή με τους άλλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά, έτσι είναι.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Η επέκταση της οικονομικής Ζώνης ή της κοινής αγοράς ή πείτε το όπως θέλετε της εσωτερικής αγοράς και οι συμφωνίες αυτές με τις χώρες τις όμορες της Ρωσίας δεν τις βλέπουμε σαν μια κίνηση εχθρική προς τη Ρωσία. Εμείς πιστεύουμε στη στρατηγική σχέση Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε τελική ανάλυση ο βασικός κανόνας ο θεμελιώδης κανόνας είναι ότι οι ίδιοι οι λαοί πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους τι είδους σχέση θέλουν να έχουν είτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Άρα δεν το βλέπουμε άσπρο – μαύρο δηλαδή ή με εμάς ή με τους άλλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι το έβαλε όμως το Δεκέμβριο.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Δεν νομίζω, τουλάχιστον όχι εμείς. Και εμείς είμαστε Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοώ η πλειοψηφία των χωρών – μελών.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Δεν αρνούμαι ότι υπήρχαν και υπάρχουν και είναι φυσιολογικό αυτό διάφορες αποχρώσεις από χώρα σε χώρα, από άτομο σε άτομο από Υπουργό σε Υπουργό, αλλά η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν εξυπηρετείται με την προώθηση ψυχροπολεμικών απόψεων.
Από την άλλη πλευρά νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ορθώς και αυτό το υποστηρίξαμε, ακολουθεί μια πολιτική αρχών η οποία βασίζεται στο απαραβίαστο των συνόρων, στη μη αλλαγή των συνόρων δια βίας. Είμαστε από τους πρώτους που έχουμε υποστεί τις συνέπειες μιας τέτοιας παραβίασης των διεθνών κανόνων στην Κύπρο και γι’ αυτό είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτό το σημείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Πιστεύω ότι θα επικρατήσει σύνεση και ότι θα βρεθεί μια λύση. Βεβαίως το τραγικό συμβάν της κατάρριψης του επιβατικού αεροπλάνου, έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ψυχολογικό πολύ πιο βαρύ διότι πρέπει οπωσδήποτε να σεβαστεί κανείς και τους νεκρούς. Οι σκηνές που είδαμε να διαδραματίζονται εκεί στην ανατολική Ουκρανία ήταν απαράδεκτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τα πτώματα να σέρνονται από εδώ και από εκεί.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ:: Να γίνεται πλιάτσικο στα προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων. Αυτά δεν συνάδουν με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και πιστεύω ότι σε συνεργασία και των τοπικών Αρχών και με τον Οργανισμό για τη Συνεργασία και Ασφάλεια στην Ευρώπη, τον ΟΑΣΕ ο οποίος βρίσκεται εκεί με παρατηρητές θα μπορέσει να γίνει μια ανεξάρτητη έρευνα όσον αφορά τους πρωταίτιους αυτού του εγκλήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κούρκουλα, στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Τρίτης ένα από τα υπόλοιπα θέματα αφορούσαν το Ιράκ και την ειρηνευτική διαδικασία γενικότερα στη Μέση Ανατολή. Εκεί διαδραματίζονται επίσης μια σειρά επεισόδια και μάλλον προς το παρόν κλιμακώνεται η κρίση. Βέβαια χτες κατάφερε το Ιράκ να βγάλει ένα Πρόεδρο της χώρας, αλλά η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και βέβαια στη Γάζα τα θύματα έχουν φτάσει τα 1.000 περίπου, οι νεκροί δυστυχώς.
Εκεί τι γίνεται; Υπάρχει κάποια δυνατότητα της Ευρώπης για παρέμβαση ή είναι περισσότερο ρητορικές όλες αυτές οι …

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Εγώ συμμερίζομαι πλήρως την αγανάκτηση των συμπολιτών μας όταν βλέπουν αυτές τις απαράδεκτες σκηνές στη Γάζα. Στο Ιράκ τα πράγματα επίσης είναι απαράδεκτα, έχουμε ορδές ισλαμιστών φανατικών οι οποίοι τρομοκρατούν τον πληθυσμό, τρομοκρατούν τις γυναίκες, τρομοκρατούν τη χριστιανική μειονότητα. Την ίδια αστάθεια –και η «αστάθεια» νομίζω είναι πολύ ελαφρύς όρος- ανθρωπιστική τραγωδία στη Συρία με εκατομμύρια πρόσφυγες, με εκατομμύρια άστεγους, με ένα ολόκληρο λαό ο οποίος έχει διαλυθεί.
Η αστάθεια δυστυχώς επεκτείνεται και αυτό νομίζω ότι πρέπει, εμείς που είμαστε στην πρώτη γραμμή της περιοχής, να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας και πρέπει να διαφυλάξουμε πάση θυσία τη σταθερότητα. Είμαστε πόλος σταθερότητας και αυτό είναι ένα στρατηγικό πλεονέκτημα, το οποίο δεν πρέπει να το απεμπολήσουμε.
Και βεβαίως μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μπορέσουμε να προωθήσουμε κάποιες πολιτικές που ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε λύση. Βεβαίως όπως ξέρετε δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει αποτύχει να προωθήσει μια λύση του Μεσανατολικού, μια δίκαιη λύση και βιώσιμη, είναι ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Είχε αρχίσει μια ειρηνευτική διαδικασία πριν από μερικούς μήνες η οποία είχε αναζωπυρώσει τις ελπίδες για κάποια αμοιβαία αποδεκτή λύση, δυστυχώς τώρα τα πράγματα γυρίζουν αρνητικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κούρκουλα στα περίπου δυο τρία λεπτά που απομένουν, σε λίγες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Ένωση οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων θα επιλέξουν τον καινούργιο Υπουργό Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλαδή τον καινούργιο ύπατο εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική, ο οποίος είναι μέλος της Commission. Θα είναι η δεύτερη φορά που θα επιλέγεται ένα τέτοιο πρόσωπο και υποτίθεται ότι αυτή τη φορά θέλουν να δοθεί και περισσότερο έμφαση στο ρόλο του και να επιλεγεί ίσως και πιο προσεκτικά, ή να είναι ένα πιο ισχυρό πρόσωπο.
Εσείς βλέπετε ότι αυτό θα έχει μια ποιοτική διαφορά; Θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση κάπως να βελτιώσει …;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Οπωσδήποτε η προσωπικότητα του ύπατου Εκπροσώπου ή της υπάτης Εκπροσώπου παίζει ένα σημαντικό ρόλο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κατά βάση τα κράτη – μέλη (το κάθε κράτος – μέλος ξεχωριστά) παραμένουν οι βασικοί παίκτες στην εξωτερική πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τα συμφέροντά τους, τις διαφορές τους, τις ιδιαιτερότητές τους, την ιστορία τους.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Βεβαίως. Βεβαίως η προσωπικότητα και η υπηρεσία εξωτερικής δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο, αλλά σε τελική ανάλυση και στα μεγάλα θέματα αυτοί που αποφασίζουν είναι τα κράτη – μέλη. Και γι’ αυτό ασχέτως του ποιος ή ποια θα επιλεγεί ως ύπατη Εκπρόσωπος, η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι ενεργά παρούσα σε αυτή τη διαδικασία όπως κάναμε μέχρι τώρα.
Υπενθυμίζω ότι και επί Προεδρίας μας, το τελευταίο εξάμηνο, έγιναν σημαντικά βήματα τα οποία έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική. Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σερβίας, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γι’ αυτό. Η Ελλάδα παραδοσιακά υποστήριζε και υποστηρίζει τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα δυτικά Βαλκάνια, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι βασικοί παίκτες στην εξωτερική πολιτική παραμένουν τα κράτη – μέλη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κούρκουλα σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτή σας τη συμμετοχή στην εκπομπή μας.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ευχαριστώ πολύ κ. Παπαδόπουλε. Γεια σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ‘στε καλά.