ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη στο ‘Πρώτο Πρόγραμμα’ του ρ/σ της ΝΕΡΙΤ και το δημοσιογράφο Πολυδεύκη Παπαδόπουλο

ΗΜ/ΝΙΑ:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτές τις μέρες γίνονται και τα προπαρασκευαστικά συμβούλια των Υπουργών Εξωτερικών και αυτό που ονομάζουμε Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και επομένως θεωρούμε υποχρέωσή μας, από αυτή την εκπομπή, να σας ενημερώσουμε και θα το κάνουμε μιλώντας με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, τον κύριο Δημήτρη Κούρκουλα που βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στις Βρυξέλλες και συμμετέχει σε όλα τα Συμβούλια, εκπροσωπώντας τη χώρα μας και θα συμμετέχει, βέβαια και στη Σύνοδο Κορυφής.
Κύριε Κούρκουλα γεια σας.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Καλημέρα σας κύριε Παπαδόπουλε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατ’ αρχήν γίνανε ήδη κάποια συμβούλια, χθες και προχθές που πάντα συνδέουν – πριν και ειδικά πριν – τις Συνόδους Κορυφής. Αν θέλετε να μας πείτε μερικά πράγματα για την προεργασία, γιατί στην Ελλάδα σχεδόν δεν τα παρακολουθούν πια αυτά τα ζητήματα, ασχολούμαστε όπως ξέρετε μόνο με τα εσωτερικά ζητήματα στην Ελλάδα.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Δυστυχώς και λέω δυστυχώς γιατί δεν ασχολούμαστε μόνο εμείς, αλλά δυστυχώς ξαναρχίζει να ασχολείται ο διεθνής Τύπος και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με την Ελλάδα.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Και ασχολείται με λάθος θέμα. Εν πάση περιπτώσει τη Δευτέρα έγινε το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ο κύριος Βενιζέλος. Συμμετείχα και εγώ. Υπήρχαν στην ημερήσια διάταξη τα γνωστά φλέγοντα θέματα της Συρίας, του Ιράκ, της Λιβύης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και της Ρωσίας;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Και της Ρωσίας βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανέφερα, γιατί πριν μιλούσαμε για την πτώση του ρουβλίου και την κρίση στη ρωσική οικονομία.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οπότε να μας πείτε λίγο περισσότερο γι’ αυτό.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Χθες, έγινε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, δηλαδή το Συμβούλιο των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το οποίο μεταξύ των άλλων έχει και την αποστολή να προετοιμάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα γίνει την Πέμπτη, αύριο. Νομίζω ότι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σημαντικό, διότι θα προσπαθήσει να βάλει σε μια σειρά υλοποίησης, γρήγορης υλοποίησης το περίφημο πακέτο Γιούνκερ.
Δηλαδή να αλλάξει το τοπίο όσον αφορά τις επενδύσεις στην Ευρώπη. Επίσης, συζητήθηκαν και θέματα διεύρυνσης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λοιπόν, κυρίως θα ασχοληθεί με θέματα ανάπτυξης, οικονομικά θέματα και θα υπάρξει εκτενής συζήτηση για το θέμα του νέου επενδυτικού ταμείου, το οποίο έχει προαναγγείλει ο κ. Γιούνκερ και το οποίο σιγά – σιγά αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να τα βάλω ένα – ένα πριν προχωρήσουμε στην ίδια τη Σύνοδο Κορυφής. Κατ’ αρχήν το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, σε ό,τι αφορά το θέμα της Μέσης Ανατολής και το θέμα της Ρωσίας, δηλαδή των κυρώσεων και της ουκρανικής κρίσης, έβγαλε κάτι καινούργιο;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Υπάρχει στα Συμπεράσματα μια αναφορά. Δεν είναι καινούργιο. Είναι στην ίδια γραμμή, την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ακολουθήσει το τελευταίο διάστημα, όπου καλείται η Ρωσία να συνεργαστεί, για να υπάρξει κάποια επίλυση, κάποια εκτόνωση στην κρίση στην Ανατολική Ουκρανία.
Κυρίως συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του Ιράκ, της Συρίας, το θέμα της Λιβύης. Υπάρχουν και ανακοινώσεις σχετικές από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης στον Τύπο, αλλά, βεβαίως, το θέμα της Ουκρανίας θα απασχολήσει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε επίπεδο Πρωθυπουργών, όπου προβλέπεται να υπάρξει μια καινούργια δήλωση, μια καινούργια τοποθέτηση.
Εκεί θα έλεγα ότι υπάρχει μια στάση αναμονής, υπάρχει προσπάθεια όσα έχουν αποφασιστεί στη συνάντηση του Μινσκ για την εκτόνωση της κατάστασης να υλοποιηθούν, αλλά, βεβαίως, υπεισέρχεται τώρα πλέον και ο οικονομικός παράγοντας, η οικονομική κρίση στη Ρωσία, η οποία δεν είναι ούτε για την Ευρώπη, κατά την άποψή μου, ούτε για την Ελλάδα, καλό νέο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ασφαλώς.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Εμείς θέλουμε να έχουμε στενές σχέσεις με τη Ρωσία. Μια Ρωσία η οποία θα ευημερεί και η οποία είναι πολύ σημαντική για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. Αλλά βεβαίως υπάρχουν πολιτικά ζητήματα, όπως ξέρετε, τα οποία παρεμποδίζουν αυτή την ομαλή εξέλιξη των οικονομικών σχέσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις με την πτώση, τη μεγάλη πτώση της τιμής του ρουβλίου, είναι κάποια παράμετρος που οι Ευρωπαίοι δεν θα τη λάβουν υπόψη; Ή θα μείνουν σε μια ξύλινη γλώσσα των τελευταίων συμβουλίων, τι πρέπει να κάνει η Ρωσία ως προς την ουκρανική κρίση; Ή άτυπα θα το συσκέφτονται και βέβαια οι διατυπώσεις θα είναι οι επίσημες, οι γνωστές;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Νομίζω ότι θα παραμείνει στην ίδια γραμμή. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια καινούργια πρόταση ή άλλη στρατηγική. Η Ευρώπη περιμένει από τη Ρωσία, από τη Μόσχα, να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την υλοποίηση της συμφωνίας του Μινσκ και για την εκτόνωση της κατάστασης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε επίσης ότι στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων χθες έγινε συζήτηση και για τα θέματα διεύρυνσης.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πού βρισκόμαστε;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Υπάρχουν Συμπεράσματα τα οποία είναι θα έλεγα σημαντικά, διότι μετά την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο Υπουργών τον Οκτώβριο, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων χθες συμφώνησε σε ορισμένα Συμπεράσματα. Στη Σύνοδο αυτή συμμετείχε και ο κύριος Βενιζέλος.
Νομίζω ότι καθότι μας αφορά ως χώρα, τα Συμπεράσματα αυτά είναι απολύτως θετικά για μας. Οι θέσεις μας αποτυπώνονται ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή ή κάτι καινούργιο όσον αφορά τη μη έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη γείτονα χώρα, την πΓΔΜ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο συνεχίζει να μην ακολουθεί την προτροπή της Κομισιόν για έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη γειτονική χώρα.
Επίσης υπάρχει μια αρκετά δυνατή διατύπωση για την Τουρκία και κυρίως για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στη γείτονα χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ό,τι αφορά τις διώξεις κατά των δημοσιογράφων κλπ;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ακριβώς. Υπάρχουν και δηλώσεις της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της κυρίας Μογκερίνι γι’ αυτό το θέμα. Οπωσδήποτε είναι κάποιες εξελίξεις οι οποίες δεν είναι θετικές και οι οποίες όπως ήταν φυσιολογικό, έχουν δημιουργήσει αντιδράσεις επικριτικές από ευρωπαϊκής πλευράς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την κυπριακή ΑΟΖ; Την παρέμβαση της Τουρκίας σε αυτό το χώρο, υπάρχει κάποια μνεία;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Εκεί υπάρχει η πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών. Αυτό επαναλαμβάνεται πάντα. Είναι πάγια αρχή και παγιωμένη, θα έλεγα, θέση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γράφεται δηλαδή στα Συμπεράσματα, ή συμπεραίνεται;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Αφορούν την έκθεση προόδου κάθε υποψήφιας χώρας. Δεν αφορούν όλο το πλέγμα των εξωτερικών σχέσεων, αλλά επίσης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων έγινε μεγάλη συζήτηση και για τη στρατηγική της Ευρώπης για το 2020. Έγινε μια ενδιάμεση αναθεώρηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Και βεβαίως, όπως είπα, η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου με κύριο ζήτημα το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής. Από όσο ξέρω, υπάρχουν δυο μεγάλα ζητήματα. Το ένα είναι η εξωτερική πολιτική που θα συζητηθεί στο τέλος. Τα είπαμε όμως αυτά, να μην τα επαναλάβουμε. Υποθέτω ότι ειπώθηκαν στα Συμβούλια των Υπουργών, θα αποτελούν και το αντικείμενο των συζητήσεων σε επίπεδο αρχηγών κρατών κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική.
Τώρα ας πάμε στο φλέγον θέμα που είναι κυρίως το πακέτο Γιούνκερ που παρουσιάζεται. Συζητιέται πρώτη φορά σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Έτσι δεν είναι;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να θυμίσουμε ότι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει την πρωτοτυπία να έχει δυο επικεφαλείς ευρωπαϊκών θεσμών για πρώτη φορά επίσημα να έχουν τα καθήκοντά τους. Είναι νομίζω το πρώτο Συμβούλιο Κορυφής και με τον κ. Γιούνκερ και με τον κ. Τusk, το νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πακέτο αυτό ακούγεται ωραίο, εντυπωσιακό, 315 δισεκατομμύρια, αλλά θα πρέπει, όπως ο Χριστός που κατάφερε να αυξήσει τα ψωμιά και τα ψάρια να το κάνει αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι τα χρήματα που μπαίνουν στα ταμεία είναι 21 δισεκατομμύρια ευρώ. Από κονδύλια του προϋπολογισμού δηλαδή τα 15 δισεκατομμύρια και τα 6 από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ακόμη δεν υπάρχουν αποφάσεις και δεν υπάρχουν προτάσεις σαφείς για πάρα πολλά θέματα. Πρώτα απ’ όλα, όσον αφορά τη χρηματοδότηση αυτού του Ταμείου, αυτό δεν θα είναι Ταμείο παρόμοιο με το Ταμείο Συνοχής. Δεν είναι διαρθρωτικό ταμείο. Κυρίως θα προσπαθεί να πολλαπλασιάσει ιδιωτικές επενδύσεις ευρωπαϊκής εμβέλειας, επενδύσεις οι οποίες παρουσιάζουν υψηλό ρίσκο και άρα δεν θα μπορούσαν να γίνουν με βάση τους κανονικούς κανόνες της τραπεζικής αγοράς και του επιχειρηματικού ρίσκου.
Υπό αυτή την έννοια όταν μιλάμε για ποσά, δεν μιλάμε για ποσά τα οποία θα είναι διαθέσιμα ως δωρεάν βοήθεια, επιδότηση σε κάποια επένδυση, αλλά κυρίως αναμόχλευση και μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και μέσω ιδιωτών, επενδυτών, ώστε να μπορέσουν μεγάλα έργα, ή εν πάση περιπτώσει ευρωπαϊκής εμβέλειας και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος έργα, να υλοποιηθούν παρότι έχουν υψηλό ρίσκο. Αυτό που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια της ύφεσης στην Ευρώπη, είναι ότι υπάρχει και πάρα πολύ σημαντική υποχώρηση της επένδυσης. Και ως γνωστόν χωρίς επενδύσεις δεν υπάρχει ούτε ανάπτυξη, ούτε απασχόληση, ούτε τίποτα.
Τώρα βέβαια, το σχέδιο Γιούνκερ έχει ακόμη πάρα πολλά κενά, τα οποία θα πρέπει να συμπληρωθούν. Γι’ αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Κομισιόν μέσα στον Ιανουάριο να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις. Δεν ξέρουμε ακόμη, υπάρχουν πάρα πολλές ιδέες, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη πώς θα γίνεται η επιλογή των προγραμμάτων.
Δεν ξέρουμε ακόμη από πού θα βρεθούν τα χρήματα, όσον αφορά τα κοινοτικά χρήματα. Εάν θα υπάρχει εθνική συνεισφορά σε αυτό το Ταμείο και με ποιους όρους. Πώς θα γίνεται η διαχείριση.
Άρα θέλω να πω ότι υπάρχουν πάρα πολλά θέματα τα οποία χρήζουν διαλεύκανσης και είναι πολύ σημαντικά. Θα καλέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Κομισιόν μέσα στο Γενάρη, πολύ γρήγορα, να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις, με στόχο μέχρι τον Ιούνιο του 2015 το αργότερο, να έχουν υιοθετηθεί όλα τα νομοθετικά κείμενα που απαιτούνται, ώστε να αρχίσει η υλοποίηση.
Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ταχύτητα όσον αφορά στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Βεβαίως, εμείς θέλουμε και θα θέλαμε ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο και θα δουλέψουμε γι’ αυτό και με άλλους εταίρους προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύουμε ότι, ιδίως για τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, όπως είναι η δική μας, χρειάζονται επειγόντως μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή την Ελλάδα την αφορούσε η λειτουργία αυτού του Ταμείου ανεξάρτητα από τα άλλα διορθωτικά ταμεία. Να πω ότι δεν έχει και πολλά περιθώρια η Ένωση να αργήσει, ή να αποτύχει σε αυτό το σχέδιο, όπως και σε ό,τι είναι να κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα στους επόμενους μήνες.
Να σας μεταφέρω – θα το έχετε διαβάσει – τις χθεσινές δηλώσεις του Ιταλού Πρωθυπουργού Ρέντζι, του οποίου λήγει η προεδρία της χώρας του αυτές τις μέρες. Βέβαια αρέσκεται σε μεγάλες διατυπώσεις, Ιταλός είναι, αλλά αυτά που λέει νομίζω ότι τους εκφράζει όλους.
Βρισκόμαστε, είπε, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη μεταβατική περίοδο και η Ευρώπη είναι μπροστά σε σταυροδρόμι. Πρέπει να ερμηνεύσουμε τη φάση που έχει ξεκινήσει ως μοναδική ευκαιρία. Ή αλλάζουμε κατεύθυνση, ή χάνουμε την Ευρώπη.
Δεν ξέρω πόσο μεγαλόσχημο είναι αυτό, ή αντανακλά την πραγματικότητα στο τέλος – τέλος;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Νομίζω ότι έχει γίνει πλέον αντιληπτό σε πάρα πολλούς εταίρους ότι βεβαίως, απαραίτητη και αναγκαία είναι η δημοσιονομική πειθαρχία, το να υπάρχουν προϋπολογισμοί ισοσκελισμένοι, να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα, αλλά αυτό δεν φτάνει από μόνο του για να οδηγήσει μια χώρα στην ανάπτυξη.
Και θα ήθελα εδώ να επισημάνω, ότι η Ελλάδα μετά από όλες τις θυσίες και τις απώλειες που είχε τα τελευταία 5 χρόνια, μπαίνει αυτή τη στιγμή σε τροχιά ανάπτυξης, αλλά βεβαίως μια υποστήριξη αυτής της ανάπτυξης με κοινοτικούς πόρους, ή με άλλου είδους εργαλεία, είναι ευπρόσδεκτη.
Να θυμίσω ότι η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει 2,5% ανάπτυξη για τη χώρα μας το 2015. Η Κομισιόν προβλέπει περίπου στο ίδιο, 2,6% νομίζω. Για το 2016 δε, προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 3,7%.
Εφόσον, βεβαίως δεν υπάρξουν ατυχήματα στη διαδρομή. Αυτό νομίζω ότι είναι κάτι πολύ ενθαρρυντικό και το οποίο μπορεί να δημιουργήσει μια θετική δυναμική η οποία να προσελκύσει ακόμη παραπάνω επενδύσεις και άρα να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη.
Βεβαίως υπάρχουν άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, οι οποίες βρίσκονται σε ένα πολύ πιο πρώιμο στάδιο του κύκλου αυτού της εξυγίανσης, τον οποίο βέβαια εμείς τον έχουμε κάνει. Έχουμε περάσει τα δύσκολα και υπό αυτή την έννοια παρ’ όλες τις τεράστιες θυσίες, απώλειες εισοδήματος, ακαθάριστου εθνικού προϊόντος και ανεργίας, από δημοσιονομική άποψη βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση από αυτές τις χώρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ κύριε Κούρκουλα γι’ αυτές τις διευκρινίσεις. Εσείς θα μείνετε στις Βρυξέλλες, είστε εξωκοινοβουλευτικός Υφυπουργός, οπότε δεν μετέχετε στη σημερινή διαδικασία της προεδρικής εκλογής.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Δεν μετέχω, θα το δω από την τηλεόραση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να το παρακολουθήσετε εξ αποστάσεως. Καλή επιτυχία στη συμμετοχή στη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει αύριο και μεθαύριο.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ευχαριστώ πολύ. Γεια σας.