ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη στον Ρ/Σ Real FM και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

ΗΜ/ΝΙΑ:

Ακολουθεί κείμενο συνέντευξης ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στον Ρ/Σ Real FM και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ξεκινήσω ζητώντας την εκτίμησή σας για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και αν σας ανησυχεί το γεγονός ότι από αμερικανικής πλευράς φαίνεται να υπάρχει ανοχή στις τουρκικές προκλήσεις.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Δυστυχώς, η Τουρκία δεν άκουσε τη φωνή της διεθνούς νομιμότητας, δεν άκουσε τη φωνή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά θα έλεγα ότι –κάτι αυτονόητο- και από αμερικανικής πλευράς, έχει επανειλημμένα υπογραμμιστεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να απολαμβάνει όλων των δικαιωμάτων που απολαμβάνει κάθε κράτος – μέλος του Ο.Η.Ε., περιλαμβανομένης και της εκμετάλλευσης των ενεργειακών της πηγών.

Θα αρχίσει σε λίγο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Άκουσα κι εγώ τα δυσάρεστα νέα για την μικροασθένεια του Προέδρου Αναστασιάδη. Είμαι σίγουρος ότι γρήγορα θα αναρρώσει. Ξέρετε, οι Πρωθυπουργοί και οι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν πάρα πολύ βεβαρημένο πρόγραμμα, αλλά ξέρω ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα το ξεπεράσει.

Όσον αφορά στην τουρκική συμπεριφορά, από πλευράς βεβαίως και Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και Ελλάδας, έχουμε πολύ ξεκάθαρη τοποθέτηση. Η Τουρκία, όμως, η οποία, όχι μόνο με αυτή της την κίνηση αλλά και με άλλες επιλογές της εξωτερικής πολιτικής που έκανε τους τελευταίους μήνες και χρόνια, έχει δημιουργήσει τεράστια δυσπιστία στη διεθνή κοινότητα ως προς την ικανότητά της να παίξει έναν σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή. Και ειδικά τώρα που φλέγεται η Μέση Ανατολή, που το ISIS βρίσκεται προ των θυρών της πρωτεύουσας του Ιράκ και στα σύνορα με την Τουρκία, το ότι η Άγκυρα διαλέγει αυτή την περίοδο για να ρίξει λάδι στη φωτιά, νομίζω ότι μειώνει ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία της. Γι’ αυτό και εγώ -όπως είπε και ο Υπουργός Εξωτερικών- κάνω έκκληση στην Τουρκία να αντιληφθεί ότι έχει πάρει λάθος δρόμο και να ξανασκεφτεί τον τρόπο με τον οποίο δρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια την ίδια στιγμή φαίνεται ότι οι Αμερικανοί κλείνουν το μάτι στους Τούρκους. Φαίνεται δηλαδή ότι ανέχονται αυτή την προκλητική συμπεριφορά, για να μη χρησιμοποιήσω τη λέξη «ενθαρρύνουν».

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Εγώ θα υπενθυμίσω ότι συνεχίζονται κανονικά οι έρευνες για το φυσικό αέριο και θα συνεχιστούν κανονικά. Διότι δεν χρειαζόμαστε την άδεια καμίας πρωτεύουσας και κυρίως της Άγκυρας για να γίνει η αξιοποίηση του θαλάσσιου πλούτου ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους.

Υπενθυμίζω, ότι υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, στρατιωτικά γυμνάσια Κύπρου – Ισραήλ σε εξέλιξη και εδώ θα ήθελα να εκφράσω και τον προβληματισμό μου, γιατί είδα ότι, μια σημαντική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερή Πρωτοβουλία, έβγαλε μια ανακοίνωση και εκφράζει τη δυσαρέσκειά της γιατί γίνονται αυτά τα στρατιωτικά γυμνάσια. Νομίζω ότι πρέπει να σοβαρευτούμε. Οι καιροί είναι χαλεποί και κάνω έκκληση και στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, ιδίως στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ιδίως αυτή την εποχή που όλα τα πράγματα είναι σε φοβερή κρίση, να είναι πιο προσεκτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά τώρα πρέπει να σας πω κ. Υπουργέ ότι θα περίμενα να αναφερθείτε κυρίως στο γεγονός ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη συνάντησή του με τον κ. Αβραμόπουλο, έκανε μια δήλωση που ήταν δήλωση απολύτως υποστηρικτή.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Αυτό έλειπε. Πολύ θετικό είναι αυτό, αν και αυτονόητο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι μη λέτε «αυτό έλειπε». Δεν γίνεται όταν κάνουν θετικό να λέτε «αυτό έλλειπε» και όταν μια συνιστώσα λέει μια άποψη να την προβάλλετε σαν να είναι η κεντρική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Αν με ρωτάγατε γι’ αυτό, βεβαίως είναι θετικό. Και βεβαίως πρέπει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να είναι πλήρως ενημερωμένος για να μπορεί να παίρνει και σωστές θέσεις. Αλλά αφού αναφερθήκατε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση είχαμε κατηγορηθεί σαν Υπουργείο Εξωτερικών, επειδή η Ελλάδα συμμετείχε στη συμμαχία εναντίον τον τζιχαντιστών ότι είμαστε συνοδοιπόροι των ιμπεριαλιστών. Νομίζω ότι αυτή η λογική της δεκαετίας του ’50, η παρωχημένη αυτή αταβιστική αντίδραση, έχει αλλάξει στο διεθνές περιβάλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά σε αυτή την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας; Καταρχάς ρωτώ για παράδειγμα γιατί ξέρω ότι επίκειται και ελληνοτουρκική συνάντηση στις αρχές του επόμενου μήνα. Θα γίνει αυτή κανονικά;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Αυτό δεν το γνωρίζω, θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες. Αυτό που ξέρω είναι ότι το θέμα ετέθη και στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που έγινε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο. Θα ξανατεθεί και σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Πρωθυπουργών. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μια επανάληψη της ξεκάθαρης ευρωπαϊκής θέσης, η οποία λέει ότι η Κύπρος πρέπει να απολαμβάνει όλων των δικαιωμάτων που απολαμβάνουν όλα τα κράτη – μέλη, όσον αφορά στις ενεργειακές της πηγές, διότι αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την Κύπρο, είναι σημαντικό για την Ευρώπη. Το γεγονός ότι έχουν βρεθεί εκεί αποθέματα ενεργειακά, αυξάνει την ανεξαρτησία της Ευρώπης όσον αφορά στις πηγές ενέργειας, που είναι κάτι πολύ σημαντικό σήμερα.

Θέλω να πω ότι, εκτός από το Κυπριακό και το ελληνικό ενδιαφέρον, υπάρχει και ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου. Αλλά είναι θέμα διεθνούς Δικαίου και οι νομικοί ακροβατισμοί που έκανε ο κ. Νταβούτογλου χθες σε μια ομιλία του, λέγοντας ότι δρα εν ονόματι της τουρκοκυπριακής Κοινότητας, είναι πασιφανές, για κάποιον που γνωρίζει βασικές αρχές του διεθνούς Δικαίου, ότι δεν στέκουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, δημιουργεί αυτή η προκλητικότητα των Τούρκων μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο να έχουμε επαναλήψεις περιστατικών τύπου Ιμίων το επόμενο διάστημα. Ας πούμε ακούω ότι γύρω από το Καστελόριζο κάνουν βόλτες πολεμικά πλοία της Τουρκίας και διάφορα άλλα τέτοια. Γι’ αυτό και η ανησυχία όλων είναι στο κόκκινο.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Εμείς βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση. Η Κυπριακή Δημοκρατία πήρε πολύ ξεκάθαρη θέση σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου, ομόφωνα. Είμαστε προσεκτικοί. Είμαστε, θα έλεγα, σταθεροί στις θέσεις μας και θα δούμε από την πλευρά της Τουρκίας πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Παράλληλα, σας υπενθυμίζω ότι πολύ σύντομα, τις επόμενες μέρες, θα υπάρξει τριμερής συνάντηση Αιγύπτου – Κύπρου – Ελλάδας σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και μετά σε επίπεδο Αρχηγών κρατών στο Κάιρο. Θέλω να πω ότι κι εμείς προωθούμε πολύ σημαντικές συμμαχίες στην περιοχή, ειδικά με χώρες σαν την Αίγυπτο, οι οποίες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω αν σας ανησυχεί γενικότερα η γειτονιά μας αυτή την περίοδο. Βλέπουμε τι γίνεται με τον αλβανικό εθνικισμό, τα περί «μεγάλης Αλβανίας», έχουμε την ανοιχτή πληγή στις σχέσεις μας με τα Σκόπια όπου όλοι φοβόμαστε μην έχουμε καμία αρνητική εξέλιξη, γενικά σας ανησυχεί το κλίμα στη γειτονιά μας αυτή την περίοδο;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Νομίζω ότι, μεταπολεμικά θα έλεγα, αλλά τουλάχιστον τα 30 τελευταία χρόνια που εγώ θυμάμαι τη διεθνή πολιτική σκακιέρα, δεν υπήρξε περίοδος τόσο μεγάλης αστάθειας σαν κι αυτή που παγκοσμίως διανύουμε σήμερα. Υπάρχει και η ανοιχτή πληγή της κρίσης στην Ουκρανία και σας θυμίζω ότι το Κίεβο απέχει από την Αθήνα λιγότερο από ό,τι απέχουν οι Βρυξέλλες. Δεν είναι κάτι μακρινό.

Και βεβαίως, το μεγάλο θέμα της ισλαμικής τρομοκρατίας, η οποία έχει φουντώσει και η οποία αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης. Διότι υπάρχουν χιλιάδες ξένοι μαχητές υπήκοοι ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι, κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στις χώρες τους και θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα ασφάλειας.

Θέλω να πω ότι ποτέ δεν υπήρξε τόσο μεγάλη ρευστότητα και γι’ αυτό επιμένω ότι πρέπει εμείς, πάση θυσία, να διατηρήσουμε την Ελλάδα ως πόλο σταθερότητας στην περιοχή. Αυτό μας δίνει ένα εξαιρετικό στρατηγικό πλεονέκτημα, αλλά βεβαίως ανησυχώ. Και ποιος δεν ανησυχεί!

Τώρα όσον αφορά την άμεση γειτονιά μας, εμείς βεβαίως υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά βεβαίως υπό τον όρο ότι θα τηρούν όλες τις προϋποθέσεις και δεν θα παρεκκλίνουν από τις βασικές αρχές που διέπουν την ευρωπαϊκή πολιτική και τον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Κούρκουλα.

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Εγώ ευχαριστώ κ. Χατζηνικολάου.