ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη στο Ρ/Σ του ΣΚΑΪ με τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη

ΗΜ/ΝΙΑ:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΣΤΟ Ρ/Σ «ΣΚΑΪ»
ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

κα Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κυρίες και κύριοι, σας έχω πει ότι θα έχουμε μαζί μας τον Υφυπουργό Εξωτερικών, τον κ. Δημήτρη Κούρκουλα και τον έχουμε. Κύριε Υπουργέ καλή σας ημέρα.
κ. Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Καλημέρα σας κα Κοσιώνη.
κα Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Όλοι αναρωτιόμαστε τελικά ποια μπορεί να είναι η εμπλοκή της χώρας μας στις εξελίξεις στη Συρία κ. Υπουργέ, αλλά και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η όποια εμπλοκή ή ο όποιος ρόλος αναλάβουμε.
κ. Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Κυρία Κοσιώνη η κρίση στη Συρία δυστυχώς δεν ξεκίνησε πριν από μερικές μέρες με την τραγική χρήση χημικών όπλων σε κατοικημένη περιοχή στα προάστια της Δαμασκού, η κρίση στη Συρία δυστυχώς έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες, έχει προκαλέσει ίσως τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή του 21ου αιώνα..
κα Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και διεθνής κοινότητα παρακολουθεί κ. Κούρκουλα, χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα.
κ. Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμβάλλουμε πάρα πολύ στην αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των προσφύγων, υπάρχουν εκατομμύρια αυτή τη στιγμή πρόσφυγες και εντός της Συρίας που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, αλλά και στις γειτονικές χώρες, υπάρχει δυστυχώς και μια αύξηση του κύματος προσφύγων και προς την Ελλάδα σε μικρούς αριθμούς ακόμα αλλά αν συνεχιστεί κι εφόσον συνεχιστεί αυτή η πολεμική σύρραξη φοβόμαστε ότι θα αυξηθούν οι αριθμοί και το έχουμε θέσει..
κα Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και τι θα κάνουμε γι΄ αυτό;
κ. Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Το έχουμε θέσει ήδη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε πολύ ξεκάθαρα δηλώσει και νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι σε μια τέτοια ανθρωπιστική καταστροφή δεν μπορεί μία χώρα μόνο δηλαδή η Ελλάδα να επωμισθεί δυσανάλογο βάρος, άρα ζητάμε και επιδιώκουμε την αλληλεγγύη όλων των ευρωπαϊκών χωρών.
Και θέλω να πω ότι οι επιπτώσεις από την κρίση στη Συρία στην Ελλάδα και στην περιοχή μας γενικότερα υπάρχουν ήδη εδώ και καιρό. Βεβαίως αυτό που έγινε πριν από μερικές μέρες δε γίνεται κάθε μέρα, είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας η χρήση χημικών όπλων.
κα Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εσείς νοιώθετε ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι είναι το καθεστώς Άσαντ που έχει κάνει τη χρήση χημικών όπλων;
κ. Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Εγώ δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη επ΄ αυτού, εγώ παρακολουθώ και βλέπω τι κάνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και τι κάνουν και οι άλλες χώρες οι οποίες εμπλέκονται άμεσα σε αυτή την ιστορία. Νομίζω ότι είναι πλέον γεγονός ότι έχει γίνει χρήση χημικών όπλων, τώρα κάτω από ποιες συνθήκες και πως και γιατί, αυτό νομίζω ότι θα το ξέρουμε πολύ σύντομα. Αλλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι η κρίση στη Συρία, όπως δήλωσε και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ο κ. Βενιζέλος, απειλεί την ειρήνη γενικότερα στην περιοχή.
κα Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Υπουργέ, εδώ φαίνεται ότι όλα είναι έτοιμα για μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Μία στρατιωτική επέμβαση που θα γίνει εκτός πλαισίου Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε αυτή την επιχείρηση η Ελλάδα εμφανίζεται έτοιμη να αναλάβει έναν υποστηρικτικό ρόλο. Εδώ υπάρχει και σκληρή κριτική από την Αντιπολίτευση, τι λέτε γι΄ αυτό;
κ. Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ακόμα δεν υπάρχει καμία απόφαση για οτιδήποτε, όσον αφορά την Ελλάδα θέλω να πω. Υπάρχει και δήλωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας χθεσινή, η οποία ξεκαθαρίζει ότι αυτή τη στιγμή, μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχει καν αίτημα.
Αλλά αυτό που θέλω να πω είναι και αναφέρομαι στην κριτική της μείζονος Αντιπολίτευσης ότι δεν μπορούμε να κάνουμε εξωτερική πολιτική με ιδεολογήματα και ιδεολογικά κολλήματα της δεκαετίας του ΄60 και του ΄70, δε βρισκόμαστε σε περίοδο ψυχρού πολέμου και νομίζω ότι είναι λάθος και από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να αντιδρά αταβιστικά λες και βρισκόμαστε στη δεκαετία του ΄60, δηλαδή οτιδήποτε μπορεί να αποφασίσουν οι δυτικοί εταίροι μας, οι σύμμαχοί μας, εκ προοιμίου να θεωρείται ως ιμπεριαλιστική επίθεση.
Θέλω να πω ότι η χρήση χημικών σε κατοικημένη περιοχή δεν είναι κάτι το οποίο συμβαίνει κάθε μέρα και δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να μείνει αναπάντητο κι εκεί δεν είναι θέμα Δύσης ή Ευρώπης ή Αμερικής, είναι θέμα πολιτισμένου κόσμου.
κα Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δηλαδή μπορεί να δούμε την Ελλάδα να αναλαμβάνει και επιπλέον ρόλους, πέραν από αυτούς που περιλαμβάνονται στις διεθνείς της υποχρεώσεις συμμαχικές-συμβατικές της υποχρεώσεις κ. Υπουργέ;
κ. Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Όχι, δεν είπα κάτι τέτοιο, εγώ αυτό που λέω και υποστηρίζω ένθερμα είναι ότι η Ελλάδα είναι ένας πόλος σταθερότητας στην περιοχή, αυτή η διευρυμένη αστάθεια σε όλη την περιοχή, γιατί δεν είναι μόνο η Συρία, δεν είναι κάτι το οποίο επιδιώκουμε και επιθυμούμε, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε και να αποτρέψουμε μόνοι μας. Άρα η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει ενεργός, δεν πρέπει να κλειστεί στο καβούκι της, διότι σε περίοδο ανακατατάξεων μία απουσία της Ελλάδας από το διεθνές γίγνεσθαι θα ήταν εγκληματική.
κα Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πιστεύετε ότι μέσα από αυτή την κρίση η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει ένα στοίχημα αναβάθμισης του διεθνούς ρόλου της;
κ. Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Νομίζω ότι ο ρόλος της Ελλάδος έχει αναβαθμιστεί ήδη, από το γεγονός ότι παραμένει ο πιο σημαντικός πόλος σταθερότητας στην περιοχή και εννοώ σταθερότητας όχι μόνο με τη στρατιωτική έννοια αλλά η Ελλάδα είναι μία κοινωνία, είναι ένας λαός ο οποίος έχει ενστερνιστεί πλήρως τις αξίες της δημοκρατίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελευθερίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και με αυτή την έννοια είναι ένας πόλος σταθερότητας.
κα Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πάντως η χώρα μας έχει πολλούς συνομιλητές σε όλη αυτή την περιοχή κ. Κούρκουλα, οι ισορροπίες δε θα είναι πολύ εύκολες. Εμείς πρέπει να διατηρήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας και με χώρες οι οποίες αντιτίθενται σε μία στρατιωτική επέμβαση, δεν είναι έτσι;
κ. Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Βεβαίως, έχουμε πάρα πολλούς συνομιλητές, όπως γνωρίζετε ήδη ο κ. Βενιζέλος ο Υπουργός Εξωτερικών πηγαίνει σε επίσκεψη στην Αίγυπτο κατόπιν προσκλήσεως του Αιγύπτιου ομολόγου του, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες χθες με την κα Άστον την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε συνομιλίες με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Φαμπιούζ, με το Βέλγο Υπουργό, άρα θέλω να πω ότι είμαστε ενεργοί κι έτσι πρέπει να είμαστε, δεν πρέπει απλώς να λειτουργούμε με την αρχή ότι.. Η ειρήνη στη Συρία δεν απειλείται σήμερα, η ειρήνη στη Συρία έχει πάψει να υπάρχει εδώ και μήνες.
κα Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και ολοκληρώνοντας κ. Υπουργέ θα ήθελα να σας απευθύνω και μία ερώτηση που απευθύνουν εδώ και οι ακροατές μας, δηλαδή τι θα κάνει η ελληνική διπλωματία για την προστασία του χριστιανικού πληθυσμού της Συρίας; Και μου θυμίζουν εδώ πολύ την υπόθεση των δύο ορθοδόξων Επισκόπων.
κ. Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Βεβαίως, είναι κάτι το οποίο το έχουμε πολύ ψηλά στην ημερήσια διάταξη της εξωτερικής μας πολιτικής, το συγκεκριμένο δραματικό γεγονός της απαγωγής των δύο Επισκόπων και του Επισκόπου Χαλεπίου του ελληνορθόδοξου τον οποίον είχα την τύχη και προσωπικά να γνωρίσω όταν ήμουν στο Λίβανο Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι θέματα τα οποία μας απασχολούν καθημερινά, είναι θέματα τα οποία και ο κ. Βενιζέλος συζήτησε και με τον Πατριάρχη Αντιοχείας μόλις χθες, βεβαίως μας ανησυχεί και η τύχη αν θέλετε της ελληνορθόδοξης κοινότητας γενικότερα στη Συρία, αλλά και οι κίνδυνοι οι οποίοι διαγράφονται για τις ελληνικές κοινότητες και για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στην Αίγυπτο.
Άρα θέλω να πω ότι έχουμε πάρα πολύ μεγάλα συμφέροντα, εθνικά και ιστορικά συμφέροντα στην περιοχή και γι΄ αυτό πρέπει να παραμείνουμε και είμαστε ενεργοί, γι΄ αυτό και η επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στην Αίγυπτο είναι πολύ σημαντική. Θα έχει την ευκαιρία και τις επόμενες μέρες να διαβουλευθεί με όλους τους ομολόγους του στην Ευρώπη, υπάρχει και Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών πολύ σύντομα στη Λιθουανία, θέλω να πω ότι είμαστε ενεργοί, παραμένουμε ενεργοί και έτσι πρέπει να είναι.
Και δεν δέχομαι ή δε συμφωνώ αν θέλετε με την κριτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η οποία κρύβεται πίσω από ένα ιδεολόγημα «όχι επέμβαση, ειρήνη» και λοιπά γιατί δυστυχώς..
κα Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Όχι, λέει «επέμβουμε με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όμως».
κ. Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Αυτό θα το δούμε. Κι εμείς είμαστε υπέρ της πολιτικής λύσης και προωθούμε την πολιτική λύση και μάλιστα έχουμε επανειλημμένα δηλώσει και στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η πεποίθησή μας είναι ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο συριακό πρόβλημα, διότι είναι ένα κουβάρι που μόνο με πολιτικό διάλογο μπορεί να λυθεί.
Γι΄ αυτό προωθούμε και τη Γενεύη ΙΙ που είναι μια προσπάθεια να βρεθεί κάποια πολιτική λύση μεταξύ των αντιμαχομένων παρατάξεων στη Συρία, αλλά αυτό είναι ένα θέμα κι άλλο θέμα είναι η χρήση χημικών όπλων το οποίο είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
κα Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μάλιστα, σας ευχαριστώ θερμά κ. Κούρκουλα.
κ. Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Εγώ ευχαριστώ.
κα Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Καλό σας μεσημέρι.