ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ/ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟ ARD ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΦ.ΥΠΕΞ κ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑ

ΗΜ/ΝΙΑ:

Συντ.:
Βερολίνο, 28 Αυγούστου 2013

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 1645 (28/08/2013)

ΒΕΡΟΛΙΝΟ/ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟ ARD ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΦ.ΥΠΕΞ κ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑ

Στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του πρώτου καναλιού της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD προβλήθηκε ρεπορτάζ με θέμα τις επιπτώσεις της κρίσης στη Συρία ως προς την επιβάρυνση της Ελλάδας με μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα από τη Συρία.

To ρεπορτάζ επισημαίνει ότι, παρά την ενίσχυση των ελληνικών αρχών μέσω της FRONTEX, μεγάλος αριθμός μεταναστών επιχειρεί να εισέλθει στην Ελλάδα δια της θαλάσσιας οδού μέσω των πολυάριθμων νησιών και να φθάσει στις χώρες τις κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες αποτελούν και τον τελικό στόχο.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Κούρκουλας δήλωσε αναφορικά με το θέμα της ενδεχόμενης ενίσχυσης του προσφυγικού ρεύματος από τη Συρία λόγω των κρίσιμων εξελίξεων: «Είναι ένα θέμα ευρωπαϊκό και χρειάζεται ευρωπαϊκή αντιμετώπιση. Είμαστε σε επαφή με τους ευρωπαίους εταίρους και πιστεύω ότι θα βρεθεί κάποιος τρόπος ώστε να γίνει ένας δίκαιος καταμερισμός των βαρών μεταξύ όλων των χωρών.»

Το ρεπορτάζ παρουσιάζει επίσης το έργο των τοπικών αρχών και της εκκλησίας στη Λέσβο, οι οποίοι μεριμνούν για την υποδοχή των προσφύγων, οι οποίοι κατά γενική ομολογία είναι στο σύνολό τους σε κακή κατάσταση και χρήζουν βοήθειας.

Το ρεπορτάζ ολοκληρώνεται με πλάνα από το νεκροταφείο την Λέσβου, όπου υπάρχουν πρόχειρα, αυτοσχέδια μνήματα μόνο με αριθμούς και την εγγραφή της χώρας προέλευσης των προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.
Ο ρεπόρτερ επισημαίνει ότι στην περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης στη Συρία πρέπει να αναμένεται ενίσχυση του κύματος προσφύγων προς την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι τα πλάνα που πλαισίωσαν το ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο σημερινό μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του ARD προέρχονται από παλαιότερη εκπομπή του καναλιού, Report Mainz, με συναφές θέμα την προσπάθεια μεταναστών να φθάσουν στην Ευρώπη δια μέσου της Ελλάδας, η οποία είχε προβληθεί στις 23.7.2013 (ώρα 21:45). (Βλ. επισκόπηση Τύπου με Α.Π.: 1418, 24/07/2013)
+++
ΡΩΣΣΟΓΛΟΥ