ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη στο ΡΣ ΣΚΑΙ 100,3 και το δημοσιογράφο κ. Τσίμα

ΗΜ/ΝΙΑ:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή ο κ. Δημήτρης Κούρκουλας, Υφυπουργός Εξωτερικών. Καλημέρα σας κ. Κούρκουλα.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Καλημέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα μπορούσε να περιμένει κανείς από αυτή την αυριανή τριμερή συνάντηση στο Κάιρο;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Αυτή η συνάντηση είναι το επιστέγασμα προσπαθειών και συγκεκριμένων πολιτικών κινήσεων πολλών μηνών. Έχουμε καλλιεργήσει με την Αίγυπτο, η οποία είναι μια σημαντική χώρα, όπως όλοι γνωρίζουμε, εξαιρετικές σχέσεις. Υπάρχουν πάρα πολλές συναντήσεις και τριμερείς και διμερείς και εδώ στην Αθήνα κατά την διάρκεια της Προεδρίας με τους Υπουργούς του Αραβικού Συνδέσμου και υπήρχαν διμερείς συναντήσεις του κ. Βενιζέλου με τον ομόλογό του τον Αιγύπτιο στη Νέα Υόρκη.
Ειδικά τώρα που υπάρχει όλη αυτή η ρευστότητα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και που μέσα σε αυτή την κρίσιμη περιοχή και κατάσταση η Τουρκία παρεμβαίνει αυξάνοντας την ένταση, νομίζω ότι αυτή η τριμερής είναι ένας πόλος σταθερότητας και έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι η συνάντηση αρχηγών γίνεται αυτή την περίοδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας φοβίζει το ενδεχόμενο η Τουρκία να αντιδράσει σε αυτή τη συνάντηση αρχηγών, της οποίας η σημασία είναι προφανής, συμφωνώ μαζί σας, ανεβάζοντας την ένταση; Δηλαδή κάνοντας ακόμη ένα κλικ σε αυτό τον δρόμο που φαίνεται ότι έχουμε μπει;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Δεν θα ζητήσουμε άδεια από κανέναν για να καλλιεργήσουμε τις σχέσεις μας. Εμείς θέλουμε φιλικές σχέσεις με όλους και με την Τουρκία. Αλλά για να μπορεί αυτό να υλοποιηθεί, χρειάζεται βούληση και από τις δυο πλευρές.
Δεν θα ζητήσουμε την άδεια από την Άγκυρα για να κάνουμε τις διάφορες διπλωματικές μας κινήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Βεβαίως γνωρίζουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Καϊρου είναι σε πολύ χαμηλό σημείο, γι’ αυτό δεν ευθυνόμαστε εμείς. Αυτό είναι δικό τους θέμα και θέμα της Άγκυρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καμία αμφιβολία.
Θα έχετε υπόψη σας ότι ακούστηκαν φωνές από την αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση μπορεί ενδεχομένως να θέλει, ή δεν ξέρω εάν εννοούν και να υποδαυλίζει τις εντάσεις με την Τουρκία, γιατί αυτό μπορεί να της δώσει ένα καλό πάτημα για πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να τη βολεύουν ενόψει Συνόδου πολιτικών αρχηγών, ή εκλογών, ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο.
Πώς απαντάτε σε αυτό; Πώς τα ακούτε αυτά;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Κύριε Τσίμα είστε έμπειρος περί τα διεθνή. Εγώ την άκουσα αυτή τη δήλωση, δεν μπορούσα να την πιστέψω και μπήκα μετά στο διαδίκτυο και τη διάβασα για να είμαι σίγουρος ότι δεν παράκουσα. Είναι σαφές ότι η ελληνική πλευρά έχει αντιδράσει με σύνεση, με ψυχραιμία, σε όλες αυτές τις προκλήσεις.
Το να βγαίνει λοιπόν όχι ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ή μια συνισταμένη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο εκπρόσωπος, ο αρμόδιος για διεθνή θέματα και να λέει τέτοιου είδους μπαρούφες, οι οποίες είναι επικίνδυνες όμως, γιατί οι γνωρίζοντες τα θέματα γελάνε, αλλά αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί από τους εχθρούς της χώρας μας.
Περιμένω να υπάρξει κάποια επανόρθωση επίσημη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πρωτοφανή αυτά που λέγονται, ειδικά σε μια περίπτωση όπου εάν μπορούσε κάποιος να έχει κάποια ένσταση είναι ότι είναι παραπάνω από όσο πρέπει ψύχραιμη η Ελλάδα.
Έχουμε δείξει σαφή δείγματα ψυχραιμίας, υπευθυνότητας, γιατί εμείς δεν θέλουμε την ένταση κ. Τσίμα. Αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε κατάφωρες παραβιάσεις δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία είναι μέλος του ΟΗΕ και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και νομίζω ότι όλες οι προσπάθειές μας κατατείνουν στο να πειστεί η Τουρκία να αλλάξει η γραμμή πλεύσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υποθέτω ότι πίσω από την δήλωση στην οποία αναφερόμαστε κρύβεται μια ανησυχία, ή η υποψία ότι μπορεί η Αθήνα να κάνει, όχι ότι έχει κάνει ως τώρα, αλλά να κάνει μια κίνηση που θα ανεβάσει την ένταση. Έτσι τουλάχιστον εγώ την κατάλαβα, έτσι την ερμηνεύω.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Όπως φαντάζομαι συμφωνούμε όλοι, υπάρχουν σαφή δείγματα υπεύθυνης αντιμετώπισης μιας πολύ επικίνδυνης κρίσης από πλευράς Αθηνών. Όταν βγαίνει ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εκ των προτέρων κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει πρόθεση, αυτό είναι όπλο στα χέρια των εχθρών μας, των αντιπάλων μας.
Νομίζω ότι είναι τεράστιο ολίσθημα και ειλικρινά ανησυχώ εάν στην αξιωματική αντιπολίτευση χειρίζονται τόσο κρίσιμα θέματα με αυτό τον ερασιτεχνισμό, ή με αυτή την ανευθυνότητα. Είναι πραγματικά ανείπωτο αυτό που έγινε και αυτό που ειπώθηκε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω την εντύπωση ότι ναι, γι’ αυτό άλλωστε δεν υποστηρίζεται και περαιτέρω. Αλλά να μείνω …

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Δια της σιωπής όμως δεν λύνεται το θέμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αξιωματική αντιπολίτευση και πρέπει να βγει και να ξεκαθαρίσει το θέμα. Διότι αυτό δίνει όπλα, δίνει επιχειρήματα σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να υπονομεύσουν την πολύ υπεύθυνη πολιτική την οποία ακολουθούμε.
Υπενθυμίζω ότι υπάρχει και δήλωση των αρχηγών των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από δυο εβδομάδες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τι μας λέει δηλαδή ο κ. Ήσυχος; Ότι εμείς στείλαμε το καράβι να κάνει βόλτες;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι προς Θεού. Δεν το είπε αυτό και προφανώς κανένας δεν μπορεί να το πει αυτό.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ναι, αλλά να μας πει τι εννοεί όμως και γιατί φοβάται. Μας έχει για τόσο ανεύθυνους; Δεν καταλαβαίνω. Αυτό είναι πραγματικά πρωτοφανές. Και εμένα με φοβίζει το γεγονός ότι έχουν περάσει τόσες ώρες και ακόμη δεν υπάρχει κάποια επίσημη επανόρθωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να αφήσουμε και το θέμα της Τουρκίας και το θέμα το εσωτερικό, να σας ρωτήσω για το ίδιο το θέμα που είναι το αντικείμενο και της αυριανής Συνόδου, δηλαδή πώς να πω, η συνεργασία, η διπλωματία της οικονομικής συνεργασίας και της ενεργειακής συνεργασίας.
Ξέρω ότι εσείς γυρίσατε μόλις από το Αλγέρι που είχατε παρόμοιο αντικείμενο και εκεί, εάν καταλαβαίνω καλά, γιατί το Αλγέρι είναι προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ελλάδα.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ακριβώς. Οι διπλωματικές κινήσεις που έχουμε κάνει τον τελευταίο καιρό, θα έλεγα και η βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας μετά από το τσουνάμι της οικονομικής κρίσης, είναι οφθαλμοφανής σε όλα τα διπλωματικά μέτωπα. Δεν έχουμε μόνο βελτιώσει τη σχέση μας με την Αίγυπτο αλλά και με πάρα πολλές χώρες της περιοχής και όχι μόνο. Υπάρχει μια σαφής βελτίωση, μια πολύ πιο στενή συνεργασία.
Όπως είπατε, γύρισα χθες το βράδυ από το Αλγέρι, όπου είχα πάει με μια μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε τρίτες χώρες, γιατί το Αλγέρι είναι μια τεράστια χώρα. Είναι η μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής, είναι σε έκταση 25 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα, έχει τεράστιο ενεργειακό πλούτο. Έχει πληθυσμό 38 εκατομμύρια και μεγάλη εσωτερική αγορά. Πραγματικά εντυπωσιάστηκα από το πόσο θέλουν τους Έλληνες και πόσο θέλουν να συνεργαστούν με ελληνικές εταιρείες, πόσο εκτιμούν την ελληνική εξωτερική πολιτική και πόσο ταυτιζόμαστε στην ανάλυση όλων των προκλήσεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είτε αυτό λέγεται ισλαμικό κράτος, είτε οτιδήποτε άλλο.
Επιπλέον πρέπει να πω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί το Αλγέρι και θα συναντηθεί με τον Αλγερινό ομόλογό του σε λίγες εβδομάδες. Υπάρχουν τεράστιες προοπτικές για εξαγωγές και για ελληνικές εταιρείες οι οποίες θα μπορούν να μεταφέρουν τεχνογνωσία σε αυτή τη χώρα.
Έχουν ένα πενταετές πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης το οποίο προβλέπει 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε δημόσια έργα. Καταλαβαίνετε για τι πράγμα μιλάμε!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πεδίο δόξης λαμπρόν.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Αλλά αυτό που εγώ συγκράτησα είναι τη βούληση, γιατί είδα πάρα πολλούς Υπουργούς, όλοι θέλουν τους Έλληνες. Θέλουν τους Έλληνες τεχνικούς, θέλουν τις ελληνικές εταιρείες, θέλουν την ελληνική τεχνογνωσία στον τουρισμό και σε άλλους τομείς.
Αυτό είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης της εικόνας της χώρας μας μετά από το τσουνάμι, όπως είπα, της οικονομικής κρίσης και της απαξίωσης, αλλά αυτό οφείλεται και σε πολύ συγκεκριμένες διπλωματικές κινήσεις, οι οποίες έχουν ανεβάσει την εκτίμηση προς την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κούρκουλα σας ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ. Γεια σας.