ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη στο Ρ/Σ «ΒΗΜΑ FM» και στο δημοσιογράφο Αιμίλιο Περδικάρη

ΗΜ/ΝΙΑ:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Υπηρεσία Ενημέρωσης και
Δημόσιας Διπλωματίας
Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2013

Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στο Ρ/Σ «ΒΗΜΑ FM»
και στο δημοσιογράφο Αιμίλιο Περδικάρη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είμαστε εδώ στον ΒΗΜΑ 99,5, είμαι ο Αιμίλιος Περδικάρης στο μικρόφωνο και στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής ο κ. Δημήτρης Κούρκουλας, Υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για την Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κύριε Κούρκουλα, κ. Υπουργέ, καλή σας μέρα και χρόνια πολλά.
Το πρώτο που θέλω να σας ρωτήσω σχετίζεται με ένα μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα στον Γερμανικό κυρίως, αλλά και στον Αυστριακό Τύπο. Που αποδίδετε αυτά τα δημοσιεύματα δυο μέρες πριν την επίσημη ανάληψη της Προεδρίας από την Ελλάδα και τι απαντάτε, αν έχετε κάποια απάντηση σε αυτά;

Δ.ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Το Υπουργείο Εξωτερικών κι εγώ προσωπικά, παρακολουθούμε συστηματικά το Διεθνή Τύπο και θα έλεγα ότι γενικά υπάρχει μια βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας και στα διεθνή και στα ευρωπαϊκά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δεν είναι αυτός ο καταιγισμός αρνητικών άρθρων που βλέπαμε πριν από δύο χρόνια. Υπάρχει αναγνώριση της προόδου που έχει επιτευχθεί, του μεγάλου επιτεύγματος της μείωσης του ελλείμματος και του πλεονάσματος.
Βεβαίως η Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο της κρίσης για πάρα πολλά χρόνια. Δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Υπάρχει μια αρνητική προδιάθεση, αλλά τα δημοσιεύματα, στα οποία αναφέρεστε, δεν θα έλεγα ότι είναι αρνητικά, είναι με ερωτηματικό, δηλαδή μας παρακολουθούν και προσπαθούν να δουν εάν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας.
Εμείς αυτό που διαβεβαιώνουμε όλους τους εταίρους μας είναι ότι έχουμε κάνει τέσσερις επιτυχημένες Προεδρίες. Έχουμε μια μεγάλη εμπειρία. Ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος συμμετείχε ενεργά σε τρεις πετυχημένες Προεδρίες στο παρελθόν. Άρα δεν υπάρχει φόβος να μην μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Θα ανταπεξέλθουμε και μάλιστα επιτυχώς.
Βεβαίως, δεν πρέπει κι εμείς (να υπονομεύουμε), διότι είδα και δηλώσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «η Κυβέρνηση δε θα κάνει Προεδρία επιτυχημένη γιατί δεν μπορεί να κυβερνήσει ούτε τον τόπο, άρα πως θα κυβερνήσει την Ευρώπη».
Η Προεδρία είναι εθνική υπόθεση και δεν πρέπει για μικροκομματικούς στόχους να υπονομεύεται πριν ακόμα ξεκινήσουμε την προσπάθεια που κάνουμε και η οποία είμαι σίγουρος ότι θα είναι επιτυχής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα υπάρχει αυτό το οποίο ακούγεται όχι μόνον στα χείλη των Ευρωπαίων, αλλά και στα χείλη αρκετών εδώ και όχι μόνον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι πως συμβαδίζει η Προεδρία, έστω κι αν είναι καθήκον της Ελλάδας, ας το πούμε, από τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή είναι εναλλασσόμενη αυτή η διαδικασία. Διατυπώνονται λοιπόν επιφυλάξεις κατά πόσον συμβαδίζει με την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Είναι καθήκον κι είναι και δικαίωμα, διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζεται στη θεσμική ισοτιμία όλων των κρατών-μελών, μεγάλων, μικρών κρατών που βρίσκονται σε κρίση ή εκτός κρίσης. Αυτός είναι θεμελιώδης κανόνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορεί να υπάρχει ευρωπαϊκή ενοποίηση χωρίς αυτή τη θεσμική ισότητα, θεσμική ισοτιμία.
Βεβαίως τα τελευταία χρόνια, λόγω των έκτακτων συνθηκών, οι οποίες απαιτούσαν και έκτακτα μέτρα, πολλές αποφάσεις και πολλές διαδικασίες έγιναν στο όριο, θα έλεγα, του θεσμικού πλαισίου, διότι όλα αυτά τα οποία ζήσαμε και ζούμε, η σχέση μας με τους δανειστές, η τρόικα, τα μνημόνια, όλα αυτά δεν προβλέπονται από καμία Συνθήκη.
Άρα, λοιπόν, η ανάληψη της Προεδρίας από την Ελλάδα, μιας χώρας που ήταν στο επίκεντρο της κρίσης, είναι νομίζω και μια ευκαιρία να υπογραμμιστεί και να υπενθυμιστεί σε όλους η θεσμική ισοτιμία όλων των κρατών-μελών. Μία πετυχημένη Ελληνική Προεδρία, εάν συνοδευθεί, και πιστεύω ότι θα συνοδευθεί, και από την επαναφορά της Ελλάδας στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη, αλλά και της Ευρωζώνης και της Ευρώπης γενικότερα, νομίζω ότι θα είναι πολύ θετικό και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη ολόκληρη.
Βεβαίως υπάρχουν και οι υπονομευτές. Υπάρχουν αυτοί, οι οποίοι σήμερα με εγκληματικό τρόπο επιτέθηκαν με ένοπλη ενέργεια στην κατοικία του Γερμανού Πρέσβη. Είναι κάτι το οποίο το καταδικάζουμε απερίφραστα. Το καταδικάζουμε απόλυτα. Επικοινώνησε ο Γερμανός Πρέσβης και με τον Πρωθυπουργό και με τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη μας.
Αυτές είναι προσπάθειες υπονόμευσης όχι μόνον της Προεδρίας, είναι υπονόμευση της προσπάθειας να βγούμε από την κρίση. Είναι υπονόμευση της οικονομίας, των διεθνών σχέσεων, αλλά ευτυχώς υπάρχει αρραγές μέτωπο εσωτερικό ενάντια σε αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας φοβίζει αυτό το περιστατικό σε ότι έχει να κάνει με την ασφάλεια της Ελληνικής Προεδρίας και των αξιωματούχων που θα μετακινηθούν στην Αθήνα;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Όχι δε με φοβίζει. Νομίζω ότι για την ασφάλεια καθ όλη τη διάρκεια της Προεδρίας, η οποία θα διαρκέσει όλο το εξάμηνο και θα έχουμε γύρω στους 20 χιλιάδες επισήμους επισκέπτες στις διάφορες συναντήσεις που θα γίνουν στην Αθήνα και αλλού, η Ελληνική Αστυνομία έχει λάβει όλα τα μέτρα. Η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα παρόλο αυτό το απαράδεκτο εγκληματικό γεγονός που σημειώθηκε σήμερα και οι τρομοκράτες ακριβώς διαλέγουν και το χρόνο ώστε να υπονομεύσουν τη θετική πορεία της χώρας.
Και σας υπενθυμίζω ότι μόλις πριν από μια εβδομάδα, ο Γερμανός ομόλογός μου, ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είχε έρθει στην Ελλάδα κι είχε κάνει εξαιρετικά θετικές δηλώσεις. Είχε αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα μας.
Είχε ευχηθεί και είχε εκφράσει τη βεβαιότητά του για μια επιτυχημένη Προεδρία, είχε κάνει πολύ θετικές δηλώσεις και είχε μιλήσει για τη νέα ευρωπαϊκή πολιτική της νέας Γερμανικής Κυβέρνησης που θα στοχεύει περισσότερο στην καταπολέμηση της ανεργίας και δη της ανεργίας των νέων.
Βεβαίως όλα αυτά δεν αρέσουν στους τρομοκράτες και θέλουν να τα υπονομεύσουν. Αλλά δε θα τους αφήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα θέλω να σας ρωτήσω για το συνολικό κόστος αυτού του θεσμού, αλλά κυρίως για τις προτεραιότητές του και τις προτεραιότητες σε ότι έχει να κάνει και με τις θεσμικές δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να παρέμβει σε κάποια θέματα.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Όσον αφορά στο κόστος θα κάνουμε μια Προεδρία, η οποία θα στοιχίσει πολύ λιγότερο από ότι οι Προεδρίες άλλων χωρών τα τελευταία χρόνια. Αυτό επιβάλλεται και για λόγους ουσίας και για λόγους συμβολισμού και εντός και εκτός Ελλάδος.
Για το λόγο αυτό, όλες οι συναντήσεις και για λόγους κόστους, θα γίνουν στο Ζάππειο ή σχεδόν όλες. Θα αποφύγουμε πολυέξοδες και μεγάλες φιέστες. Έχουμε μια πολύ μικρή ομάδα στο Υπουργείο Εξωτερικών που στελεχώνεται κυρίως από υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών και άλλων Υπουργείων, με ελάχιστες προσλήψεις από τον ιδιωτικό τομέα, συγκεκριμένα εννέα προσλήψεις μόνο. Έχουμε ενισχύσει βεβαίως τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στις Βρυξέλλες γιατί η Προεδρία δεν ασκείται μόνον στην Ελλάδα, ασκείται και στις Βρυξέλλες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Βεβαίως, διότι υπάρχουν εκατοντάδες ομάδες εργασίας, πολλές συναντήσεις Υπουργών, Πρέσβεων, που μέχρι τώρα η Ελλάδα εκπροσωπείτο από ένα άτομο. Στη διάρκεια του εξαμήνου, θα πρέπει να υπάρχει ένας Έλληνας που θα προεδρεύει κι ένας Έλληνας που θα είναι ο εθνικός εκπρόσωπος. Έχουμε αυξήσει λοιπόν τα άτομα, αλλά σε πολύ μικρότερο αριθμό από ότι άλλες Προεδρίες, ακριβώς
για να κρατήσουμε το κόστος χαμηλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το οποίο θα είναι αν δεν κάνω λάθος γύρω στα 50 εκατομμύρια που είναι ο αρχικός προϋπολογισμός, σκοπεύετε όμως να κινηθείτε πιο κάτω.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ελπίζουμε. Ο προϋπολογισμό για το 2013 και 2014 είναι 50 εκατομμύρια. Με αυτόν τον προϋπολογισμό πρέπει να καλύψουμε τα έξοδα όχι μόνον του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά τα συνολικά έξοδα και εδώ στην Ελλάδα και στις Βρυξέλλες και σε άλλες πρωτεύουσες, όπου οι Διπλωματικές μας Αρχές, βεβαίως ως Προεδρία, θα έχουν αυξημένο πολιτικό ρόλο και άρα χρειάζονται επιπλέον πόρους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν.
Θέλω να πω ότι και των άλλων Υπουργείων τα επιπλέον έξοδα, είτε επειδή πρόκειται να στείλουν πιο συχνά ανθρώπους στις διάφορες ομάδες εργασίας, είτε να αποσπάσουν υπαλλήλους στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το ποσό.
Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος του εξαμήνου, δε θέλω να λέω μεγάλες κουβέντες, θα είμαστε σε θέση ίσως να επιστρέψουμε και ορισμένα χρήματα, αλλά βεβαίως το ότι θα είναι λιτή η Προεδρία δε σημαίνει ότι δε θα είναι αποτελεσματική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αποτελεσματική και επιτυχημένη! Να πάμε λίγο στις προτεραιότητες και στις θεσμικές δυνατότητες που έχουμε να παρέμβουμε ως Ελλάδα σε κάποια θέματα;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου μετά τη Συνθήκη της Λισσαβόνας υπάρχει ένας νέος ρόλος της Προεδρίας, δηλαδή εμείς προεδρεύουμε σε όλα τα Συμβούλια Υπουργών και σε όλα τα όργανα του Συμβουλίου.
Αλλά για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή, τις Συναντήσεις Κορυφής υπάρχει ο μόνιμος Πρόεδρος ο van Rompay, το ίδιο ισχύει και για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που εκεί προεδρεύει η Lady Ashton η Βρετανή Yψηλή Eκπρόσωπος. Αλλά βεβαίως και εκεί ο ρόλος της Προεδρίας είναι αυξημένος. Πολύ συχνά η Προεδρία, πρώτα απ όλα διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε συνεργασία με τις μόνιμες Προεδρίες και πολλές φορές καλείται να τους αναπληρώσει.
Άρα σε όλα τα όργανα, αλλά κυρίως στα Συμβούλια Υπουργών των επιμέρους Υπουργείων, ο ρόλος του Προέδρου είναι καθοριστικός. Διότι ο Πρόεδρος προσπαθεί να βρει συμβιβασμούς. Ο Πρόεδρος εισάγει στην ημερήσια διάταξη ορισμένα θέματα ή δεν εισάγει μερικά άλλα και κυρίως η προεδρεύουσα χώρα κάνει τον μεσολαβητή μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος και να υιοθετηθεί κάποιο νομοθέτημα.
Σας υπενθυμίζω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, έχει πολύ αυξημένες νομοθετικές αρμοδιότητες, όπου πάρα πολλά νομοθετήματα απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα για να κλείσουμε με αυτό κ. Κούρκουλα, με δυο λέξεις, οι προτεραιότητες και τα θέματα τα οποία θα θέσει η Ελληνική Κυβέρνηση μέσα σε αυτή την Προεδρία, ποια θα είναι;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ο κατάλογος των θεμάτων που θα θέσουμε είναι πολύ μακρύς, αλλά οι προτεραιότητες σκοπεύουν στο να δώσουν απάντηση σε αυτά που απασχολούν τον Ευρωπαίο πολίτη σήμερα. Δηλαδή, πρώτον, ανάπτυξη και απασχόληση. Είναι αυτονόητο ότι αυτό είναι πρώτη προτεραιότητα. Δεύτερος τομέας προτεραιότητας είναι η θεσμική θωράκιση και ολοκλήρωση της νομισματικής ένωσης που συμπεριλαμβάνει και την Τραπεζική Ένωση κι αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο θεωρητικό αλλά δεν είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Είναι εξαιρετικά σημαντικό και για την ανάπτυξη και για την απασχόληση. Διότι μόνο με την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης θα μειωθεί και το κόστος του χρήματος και θα υπάρχει μεγαλύτερη ρευστότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι, ως γνωστόν, οι βασικοί φορείς δημιουργίας θέσεων εργασίας και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη.
Ο τρίτος κύκλος προτεραιοτήτων αφορά στη μετανάστευση και την προσπάθεια μιας πιο ολοκληρωμένης προσέγγισης του φαινομένου της μετανάστευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέταρτη οριζόντια προτεραιότητα είναι η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική που αφορά και στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της θάλασσας, των ενεργειακών και άλλων και την ασφάλεια στη θάλασσα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Κούρκουλα, κύριε Υφυπουργέ, σας ευχαριστώ πάρα πολύ γι αυτή τη συνομιλία που είχαμε και να ευχηθούμε να είναι όντως επιτυχημένη και αποτελεσματική η Ελληνική Προεδρία που ξεκινά μεθαύριο.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Είμαστε σίγουροι. Αλλά θέλουμε να τονίσουμε άλλη μια φορά ότι αυτό είναι εθνικό θέμα και ζητάμε από όλους, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να το δουν σαν εθνικό ζήτημα και να μην ρίχνουν λάδι σε αυτούς που προσπαθούν να υπονομεύσουν την πορεία της επιτυχούς Προεδρίας, που θα έχει ευμενείς επιπτώσεις σε πάρα πολλά άλλα ζητήματα.