ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη στο Ρ/Σ Παραπολιτικά με το Γρηγόρη Ψαριανό και τον Ανδρέα Παπαδόπουλο 30/10/2014

ΗΜ/ΝΙΑ:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε να συνομιλήσουμε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, τον κ. Δημήτρη Κούρκουλα. Κύριε Κούρκουλα, καλό σας μεσημέρι.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Καλό σας μεσημέρι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε την άλλη εβδομάδα την επίσκεψη πρώτα του κ. Σαμαρά στην Κύπρο, τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο και τον Κύπριο ομόλογό του. Τι περιμένουμε απ’ αυτή τη Σύνοδο Κορυφής κ. Κούρκουλα;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Κατά γενική ομολογία, αυτό είναι αποτέλεσμα μιας πολύ συστηματικής, επίμονης θα έλεγα, πολύ επιδέξιας πολιτικής που ακολουθήσαμε τους τελευταίους μήνες ή τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουμε άριστες σχέσεις με μια χώρα που διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι μόνο στον αραβικό κόσμο, αλλά σε όλη την περιοχή. Αυτό λοιπόν που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, είναι το επιστέγασμα μιας σειράς πρωτοβουλιών δικών μας και της Κύπρου, οι οποίες αποσκοπούν στο να υπάρξει ένα τρίγωνο σταθερότητας. Η Ελλάδα και η Κύπρος και ελπίζουμε στο μέλλον και η Αίγυπτος αποτελούν πραγματικά πόλους σταθερότητας στην περιοχή αυτή. Εμείς είμαστε υπέρ της δημοκρατικής προοπτικής της Αιγύπτου, αλλά αναγνωρίζουμε βεβαίως το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την τρομοκρατία. Αυτή η τριμερής συνεργασία δεν κατευθύνεται εναντίον κάποιου άλλου, αποσκοπεί, και αυτό νομίζω το αναγνωρίζουν όλοι, στην εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με προλάβατε, γιατί ήθελα να σας ρωτήσω αν η Τουρκία έχει εκλάβει αυτές τις κινήσεις ως επιθετικές και ως αντανάκλαση είχαμε την παρουσία του τουρκικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Κοιτάξτε, οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο έχουν υποστεί πολύ μεγάλα πλήγματα και βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, αλλά γι’ αυτό βέβαια δε μπορεί να μέμψει κανείς την Ελλάδα, αυτό είναι θέμα της Άγκυρας, το ότι έχουν φτάσει σε τόσο άσχημες σχέσεις με την Αίγυπτο, η οποία, όπως είπα, είναι μια πολύ σημαντική χώρα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και στο θέμα της Μέσης Ανατολής αλλά και γενικότερα. Εμείς δεν κάνουμε συμμαχίες εναντίον τρίτων, κάνουμε συμμαχίες για να προωθήσουμε την ειρήνη και σταθερότητα αλλά και την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που θα είναι επ’ ωφελεία όλης της περιοχής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τους διεθνείς κανόνες διευθέτησης τέτοιων θεμάτων, προφανώς.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ακριβώς. Και εκεί αν θέλετε παραπέμπω στην πάρα πολύ ξεκάθαρη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής, η οποία, νομίζω κατά τρόπο που δεν επιδέχεται αμφιβολίες, απευθυνόμενη στην Τουρκία της ζητά να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα. Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία είναι δικό της πρόβλημα. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως, όπως όλες οι χώρες, έχει δικαιώματα στην εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ενδεχόμενο συζήτησης και με το Ισραήλ, μια που υπάρχουν οικόπεδα γειτνιάζοντα με την Ελλάδα και με την Κύπρο; Και με την Αίγυπτο.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Βεβαίως. Γίνονται συζητήσεις κι όχι μόνο, γίνονται και συνεργασίες με το Ισραήλ, και της Κύπρου και της Ελλάδος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δεν υπαινίσσομαι καμία συμμαχία εναντίον άλλου, δε λέω να κάνουν τετράγωνο εναντίον της Τουρκίας, απλώς να διευθετηθεί η ιστορία των οικοπέδων και αυτής της διεθνούς νομιμότητας, των διεθνών κανόνων νομιμότητας.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ακριβώς. Μα η Κύπρος έχει ήδη οριοθετήσει την ΑΟΖ της με το Ισραήλ, έχει υπογράψει και με το Λίβανο, περιμένουμε την επικύρωση της συμφωνίας και έτσι προχωράει κάθε πολιτισμένο κράτος. Και βεβαίως επειδή τα οικόπεδα της Κύπρου και του Ισραήλ γειτονεύουν, γίνονται και προσπάθειες για συνεκμετάλλευση, ή αν θέλετε για κοινές δράσεις, ώστε να υπάρξει κι ένα οικονομικό αποτέλεσμα πολύ πιο αποτελεσματικό. Το επιχείρημα της Τουρκίας ότι πρέπει οι πηγές πλούτου να είναι επ’ ωφελεία και των δύο κοινοτήτων είναι έωλο. Βεβαίως, κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό, ότι στα πλαίσια μιας λύσης του Κυπριακού και επανένωσης της Κύπρου και τερματισμού της κατοχής, βεβαίως και η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα έχει τα οφέλη που θα έχουν όλοι οι Κύπριοι πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό, όμως, λέτε μόνο στην περίπτωση που υπάρχει η ουσιαστική ενοποίηση του νησιού.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Μα αλλιώς, ένα καθεστώς το οποίο δεν έχει κρατική υπόσταση, και περί αυτού πρόκειται για τα κατεχόμενα, δε μπορεί να έχει νομικά δικαιώματα, είναι παράνομο αφ’ εαυτού. Αλλά εν πάση περιπτώσει, εμείς θέλουμε με την Τουρκία καλές σχέσεις. Δεν είμαστε υπέρ της κρίσης και της έντασης. Όπως ξέρετε τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ οι σχέσεις μας με την Τουρκία και επιθυμούμε να συνεχίσει αυτή η πολιτική, αλλά για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει και η Τουρκία ν’ αναλογιστεί τις ευθύνες της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι επ’ αυτού: Ο ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και η απευθείας επαφή του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν έχει διακοπεί; Με την έννοια ότι, αν δεν κάνω λάθος, ήταν να υπάρξει κάποια συνάντηση των δύο ηγετών το Νοέμβριο και δε θα γίνει;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Υπήρξε κάποια συνάντηση πρόσφατα όπως θυμάστε μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Ερντογάν, εμείς είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο. Ο Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος, έχει επανειλημμένως συναντηθεί με τον ομόλογό του, υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες συναντήσεων αλλά το θέμα δεν είναι οι συναντήσεις, το θέμα είναι το αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει και νέα συνάντηση;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Αυτό δεν το γνωρίζω και αυτή τη στιγμή νομίζω ότι είναι πρόωρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχει κάτι δρομολογημένο ή σκέψεις περί αυτού.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Είναι νομίζω πολύ πρόωρο αυτή τη στιγμή. Πάντως εμείς επιμένουμε και εμμένουμε στην πολιτική της ειρηνικής διπλωματικής συνύπαρξης και συνεργασίας. Και βεβαίως λυπούμεθα πολύ που η Τουρκία με αυτές τις κινήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ θέτει σε κίνδυνο και τις συνομιλίες για την οριστική επίλυση του Κυπριακού. Δημιουργείται η υποψία αν θέλετε ότι το κάνει επίτηδες για να μποϋκοτάρει τις συνομιλίες διότι εμείς επιθυμούμε διακαώς να υπάρξει μια λύση στο πρόβλημα της κατοχής της Κύπρου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ενδεχομένως δηλαδή θέλει να δημιουργήσει κι ένα κλίμα γκρίζων ζωνών η Τουρκία με τις ενέργειες αυτές.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Να σας πω, το Διεθνές Δίκαιο, τουλάχιστον σ’ αυτή την περίπτωση, είναι απολύτως ξεκάθαρο. Μιλάμε για περιοχές που βρίσκονται νοτίως της Κύπρου, όπου με οποιαδήποτε ερμηνεία, με οποιοδήποτε καθεστώς δεν υπήρχε περίπτωση ποτέ η Τουρκία να έχει αξιώσεις γι’ αυτή την περιοχή. Άρα νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο σε όλους, κι εκεί παραπέμπω και στη δήλωση των 28 την περασμένη Παρασκευή, αλλά και σε δηλώσεις που έχουν γίνει από το State Department από άλλους διεθνείς παράγοντες, όπως τη Ρωσία που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως από πολλούς αναλυτές η αντίδραση και των ΗΠΑ και της Αγγλίας θεωρήθηκε σχετικά χαλαρή σε σχέση με τη στάση της Τουρκίας.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Όσον αφορά τη νομική πτυχή του θέματος, νομίζω ότι ήταν πολύ ξεκάθαρη. Βεβαίως, πάντα κάποιος ζητά κάτι περισσότερο, αλλά η δήλωση των 28 είναι ξεκάθαρη: Εφ’ όσον η Τουρκία επιθυμεί και έδειχνε ότι η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας επιθυμεί ακόμα περισσότερο να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή της προοπτική και η ευρωπαϊκή της πορεία, την οποία εμείς υποστηρίζουμε και υποστηρίζουμε ειλικρινώς, πρέπει ν’ αναλογιστεί το κόστος που έχει για την ίδια και για την ευρωπαϊκή της πορεία αυτή η συμπεριφορά.