ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη στο ΡΣ Real FM και στη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή

ΗΜ/ΝΙΑ:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε τώρα να καλωσορίσουμε και να καλημερίσουμε και μάλιστα τον πετυχαίνουμε και στο Βερολίνο, τον Υφυπουργό Εξωτερικών τον κ. Δημήτρη Κούρκουλα. Κύριε Υπουργέ καλό μεσημέρι. Τι κάνετε;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Καλό μεσημέρι κυρία Μακρή. Είμαι στο Βερολίνο που χθες ήταν η επέτειος για τα 25 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Έχω έρθει βέβαια για δουλειά, δεν έχω έρθει για την επέτειο αυτή. Συντονίζω μια ομάδα από 5 ελληνικά υπουργεία, τα οποία, έχουμε έρθει εδώ, για να συζητήσουμε με τους Γερμανούς ομολόγους μας την πορεία της γερμανοελληνικής εταιρικής σχέσης. Όπως γνωρίζετε, είχε αποφασιστεί από το 2010 να υπάρχει μια πιο έντονη, θα έλεγα, τεχνική βοήθεια και συνεργασία των διαφόρων υπουργείων μας. Αυτή η επενδυτική σχέση έχει προχωρήσει, έχει δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα σε πολλούς τομείς, ειδικά, θα έλεγα, στον Τομέα της Έρευνας και της Τεχνολογίας, όπου, από την ελληνική πλευρά υπάρχει ένας μεγάλος δυναμισμός.
Είμαστε στο τελευταίο στάδιο της έναρξης της λειτουργίας του Ινστιτούτου για την ανάπτυξη, το οποίο θα δώσει ένα οξυγόνο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας, αλλά παράλληλα προχωράει η συνεργασία και με το Υπουργείο Υγείας και με το Υπουργείο Εργασίας σε πάρα πολλούς τομείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι τεχνική βοήθεια κ. Υπουργέ επί της ουσίας των Γερμανών προς την Ελλάδα; Ή είναι και ανάπτυξη κοινών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Έχει πάρα πολλούς τομείς αυτή η συνεργασία. Προβλέπεται, αλλά δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, η συνεργασία στο θέμα της προώθησης των εξαγωγών. Υπάρχει με άριστα αποτελέσματα μια συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας για την προώθηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών δράσεων σε τομείς υψηλής τεχνολογίας.
Υπάρχει η τεχνική βοήθεια στο θέμα της οργάνωσης της αγοράς εργασίας, στο θέμα της κοινωνικής πρόνοιας, στο θέμα της υγείας. Δεν θέλω να σας κουράσω με τεχνικές λεπτομέρειες. Πάντως είναι μια αμοιβαία, επωφελής για την Ελλάδα, σχέση, την οποία έχουμε αποφασίσει να συνεχίσουμε και να εντείνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πάμε λίγο στο τι έγινε το Σαββατοκύριακο και στην ένταση η οποία υπάρχει στο Αιγαίο. Θέλω να ρωτήσω, τι σημαίνει αυτή η συμφωνία της τριμερούς το Σάββατο στο Κάιρο; Είναι διακήρυξη πρόθεσης ή όντως θα κλείσουμε την ΑΟΖ το επόμενο δίμηνο, ή έχει ένα χρονοδιάγραμμα;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Η σημασία αυτής της συνάντησης είναι μεγάλη, γιατί είναι, θα έλεγα, ένα μήνυμα ότι οι τρεις χώρες έχουν αποφασίσει με βάση το Διεθνές δίκαιο να αποτελέσουν πόλους σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.
Και η περιοχή μας, όπως ξέρουμε, ταλανίζεται από μεγάλη ανασφάλεια και από μεγάλη ρευστότητα. Αυτά που γίνονται στο Ιράκ και στη Συρία είναι πρωτοφανή. Αποτελούν απειλή για την ασφάλεια όλης της Ευρώπης. Και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό το ότι οι τρεις αρχηγοί των τριών κρατών βρέθηκαν μαζί και διακήρυξαν τη βούλησή τους να συνεχίσουν να αποτελούν πόλο σταθερότητας.
Όσον αφορά στην οριοθέτηση της ΑΟΖ, όπως γνωρίζουμε όλοι, αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Χρειάζεται η τεχνική προετοιμασία, αλλά απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, υπάρχει και από την κυπριακή πλευρά η βούληση να προχωρήσει αυτό το θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δηλαδή λέτε ότι θα γίνει πράξη η οριοθέτηση της ΑΟΖ; Γιατί εκεί αρχίζουν τα δύσκολα κ. Υπουργέ.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Αυτός είναι ο στόχος μας. Δεν είναι ο μόνος στόχος, διότι η σχέση μας με την Αίγυπτο δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό το θέμα. Η Αίγυπτος είναι μια πάρα πολύ σημαντική χώρα στην περιοχή, όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο ολόκληρη. Έχουμε και πολύ έντονες οικονομικές σχέσεις με την Αίγυπτο τις οποίες θέλουμε να αναβαθμίσουμε.
Νομίζω ότι ναι, ένας από τους στόχους της συνεργασίας είναι και αυτός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα δεχτούν οι Αιγύπτιοι την ΑΟΖ στο Καστελόριζο, για παράδειγμα;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους των Αιγυπτίων. Νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε να γίνουν οι συναντήσεις σε εθνικό επίπεδο. Όπως είπα, αυτά τα θέματα είναι αρκετά περίπλοκα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μπορείτε να το οριοθετήσετε χρονικά πότε περιμένετε μια κατάληξη;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Δεν θα ήθελα να διακινδυνεύσω. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι και η Αίγυπτος, όπως και οι άλλες χώρες της περιοχής, σαν σημείο εκκίνησης έχουν το Διεθνές δίκαιο της θαλάσσης. Αυτό νομίζω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό θετικό σήμα για μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την τουρκική αντίδραση προφανώς την είχατε υπολογίσει.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ναι. Νομίζω ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί διάφορες νομικές ακροβασίες για να προσπαθήσει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δήθεν ότι προστατεύει τα οικονομικά δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, τη στιγμή που είναι σαφές ότι, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, τα οφέλη από την εξόρυξη των ενεργειακών πηγών, θα περιέλθουν και στις δυο κοινότητες. Κι αυτό έχει εκδηλωθεί επανειλημμένα και από την κυπριακή πλευρά.
Άρα, θέλω να πω, ότι από νομικής άποψη και διεθνούς νομιμότητας, η θέση της Τουρκίας είναι έωλη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φοβάστε ένα θερμό επεισόδιο μετά και την αντίδραση των Τούρκων;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Εμείς δεν επιδιώκουμε όξυνση και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις κινήσεις τις οποίες έχουμε κάνει. Από την άλλη όμως, δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που υπογράμμισαν και οι 28 αρχηγοί κρατών στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πριν από δυο εβδομάδες.
Άμα δείτε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου είναι ξεκάθαρο ότι το Ευρωπαικό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το αποκλείετε πάντως να συμβεί και ένα θερμό επεισόδιο, απ’ ό,τι καταλαβαίνω.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Το απεύχομαι, αλλά εν πάση περιπτώσει εμείς, είμαστε έτοιμοι για όλα, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο επιδιώκουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως μέχρι τώρα η απάντηση και της ελληνικής κυβέρνησης και της Κυπριακής είναι πιο οξυμμένη απ’ ό,τι στο παρελθόν κ. Κούρκουλα. Δηλαδή θυμάμαι για παράδειγμα το Πίρι Ρέις το 2011, το οποίο επεδίωξε να κάνει ακριβώς το ίδιο όταν η Νομπλ είχε ανακοινώσει ότι θα κάνει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ για τα ενεργειακά. Τότε αποκλιμακώθηκε σε μια εβδομάδα, πήγε ο Παπανδρέου στην Τουρκία δεν υπήρξε αυτή η ένταση και η κλιμάκωση. Γιατί το χειριζόμαστε διαφορετικά τότε και τώρα;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Δεν το χειριζόμαστε διαφορετικά. Εδώ μιλάμε για θαλάσσιες ζώνες νοτίως της Κύπρου που με οποιαδήποτε ερμηνεία του Διεθνούς δικαίου δεν υπάρχει περίπτωση εκεί η Τουρκία να έχει οποιαδήποτε αξίωση, με οποιοδήποτε νομικό κατασκεύασμα και εάν πορευτούμε. Είναι περιοχή που έχουν αρχίσει οι θαλάσσιες έρευνες, υπάρχουν εκεί οι πλατφόρμες, άρα νομίζω ότι η ενέργεια της Τουρκίας είναι προκλητική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί άκουσα και τον κ. Ήσυχο από το ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη εβδομάδα, να υπαινίσσεται ότι για πολιτικούς λόγους ανεβάζει η κυβέρνηση το θέμα με την Τουρκία. Διάβασα και τον κ. Γιαννίτση όμως χθες στo ΒΗΜΑ, ο οποίος στην τελευταία παράγραφο του άρθρου του το ίδιο υπαινισσόταν κ. Κούρκουλα.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Δεν θα έλεγα ότι αυτό που έλεγε ο κ. Γιαννίτσης χθες είναι το ίδιο, εγώ δεν το ερμηνεύω έτσι. Εν πάση περιπτώσει, οι δηλώσεις του κ. Ήσυχου ξεπερνούν κάθε όριο σοβαρότητας. Μιλάμε για μια δήλωση η οποία είναι και επικίνδυνη, αλλά είναι και αστεία.
Κι εγώ περιμένω ακόμα από το ΣΥΡΙΖΑ να πάρει αποστάσεις επίσημα από αυτή την τοποθέτηση του κ. Ήσυχου, η οποία ήταν τελείως προκλητική και τελείως απαράδεκτη και επικίνδυνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς κρίνετε συνολικά τη στάση της αντιπολίτευσης σε αυτό το θέμα;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Γενικά εγώ θα έλεγα ότι στους μεγάλους άξονες της εξωτερικής πολιτικής δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις και δεν θα μπορούσαν άλλωστε να υπάρξουν, γιατί μιλάμε για μια πολιτική, η οποία έχει χαραχτεί εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Απλώς υπάρχουν κακοφωνίες και εγώ καλώ επίσημα το ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα. Γιατί δεν μπορώ να φανταστώ ότι διανοείται κανείς να κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει μεταχειριστεί όλη αυτή την κρίση με πολύ σύνεση και θα έλεγα πολύ μεγάλη προσοχή, με κατηγορίες σαν κι αυτές που εξαπέλυσε ο κ. Ήσυχος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Εγώ ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό μεσημέρι στον κ. Κούρκουλα. Καλό μεσημέρι στο Βερολίνο.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ευχαριστώ.