ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη στο Ρ/Σ Real FM και στην δημοσιογράφο Κάτια Μακρή

ΗΜ/ΝΙΑ:

Σύνδεσμος εδώ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημερίζουμε τον Υφυπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Κούρκουλα. Καλό μεσημέρι, τι κάνετε;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Καλό μεσημέρι κυρία Μακρή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, σε πολύ λίγη ώρα από τώρα ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο. Περιμένετε τώρα κάποια αποτελέσματα από αυτή τη συνάντηση ή κρατάτε μικρό καλάθι, με δεδομένο ότι στο Κυπριακό όλες οι προσδοκίες για μια πιο διαλλακτική στάση της Τουρκίας έχουν διαψευσθεί;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Κάθε συνάντηση σε τόσο υψηλό επίπεδο και μάλιστα μετά την εκλογή του κυρίου Ερντογάν με άμεση ψηφοφορία από το Τουρκικό λαό στο ύπατο αξίωμα της χώρας του είναι σημαντική. Δεν περιμένω ότι θα ληφθούν κάποιες αποφάσεις ή ότι θα καταλήξουν σε κάποια συγκεκριμένα συμπεράσματα, αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό, ιδίως μετά από κάποιες δηλώσεις, οι οποίες απαντήθηκαν και από τη πλευρά μας. Νομίζω ότι θα είναι μια πολύ σημαντική συνάντηση, όπως συμβαίνει πάντα, όπως είπα, σε συναντήσεις τέτοιου υψηλού επιπέδου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε μου λέτε τώρα, πιστεύετε ότι μπορεί πραγματικά να έχουμε μια λύση στο Κυπριακό, με δεδομένες και τις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν τις προηγούμενες μέρες, αλλά και τη στάση των διεθνών παραγόντων. Πιστεύετε πραγματικά ότι μπορούμε να έχουμε μια λύση του Κυπριακού, ή είναι άλλη μια προσπάθεια που θα καταλήξει στις καλένδες;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Αυτό που έχει σημασία δεν είναι τί πιστεύω εγώ ή κάποιος άλλος. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η πολιτική της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι υπέρ της επίτευξης λύσης. Νομίζω, όλοι συμφωνούμε ότι η διαιώνιση της κατοχής δεν είναι κάτι το οποίο εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ελληνισμού και επίσης πιστεύουμε ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας.
Γι’ αυτό ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά η Τουρκία θα συμβάλει ώστε να υπάρχει μια δίκαιη, βιώσιμη λύση σύμφωνα με το Διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Αυτή είναι η προσπάθεια μας και σε αυτό δίνουμε τη πλήρη συμπαράστασή μας στην Κυπριακή Κυβέρνηση, η οποία έχει την κύρια ευθύνη των διαπραγματεύσεων.
Θα ήταν, νομίζω, παράταιρο από μεριάς μου να κάνω μια πρόβλεψη. Πιστεύω όμως ότι υπάρχουν αυτή τη φορά ορισμένα θετικά δείγματα, τα οποία με κάνουν κάπως αισιόδοξο. Αν μου κάνατε την ερώτηση πριν από δυο χρόνια θα σας έλεγα «όχι δεν βλέπω κάποια προοπτική». Τώρα υπάρχουν προοπτικές. Το θέμα είναι ότι, ιδίως από τη μεριά της Άγκυρας, αυτή η ευκαιρία, η οποία υπάρχει, να αξιοποιηθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα είναι ότι δεν βλέπουμε όμως κάτι τέτοιο κ. Κούρκουλα, από τις δηλώσεις τουλάχιστον του Ερντογάν των τελευταίων ημερών.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Έχετε δίκιο. Θα περιμένουμε να δούμε και την εξέλιξη των συναντήσεων, των συνομιλιών και βεβαίως οι δηλώσεις δεν συνέβαλαν στη δημιουργία θετικού κλίματος αισιοδοξίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα να σας πάω σε ένα άλλο θέμα, το οποίο θα το ξαναβρούμε μπροστά μας απ’ ότι φαίνεται, και είναι το θέμα των κυρώσεων στη Ρωσία και είναι ένα θέμα που το ξέρετε πολύ καλά. Πρόσφατα είχατε προεδρεύσει σε μια σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς. Εννοώ ότι ξέρετε πολύ καλά πόσο πλήττεται η ελληνική οικονομία. Πόσο επιβαρύνουν αυτές οι νέες κυρώσεις τη χώρα.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες γίνονται συζητήσεις για το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων. Ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Οι συζητήσεις, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών μελών , στις οποίες συμμετέχουμε ενεργά, δεν έχουν ακόμα καταλήξει.
Εγώ αυτό που ήθελα να πω είναι ότι η πολιτική μας, η πολιτική της Ελλάδας, στα πλαίσια της Ε.Ε. και της Ευρω-ατλαντικής Συμμαχίας είναι μια πολιτική αρχών, σεβασμού του Διεθνούς δικαίου, αλλά και μια πολιτική που προσπαθεί να προωθήσει διπλωματική πολιτική λύση. Δεν θέλουμε να ξαναβρεθούμε σε μια χωρισμένη Ευρώπη, σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο.
Από την άλλη βεβαίως είναι εξαιρετικά σημαντικό ιδίως σήμερα που υπάρχει σε όλο το περίγυρο μας, όχι μόνο αστάθεια, υπάρχει πόλεμος, και στην Ουκρανία, και στην Συρία και στο Ιράκ, που είναι γειτονικές μας χώρες , πρέπει να παραμείνουμε στο πυρήνα της Ευρώπης και της Ευρω-Ατλαντικής Συμμαχίας. Γι’ αυτό και δηλώσεις σαν και αυτές του κ. Δρίτσα, που άκουσα, χθες, στη Βουλή, με αφήνουν άφωνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω όμως πριν από αυτό να σας πω μια μομφή που σας απευθύνουν τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για παράδειγμα ο κύριος Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ότι αυτή τη στιγμή συντάσσεστε με την ΕΕ και πηγαίνετε κόντρα στη Ρωσία, άρα κόντρα και στα ελληνικά συμφέροντα.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι άριστες. Οι Ρώσοι φίλοι μας γνωρίζουν πολύ καλά σε ποιες ενώσεις και σε ποιούς συνασπισμούς είναι ενταγμένη η Ελλάδα. Άρα δεν περιμένουν από εμάς να απεμπολήσουμε, αν θέλετε, αυτό που έχουμε χτίσει σε συμμαχίες και σε αξιοπιστία και ξέρουν πολύ καλά ότι η συμβολή μας και η προσπάθειά μας είναι θετική. Άρα δεν υπάρχει θέμα κρίσης ελληνο-ρωσικών σχέσεων.
Αυτό που προτείνει ο κ. Καμμένος και κάποιοι άλλοι νομίζω ότι είναι σαφές για κάποιον που έχει στοιχειώδεις γνώσεις διεθνούς πολιτικής, και θα συμπεριλάβω και σας γιατί παρακολουθείτε την ελληνική πολιτική εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Νομίζω είναι κάτι το αυτοκαταστροφικό.
Δεν νομίζω πως είναι προς το συμφέρον της χώρας να διαχωρίσουμε τη θέση μας από τους Ευρωπαίους συμμάχους μας. Αλλά στα πλαίσια της ΕΕ ασκούμε και προσπαθούμε να ασκήσουμε κατευναστική πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με δεδομένο όμως ότι η ελληνική οικονομία εξαρτάται άμεσα, ενεργειακά και για τις εξαγωγές και το τουρισμό της από τη Ρωσία, μήπως θα έπρεπε να ζητήσουμε και εμείς εξαίρεση όπως η Φινλανδία; Οι Φινλανδοί θα πάρουν αυτή την εξαίρεση;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Εμείς γενικότερα, και εγώ προσωπικά δεν θεωρώ ότι οι κυρώσεις είναι πάντα η καλύτερη λύση ή ο καλύτερος τρόπος, και ότι φέρνουν πάντα αποτέλεσμα. Αλλά πρέπει να δούμε το πρόβλημα στη πραγματική του διάσταση. Πρέπει να δούμε τους αριθμούς και να μην υπερβάλουμε. Οι εξαγωγές μας στη Ρωσία, συνολικά, είναι σημαντικές, δεν το αμφισβητώ, αλλά είναι 400 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που σε άλλες χώρες, Ευρωπαϊκές και μη, είναι πολλαπλάσιες. Βεβαίως, το θέμα της ενέργειας είναι εξαιρετικά σημαντικό, αλλά όχι μόνο για την Ελλάδα. Υπάρχουν άλλες χώρες της ΕΕ που εξαρτώνται περισσότερο από το Ρωσικό αέριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει κίνδυνος να φτάσουμε στα άκρα και να σταματήσουν εντελώς τη παροχή αερίου;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Όχι μόνο ελπίζω πως όχι, αλλά εργαζόμαστε για να μη φτάσουμε. Αλλά ο τρόπος για να συμβάλουμε θετικά δεν είναι να απομονωθούμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας ή την Ευρω-Ατλαντική Συμμαχία.
Ειδικά σήμερα το να βγαίνει κάποιος, κάποιο εξέχον στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να προτείνει τη διάλυση του ΝΑΤΟ νομίζω ότι είναι τελείως εκτός τόπου και χρόνου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να πάμε σε αυτό πριν πάμε στο Σκοπιανό γιατί και εκεί φαίνεται ότι έχουμε μια κινητικότητα. Θέλω να μου πείτε πως την ακούτε αυτή τη δήλωση του κ. Δρίτσα ότι θα βγούμε από το ΝΑΤΟ.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Με όλο το σεβασμό που έχω στον κ. Δρίτσα και στην άποψή του, από τη μια πλευρά λέω πως θα ήταν καλύτερο να μιλήσουν το λόγο της αληθείας και να πουν αυτά που πιστεύουν και όχι να προσπαθούν να μας κοροϊδέψουν, όπως προσπαθούσαν τόσο καιρό λέγοντας ότι «Ναι στην ΕΕ αλλά όχι στο πρόγραμμα προσαρμογής», δηλαδή αντιφατικά πράγματα. Εγώ από τη μια θεωρώ θετικό ότι ο κ. Δρίτσας είχε το θάρρος της γνώμης του και είπε «όχι στο ΝΑΤΟ» αλλά καλώ όλους τους πολίτες μας, και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, να αναλογιστούν τις συνέπειες εάν αύριο η εξαγγελία του κ. Δρίτσα προσπαθούσε να υλοποιηθεί στα πλαίσια εξωτερικής πολιτικής, τη στιγμή που έχουμε τη Βαγδάτη να απειλείται από τους τζιχαντιστές. Σας υπενθυμίζω ότι η Βαγδάτη απέχει λιγότερο από την Αθήνα από ότι απέχουν οι Βρυξέλλες, έχουμε τη Συρία, στην οποία μαίνεται πόλεμος και όπου οι εξτρεμιστές ισλαμιστές έχουν πάρει το πάνω χέρι.
Θέλω να πω ότι πραγματικά εκπλήσσομαι, σε αυτήν ειδικά τη περίοδο, το να μιλάει κανείς για έξοδο από το ΝΑΤΟ και διάλυση του ΝΑΤΟ. Από την άλλη, το θεωρώ θετικό ότι επιτέλους βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ να μας πει τί πιστεύει, και οι πολίτες θα κρίνουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να τελειώσουμε κ. Κούρκουλα με ένα θέμα το οποίο επίσης είναι στην ατζέντα τις τελευταίες μέρες. Στη Σύνοδο Κορυφής, χθες, έγινε ένα περιστατικό με το όνομα των Σκοπίων, αλλά αυτό μπορεί να μην ήταν πολύ σημαντικό. Σημαντικό όμως είναι ότι η επίλυση της διένεξης άμεσα είναι στην ατζέντα πολλών εταίρων και ειδικά στη Γερμανία, και το καταλάβαμε από τις συνεχείς παρεμβάσεις της Μέρκελ. Θέλω να μου πείτε αν προβλέπετε εξελίξεις στο Σκοπιανό και ένα σχόλιο για τη Γερμανία, για τη θέση της Μέρκελ για αυτό.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Η προσπάθεια για επίλυση της διαφοράς μας με τη ΠΓΔΜ είναι στη διεθνή ατζέντα εδώ και πολλά χρόνια, και στο πλαίσιο του ΟΗΕ, υπάρχει μεσολαβητής, αλλά είναι κάτι το οποίο δεν εκπλήσσει ότι διάφορες τρίτες χώρες ή οργανισμοί ασχολούνται με αυτό.
Εμείς έχουμε μια ξεκάθαρη θέση, πολύ σταθερή. Την έχουμε διατυπώσει urbi et orbi. Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν, μεταξύ των οποίων και βεβαίως ακόμα καλύτερα οι Γερμανοί σύμμαχοι μας, ποιες είναι οι θέσεις μας, ότι έχουμε τη βούληση για να βρεθεί μια βιώσιμη και δίκαιη λύση. Έχουμε καθορίσει ποια θεωρούμε ότι είναι τα κριτήρια αυτής της λύσης και νομίζω ότι πλέον «η μπάλα» είναι στα Σκόπια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κα Μέρκελ γιατί αναλαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες κ. Κούρκουλα; Και μάλιστα συζητήθηκε πάρα πολύ ότι αυτή η Σύνοδος των Δυτικών Βαλκανίων, που βγήκε μετά και το ανακοινωθέν, έγινε ερήμην μας. Εμείς δεν ήμασταν εκεί.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Είχαν προσκληθεί οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, δεν είχαν προκληθεί όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες, ούτε η Ιταλία που ασκεί την Προεδρία είχε προσκληθεί. Δεν ήταν Ευρωπαϊκής Ένωσης σύσκεψη. Αλλά εν πάση περιπτώσει, αυτά τα θέματα συζητούνται επανειλημμένα.
Υπάρχει κάθε χρόνο η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Κομισιόν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, δεν είναι κάτι καινούργιο το ότι συζητούνται.
Βεβαίως υπάρχει βούληση, την οποία συμμεριζόμαστε. Και εμείς θέλουμε λύση. Είμαστε, θα έλεγα, οι πρώτοι που θέλουμε να δοθεί λύση. Αλλά να δοθεί λύση δίκαιη και βιώσιμη, και έχουμε καθορίσει την πολιτική μας και σε αυτή τη πολιτική εμμένουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προβλέπετε πάντως ότι είτε έτσι είτε αλλιώς μπορεί να υπάρξει σύντομα μια λύση;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Νομίζω ότι αυτό το ερώτημα μπορεί να το απαντήσουν μόνο οι πολιτικοί ιθύνοντες των Σκοπίων. Έχουμε ανοίξει τα χαρτιά μας, έχουμε δηλώσει τί είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε, τί θεωρούμε ότι είναι βιώσιμη λύση. Αλλά, δυστυχώς, μέχρι στιγμής, όχι μόνο δεν έχουμε δει θετική ανταπόκριση από τη πλευρά των Σκοπίων, αλλά, ίσα ίσα, έχουμε δει μια, αν θέλετε, όξυνση, του αναθεωρητισμού της ιστορίας και πολλών άλλων μέχρι και φαιδρών εξελίξεων. Δεν φαίνεται να υπάρχει πολιτική βούληση από τη πλευρά των Σκοπίων. Εάν υπάρξει πολιτική βούληση, νομίζω ότι θα μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια λύση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κούρκουλα να σας ευχαριστήσω θερμά για τη συζήτηση μας.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ευχαριστώ πολύ κ. Μακρή