Δευτέρα, 14 Ιούλιος 2014
Παρατίθεται κείμενο συνέντευξης που παραχώρησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha» και στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στον κύριο Δημήτρη Κούρκουλα, τον Υφυπουργό Εξωτερικών. Καλό μεσημέρι κύριε Κούρκουλα.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Καλό μεσημέρι κυρία Παπαδάκου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα μόλις ρίχνοντας πλάγιες ματιές και στην τηλεόρασή μας, βλέπω αυτή την έκρυθμη κατάσταση που υπάρχει στη Μέση Ανατολή με τις ρουκέτες από το Λίβανο και με την επέμβαση που είναι προ των πυλών. Έχουν ειδοποιήσει άλλωστε να εκκενώσουν εκεί τις περιοχές, για πείτε μου ανησυχείτε γι’ αυτό; Ποια κρίση είναι; Δεν τις μετράμε πια. Έτσι δεν είναι;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Η αστάθεια, δυστυχώς, είναι χαρακτηριστικό όλης της περιοχής και στη νότια και στην ανατολική γειτονία μας, γιατί τώρα έχουμε και την κρίση στην Ουκρανία.
Θα έλεγα ότι είμαστε σχεδόν περικυκλωμένοι από περιοχές που χαρακτηρίζονται από τεράστια ρευστότητα και ανασφάλεια, αλλά βεβαίως, η όξυνση που υπάρχει τις τελευταίες μέρες, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι εξαιρετικά ανησυχητική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την πολύπαθη Μέση Ανατολή.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Αυτά που συμβαίνουν στο Ιράκ και στη Συρία. Το δράμα έχει φτάσει πλέον σε τραγικά επίπεδα. Μιλάμε για εκατομμύρια πρόσφυγες, για εκατομμύρια άστεγους, για οικογένειες, οι οποίες απεγνωσμένα προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλίμονο. Είμαστε πολύ κοντά τους σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Αυτό που λέω, κυρία Παπαδάκου, σε πολλούς φίλους, είναι ότι δεν συνειδητοποιούν ότι η απόσταση Αθήνα – Βαγδάτη ή Αθήνα – Κίεβο, είναι πιο μικρή από ό, τι η απόσταση Αθήνα – Βρυξέλλες. Βρισκόμαστε, λοιπόν, πραγματικά, στην πρώτη γραμμή και γι’ αυτό πρέπει, πάση θυσία, να διατηρήσουμε το μεγάλο ατού μας, που είναι η σταθερότητα.
Η Ελλάδα, που συνιστούσε πάντα πόλο σταθερότητας, είναι σήμερα σημαντικός παράγοντας σε όλη την περιοχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα μπορεί να παίξει ένα ρόλο υπέρ της ειρήνης και της διευθέτησης αυτής της κρίσης. Και όχι χωρίς να υποδαυλίζει τέτοιες καταστάσεις, που έτσι κι αλλιώς εμείς δεν έχουμε τέτοιες πολιτικές. Έτσι δεν είναι, από καμία κυβέρνηση ποτέ είναι αλήθεια.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Εμείς πάντα προωθούμε την ειρήνη και τη διευθέτηση αλλά και η πολιτική μας στο θέμα της ουκρανικής κρίσης είναι να βρεθεί η πολιτική, διπλωματική λύση το συντομότερο. Αλλά βεβαίως, οι καταστάσεις οι οποίες οδηγούν στην αστάθεια στη Μέση Ανατολή έχουν πολύ βαθιές ρίζες και το ίδιο ισχύει και για τη Λιβύη.
Θέλω να πω ότι δεν είναι κάτι, το οποίο, δυστυχώς θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε πολύ σύντομα. Άρα, πρέπει να παρακολουθούμε όλη αυτή την αστάθεια και να προσαρμόσουμε, βεβαίως, ανάλογα και την πολιτική μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αναμένεται και τσουνάμι από πρόσφυγες και σε εμάς. Μην γελιόμαστε. Έτσι δεν είναι;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ήδη υπάρχει μια μεγάλη αύξηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Πώς έρχονται; Με πλωτά μέσα κυρίως;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Με πλωτά μέσα, με βάρκες χωρητικότητας 20 ατόμων που μεταφέρουν 200. Είναι και αυτοί θύματα των ληστρικών δικτύων των λαθρεμπόρων.
Βεβαίως, οι πρόσφυγες χρήζουν μιας ιδιαίτερης μεταχείρισης, προσοχής, γιατί ουσιαστικά δεν έρχονται με τη θέλησή τους. Αναγκάζονται να αφήσουν τις εστίες τους για να σωθούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυνηγάνε την ασφάλεια και την ασφάλεια για την οικογένειά τους.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ακριβώς. Μια μέρα πριν φτάσω στην Ρόδο πραγματοποιήθηκε μια ακόμη επιχείρηση διάσωσης και μάλιστα στους διασωθέντες περιλαμβάνονταν και παιδιά, μου το διηγείτο ο κ. Βαρβιτσιώτης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, είδαμε ότι και ο ίδιος ήταν σε αυτή την επιχείρηση παρών.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Είναι ντροπή τον 21ο αιώνα να ζούμε τέτοιες καταστάσεις και η Ελλάδα θα συνεχίσει να κάνει το καθήκον της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι άνθρωποι αυτοί που πάνε τώρα; Αυτούς που περισυλλέξατε και που τους σώσατε ουσιαστικά, πού πάνε; Πού καταλήγουν δηλαδή; Μου κάνει τρομερή εντύπωση.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ορισμένοι ζητούν πολιτικό άσυλο, οπότε μπαίνουν στην διαδικασία για πολιτικό άσυλο, η οποία διαδικασία, πρέπει να υπογραμμίσω, έχει βελτιωθεί πάρα πολύ και ο χρόνος έχει συντμηθεί.
Η Ελλάδα είχε υποστεί κάποια κριτική για το θέμα αυτό. Ένα μέρος αυτών βρίσκουν τρόπους να πάνε στις οικογένειές τους που είναι σε κάποια άλλη χώρα του κόσμου και ορισμένοι παραμένουν εδώ περιμένοντας να δουν τι θα γίνει. Μιλάω για τους πρόσφυγες πολέμου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ασφαλώς.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Όσον αφορά τους παράνομους μετανάστες, εκεί, βεβαίως, η μεταχείριση είναι και πρέπει να είναι διαφορετική. Έχει αυξηθεί ο αριθμός αυτών που επαναπατρίζονται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στους οικονομικούς μετανάστες, λέτε. Να ρωτήσω κάτι άλλο τώρα, που είναι μάλλον πιο ευχάριστο. Χθες, είχαμε στη Ρόδο την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου, ο οποίος πολύ θερμά καταλαβαίνω.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Εξαιρετικά θερμά θα έλεγα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν θερμή η συνάντηση. Βεβαίως, υπήρχαν υπουργοί, ο κ. Δένδιας, εσείς, ο κ. Μανιάτης, ο κ. Μηταράκης, η κυρία Βούλτεψη και οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά ο κ. Λαζαρίδης και ο κ. Πτωχός. Να ρωτήσω κάτι. Τον είδαμε βέβαια που είπε ότι εγώ θα είμαι λίγο διαφημιστής – κάτι τέτοιο είπε – της Ελλάδας. Τι περιμένουμε τώρα πρακτικά από τον κ. Σι Τζινπινγκ;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Είπε ότι η Ελλάδα είναι ο πιο σταθερός σύμμαχος και ο πιο στενός φίλος της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τη βοήθεια που παρεσχέθη στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κίνας, κατά την διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας. Είπε, ότι ενδιαφέρονται για την επέκταση των επενδύσεών τους, γιατί ξεκίνησαν, ως γνωστόν, με την COSCO στο Λιμάνι του Πειραιά, αλλά μπορεί να επεκταθούν και στο σιδηρόδρομο. Έχουν μακροχρόνια σχέδια οι Κινέζοι. Ο Πειραιάς μπορεί να αναβαθμιστεί πραγματικά και για να γίνει αυτό πρέπει να έχει και εύκολη πρόσβαση.
Αλλά, ο Πρωθυπουργός του πρότεινε και συνεργασία σε ζητήματα, όπως επισκευές πλοίων, συντήρηση πλοίων, συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να φέρουμε εξαρτήματα για τα ελληνικά πλοία που χτίζονται σε ναυπηγεία της Κίνας. Υπάρχει πολύ μεγάλη προοπτική.
Επίσης, πρότεινε να προσελκύσουμε κινέζικες εταιρείες που θα φτιάχνουν ή θα συναρμολογούν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα και στην ευρωπαϊκή αγορά.
Υπάρχει ένα υπόβαθρο φιλικών σχέσεων, το οποίο εδράζεται σε πολύ ισχυρούς δεσμούς. Είτε ιστορικούς λόγω πολιτισμών και λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, είτε λόγω του ότι οι Κινέζοι εκτιμούν αφάνταστα ότι τα ελληνικά πλοία διέσωσαν, έβγαλαν από τη Λιβύη χιλιάδες Κινέζους που είχαν εγκλωβιστεί κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων εκεί. Ήμασταν οι μόνοι που πήραμε το ρίσκο να το ζητήσουμε από τη Λιβύη και να φέρουμε τους Κινέζους στην Κρήτη.
Αυτό είναι κάτι το οποίο μας έχει αναβαθμίσει στον κινέζικο λαό όσο δεν μπορείτε να φανταστείτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσους τουρίστες περιμένουμε, κύριε Κούρκουλα, φέτος;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Οι αριθμοί είναι εξαιρετικά χαμηλοί, ακόμα. Οι προοπτικές, όμως, είναι τεράστιες, δεδομένου ότι με τη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, δημιουργείται μια τεράστια μεσαία τάξη, η οποία έχει τα μέσα και τη θέληση να ταξιδέψει στην Ευρώπη, σε μακρινούς προορισμούς.
Υπολογίζεται ότι σε μερικά χρόνια θα είναι γύρω στα 500 εκατομμύρια οι τουρίστες που θα ξεκινάνε από την Κίνα. Εμείς, θέλουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των τουριστών προς την Ελλάδα, κάνοντας συγκεκριμένες κινήσεις, για να μπορέσουν να υπάρχουν απευθείας πτήσεις και από το Πεκίνο, αλλά και από άλλες μεγάλες πόλεις.
Ζήτησε ο Πρωθυπουργός από τον Κινέζο Πρόεδρο να μας διευκολύνει, ώστε να μπορούμε να ανοίξουμε γραφεία, για να δίνουμε θεωρήσεις διαβατηρίων και σε άλλες πόλεις, και εκεί που δεν έχουμε προξενεία. Είναι, εν δυνάμει, κάτι το πολύ σημαντικό.
Υπογραμμίζω ότι και οι Κινέζοι είναι πάρα πολλοί καλοί τουρίστες. Δεν έρχονται εδώ για 1 – 2 μέρες. Έρχονται για μεγαλύτερο διάστημα και ξοδεύουν πολλά χρήματα.
Επίσης, οι πολιτιστικές σχέσεις είναι πολύ σημαντικές. Οι Κινέζοι θέλουν να ανοίξουν στην Αθήνα ένα κέντρο κινέζικου πολιτισμού και αντίστοιχα να ανοίξουμε κι εμείς ένα στο Πεκίνο.
Νομίζω, ότι η συνεργασία προχωράει πολύ καλά και συγκεκριμένα σε πάρα πολλά σημεία. Προεξέχοντα ρόλο, βέβαια, έχουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες είναι αυτές που θα αυξήσουν τις εξαγωγές και θα κάνουν τις επιχειρηματικές συνεργασίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα βέβαια, πρέπει και στην Ελλάδα να διευκολυνθούν οι διαδικασίες και για τους Έλληνες που θέλουν εκεί να κάνουν εξαγωγές, αλλά και από την άλλη και για τους Κινέζους που θέλουν εδώ, γιατί έχουμε ένα θέμα με τη γραφειοκρατία στην Ελλάδα. Το έχουμε.
Δεν λέω ότι είναι η μόνη χώρα, αλλά το έχουμε.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Το έχουμε. Αλλά θέλω να υπογραμμίσω ότι και η πρεσβεία μας στο Πεκίνο και το προξενείο μας στη Σαγκάη κάνουν εξαιρετική δουλειά και βοηθάνε όλους τους επιχειρηματίες στα πρώτα τους βήματα. Επίσης, ρόλο παίζουν και πρέπει να παίξουν και τα Επιμελητήρια. Είμαστε σε καλό δρόμο και οι προοπτικές είναι εξαιρετικές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε επαφές με τη γερμανική πλευρά για το μουντιάλ; Για το κύπελλο που πήραν; Στείλατε συγχαρητήρια τηλεγραφήματα; Τι έγινε;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Εγώ ανέβασα ένα μήνυμα στο twitter μου στα γερμανικά, συγχαίροντας τη Γερμανία για τη μεγάλη της νίκη και για την καλή απόδοση της ομάδας. Νομίζω ότι ασχέτως του ποια ομάδα υποστηρίζει κάποιος ,τελικά ήταν δίκαιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν δίκαιο. Αυτό το λένε όλοι. Χθες τουλάχιστον.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Αλλά ο Κινέζος Πρόεδρος πρέπει να σας πω, έδωσε συγχαρητήρια και για την παρουσία της ελληνικής ομάδας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που μπήκε στους 16. Σωστό.
Κύριε Κούρκουλα, σας ευχαριστούμε πολύ που ήσασταν μαζί μας. Να είστε καλά.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Εγώ ευχαριστώ.