ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη στο ρ/σ του Παρισιού “Europe 1” στην εκπομή “Europe Soir” και το δημοσιογράφο Antonin Andre (29.12.2014)

ΗΜ/ΝΙΑ:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑ

Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2014

Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στο ρ/σ του Παρισιού “Europe 1” στην εκπομή “Europe Soir” και το δημοσιογράφο Antonin Andre (29.12.2014)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζαμε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο. Πώς εξηγείται αυτή η νέα πολιτική κρίση;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Η κρίση προκλήθηκε από μία κατάχρηση των συνταγματικών κανόνων του πολιτεύματός μας που απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ έκαναν κατάχρηση αυτής της αρχής και με μία μειοψηφία οδήγησαν τη χώρα σε εκλογές, τη στιγμή που η χώρα αρχίζει να ανακάμπτει, που μέσα από πολλές θυσίες πέτυχε ένα θαύμα στη μείωση των ελλειμμάτων και στη δημοσιονομική πειθαρχία και αναμένεται ανάπτυξη άνω του 2,6% για το 2015 και 3,9% για το 2016.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πρόγραμμα της αντιπολίτευσης συγκρούεται σε ορισμένα ζητήματα με τις Βρυξέλλες. Γίνεται λόγος για διαγραφή του χρέους κτλ. Οι επερχόμενες εκλογές συνοψίζονται στο ερώτημα παραμονή ή όχι στην Ένωση;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ο Ελληνικός λαός είναι βαθιά φιλοευρωπαϊκός και ένα μέρος αυτών που θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσης φιλοευρωπαίοι. Δυστυχώς η αντιπολίτευση ακολουθεί μια λαϊκιστική πολιτική. Υπόσχεται προγράμματα που δεν υπάρχουν και δεν είναι ρεαλιστικά. Όμως εγώ είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος οι Έλληνες δε θα χάσουν όλα όσαν πέτυχαν με τις θυσίες τους τα τελευταία χρόνια, μέσω μιας ψήφου που θα μας οδηγήσει σε πολιτικές που δεν είναι εντός ευρωπαϊκού πλαισίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς είστε αισιόδοξος όμως Βρυξέλλες και Βερολίνο κάλεσαν τους Έλληνες να κάνουν τη σωστή επιλογή. Η ΕΕ ανησυχεί πραγματικά.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Εγώ θέλω να είμαι αισιόδοξος. Όταν οι Έλληνες βρεθούν μπροστά στις κάλπες, θα σκεφτούν διπλά. Οι Έλληνες όντως υπέστησαν τις συνέπειες της λιτότητας και της κρίσης πολύ βαρύτερα από ότι άλλες χώρες τις Ευρώπης, όμως πιστεύω ότι θα σκεφτούν προσεκτικά πριν να αποφασίσουν για πολιτικές λύσεις που δε θα μας βοηθήσουν να βγούμε από την κρίση.