ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη στον Αθήνα 98,4

ΗΜ/ΝΙΑ:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλημερίσουμε τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Δημήτρη Κούρκουλα, με ιδιαίτερη ευρωπαϊκή βεβαίως γνώση. Καλημέρα σας κ. Κούρκουλα και καλή χρονιά.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Καλημέρα κ. Αποστολίδη και καλή χρονιά στους ακροατές σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει κανείς την αίσθηση κ. Κούρκουλα ότι στην Ευρώπη μας, λίγο πολύ τους μήνες που πέρασαν, τα χρόνια που πέρασαν, όλοι είναι εναντίον όλων.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση διέρχεται μια πολύ βαθιά κρίση, ίσως την πιο βαθιά από την εποχή της ίδρυσής της. Από την άλλη νομίζω ότι δεν πρέπει κανείς να μηδενίζει τα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία είναι οφθαλμοφανή. Αρκεί να συγκρίνει κανείς την κατάσταση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη – μέλη της, με αυτά που γίνονται και αυτά που συμβαίνουν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να υπενθυμίσω ότι μόλις χτες προστέθηκε στις χώρες της Ευρωζώνης και η Λιθουανία. Θέλω να πω ότι ο πλανήτης ολόκληρος βρίσκεται σε μια περίοδο ανακατατάξεων και βεβαίως υπάρχει και η οικονομική κρίση η παγκόσμια, η οποία έχει πλήξει περισσότερο την Ευρωζώνη για τους λόγους που γνωρίζουμε, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε ένα μηδενισμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ένας χώρος υπεράσπισης και υλοποίησης μεγάλων αξιών, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοκρατίας, ελευθερίας και, θα έλεγα, και ενός κοινωνικού κράτους το οποίο βεβαίως τελευταία βρίσκεται σε άμυνα. Πάντως νομίζω ότι αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά γύρω του, εκτός Ευρώπης, για να αντιληφθεί ότι, παρ’ όλα αυτά, παρ’ όλες τις αδυναμίες και παρ’ όλη την ανηφόρα που ακόμη έχουμε να διαβούμε, είμαστε σε καλύτερη μοίρα από ότι οι άλλες περιοχές του πλανήτη μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κοινή λογική κ. Κούρκουλα λέει ότι έτσι είναι τα πράγματα. Βλέπουμε αναταραχή σε πολλές γωνιές της γης και από την άλλη βλέπουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρώπη στην οποία 50-60 χρόνια, ίσως μια νησίδα στη γη μας να έχει ειρήνη, δημοκρατία και σήμερα βέβαια για πάρα πολλούς Ευρωπαίους, ανεξαρτήτως κομμάτων και χρωμάτων στις χώρες της Ένωσης, ακριβώς αυτή την ευρωπαϊκή προοπτική και εικόνα φοβούνται ότι έχουν αρχίσει να χάνουν και η έλλειψη οράματος και ελπίδας είναι ένα δύσκολο αντίβαρο.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Εγώ θα έλεγα ότι πάρα πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, δεν οφείλονται αναγκαστικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν πρέπει δηλαδή αυτόματα να κάνουμε το συνδυασμό οτιδήποτε κακό συμβαίνει στον κόσμο, να το αποδίδουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι υπάρχουν και πάρα πολλές άλλες διεργασίες, εκτός και πέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει μετατόπιση αν θέλετε του κέντρου βάρους παγκοσμίως προς την Ασία, υπάρχουν νέες αναδυόμενες δυνάμεις οικονομικές όπως η Κίνα, όπως η Ινδία, θέλω να πω ότι δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία πρέπει να αποδίδουμε όλα τα κακά του κόσμου. Να ολοκληρώσω λέγοντας ότι ειδικά για την Ελλάδα, ειδικά για το μέγεθος της χώρας μας και για τη γεωπολιτική περιοχή που βρισκόμαστε, νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν υπάρχει άλλη προοπτική από ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς. Μέσα στην ατζέντα την ευρωπαϊκή, για το 2015 ποιά θέματα βρίσκονται στην κορυφή;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Η οριστική έξοδος από την κρίση παραμένει πρώτο θέμα στην ατζέντα. Ήδη έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και από την Ιρλανδία και από την Πορτογαλία και θα έλεγα και από Ισπανία, Ιταλία. Νομίζω ότι με εξαίρεση το ερωτηματικό που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, μπορεί κανείς να πει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωζώνη συγκεκριμένα, βαδίζει σταθερά. Πολύ αργά βέβαια διότι κατά την άποψη πολλών, μεταξύ των οποίων και εγώ, χρειάζονται πολύ περισσότερα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης. Διότι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η δημοσιονομική ισορροπία, η οποία λίγο πολύ έχει επιτευχθεί σε πάρα πολλές χώρες και κυρίως στην Ελλάδα, είναι το στοίχημα της ανάπτυξης.

Άρα νομίζω ότι εκεί θα δοθεί βάρος, εκεί υπήρξαν και προτάσεις από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ. Γιούνκερ, στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τα περίφημα 300 δισεκατομμύρια. Τώρα απομένει να υλοποιηθεί γρήγορα αυτό το πρόγραμμα, ο στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο να έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις, ώστε να μπορεί να αρχίσει η υλοποίηση αυτού του σχεδίου άμεσα και βεβαίως παράλληλα περιμένει κανείς και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει τις κινήσεις που χρειάζονται, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν, για να δώσει μια νέα ώθηση στην ανάπτυξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ατζέντα περιλαμβάνει βεβαίως και την επικείμενη συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης με το εμπόριο, που είναι ένα μεγάλο κρίσιμο θέμα, όπως έχει αποδειχθεί;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Βεβαίως είναι ένα μεγάλο θέμα. Υπάρχουν θα έλεγα διαφορετικές απόψεις και αποχρώσεις και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι κάτι που δεν ξέρουμε αν θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2015, είναι ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη Ζώνη Ελευθέρου Εμπορίου μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομικών συγκροτημάτων, Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για μας έχει και πολλές θετικές πλευρές γιατί θα δώσει ευκολότερη πρόσβαση στις εξαγωγές μας στην αμερικανική αγορά, θα δώσει ενδεχομένως προστασία σε ορισμένα αγροτικά προϊόντα προέλευσης δικά μας, αλλά βεβαίως υπάρχουν κι άλλα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης, που ακόμη βρίσκονται σε αρχικά στάδια, άρα είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Σε γενικές γραμμές, εγώ προσωπικά πιστεύω ότι εάν η διαπραγμάτευση γίνει κατά τρόπο σωστό, τα αποτελέσματα θα μπορεί να είναι θετικά και για τις δυο πλευρές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και σε επίπεδο σχέσεων ευρωπαϊκών κ. Κούρκουλα τα βιώνετε εσείς ως Υφυπουργός εκ των έσω και με την ευρωπαϊκή σας εμπειρία, βλέπουμε πολλές φορές η Ελλάδα να είναι το κακό παιδί, άλλες φορές το δάχτυλο το κουνούν επιτιμητικά και προειδοποιητικά προς την Ιταλία ή τη Γαλλία, η κα Μέρκελ αποκαλεί «μαθητούδια» κάποιες άλλες χώρες και ο κ. Ρέντζι διαρρηγνύει τα ιμάτιά του προς την κατεύθυνση αυτή, άλλες φορές ο κ. Κάμερον εξανίσταται και άλλες φορές οι προβολείς πέφτουν στο Λουξεμβούργο και τις φορολογικές δυνατότητες. Σε αυτό το σύνθετο ευρωπαϊκό κόσμο ένα modus vivendi πως θα βρεθεί;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Είναι φυσιολογικό όταν υπάρχουν 28 ανεξάρτητα κράτη – μέλη να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και να γίνεται διάλογος και ανταλλαγή απόψεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια Ένωση που βασίζεται στην εθελοντική βούληση κάθε χώρας να συμμετέχει δεν είναι αναγκαστική η Ένωση. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αυτό δεν είναι μυστικό. Εγώ αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι τον τελευταίο ένα – ενάμιση χρόνο υπήρξαν και πάρα πολλές θετικές κρίσεις και σχόλια για τη χώρα μας. Διότι συνήθως επικεντρωνόμαστε στα αρνητικά σχόλια, υπήρχαν πάρα πολλά θετικά. Για ένα μεγάλο διάστημα η Ελλάδα εθεωρείτο και θεωρείται μια χώρα η οποία κατόρθωσε το ακατόρθωτο, δηλαδή να εξισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά της ξεκινώντας από ένα τεράστιο έλλειμμα και να μπει και σε ρυθμούς ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Θέλω να πω ότι υπήρχαν και θετικά, βεβαίως, όπως είπα και πριν, αυτή τη στιγμή διανύουμε μια περίοδο μεταβατική, είναι φυσικό οι σχολιαστές, οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί αναλυτές να διερωτώνται που θα οδηγηθεί το καράβι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και βέβαια το μεγάλο καράβι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ένα, δυο κρίσιμα μέτωπα αν δεν απατώμαι, κ. Κούρκουλα. Η Ουκρανία, η οποία είναι ανοιχτή ατζέντα και βέβαια το μεταναστευτικό, η Μεσόγειος να έχει καταστεί κατά την Υπάτη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες, ο πιο επικίνδυνος διάπλους του κόσμου.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Έχετε δίκιο. Το ουκρανικό δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό θέμα είναι και διεθνές θέμα, αλλά είναι στη γειτονιά μας άρα η Ευρώπη έχει άμεση εμπλοκή και τεράστια συμφέροντα, διότι βασικός στόχος της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι η παγίωση της ειρήνης και της συνεργασίας σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Ευχόμαστε και εμείς εργαζόμαστε σαν Ελλάδα για να βρεθεί το συντομότερο δυνατό μια διπλωματική πολιτική λύση αμοιβαία αποδεκτή από όλα τα μέρη. Γιατί βεβαίως αυτή η κρίση δημιουργεί πολλά προβλήματα και στη σχέση μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, που είναι ένας στρατηγικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας.

Τώρα όσον αφορά το μεταναστευτικό το οποίο είναι αποτέλεσμα θα έλεγα παγκόσμιων διεργασιών, βεβαίως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη κατορθώσει να έχει μια πολιτική η οποία να ανταποκρίνεται στο ύψος των προκλήσεων. Οι προκλήσεις είναι τεράστιες, οι προκλήσεις είναι τέτοιες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από κανένα κράτος – μέλος είτε αυτό είναι μικρό είτε μεγάλο. Χρειάζεται μια πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γίνονται κινήσεις και βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δυστυχώς φοβάμαι ότι με την αναταραχή που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή μας, θα πρέπει να ζήσουμε με αυτό το φαινόμενο και της παράνομης μετανάστευσης αλλά και των προσφύγων που είναι διαφορετική κατηγορία, δυστυχώς για πολλά χρόνια.

Η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή και η εμπόλεμη κατάσταση, γιατί μιλάμε για πόλεμο δεν μιλάμε απλώς για αστάθεια, θα συνεχιστούν δυστυχώς. Γίνονται προσπάθειες και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να υπάρξει μια λύση τουλάχιστον σε ορισμένες από τις εστίες κρίσης, όπως είναι η Συρία, το Ιράκ, η Μέση Ανατολή, αλλά θα πρέπει και εμείς σαν Ελλάδα αλλά και σαν Ευρωπαϊκή Ένωση, να οργανώσουμε μια πιο ολοκληρωμένη πολιτική να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατό καλύτερα αυτό το φαινόμενο. Βεβαίως, επ΄ουδενί λόγο αυτό το φαινόμενο δεν πρέπει να δώσει τροφή σε ρατσιστικά και ξενοφοβικά φαινόμενα, γιατί αυτό είναι η χειρότερη προοπτική. Είναι κάτι που είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με τις βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν ο κ. Κούρκουλας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, βλέποντας τη μεγάλη ευρωπαϊκή εικόνα, προσπαθώντας να κατανοήσουμε κι εμείς ως ένα κομματάκι αυτής της ηπείρου πως πάνε τα πράγματα.