ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

kourkoulas

Ο Δημήτρης Κούρκουλας  είναι Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, υπεύθυνος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και την Οικονομική Διπλωματία.

Ο Δημήτρης Κούρκουλας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 29 Δεκεμβρίου του 1954. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου και αποφοίτησε το 1977. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Διοικητικό και Οικονομικό Δίκαιο στα Πανεπιστήμια Βόννης και Κολωνίας στη Γερμανία από το 1977 έως το 1979.

Από το 1981 έως και το 2012 ήταν στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Ασχολήθηκε με τις εξωτερικές σχέσεις και με τις διαπραγματεύσεις της Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τη διετία 1987-1989 αποσπάσθηκε στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και εργάστηκε για τις σχέσεις ΕΟΚ-Κύπρου και ΕΟΚ-Τουρκίας.

Από το 1992 μέχρι το 1997 ήταν προϊστάμενος του τμήματος πολιτικών σχέσεων με τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το 1997 τοποθετήθηκε Πρέσβης – Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Λίβανο, ο πρώτος Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά το τέλος του πολέμου.

Το 2001 ορίσθηκε Πρέσβης – Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βουλγαρία. Κατά τη θητεία του στη Σόφια ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ίδιο διάστημα ήταν υπεύθυνος για την υλοποίηση των προγραμμάτων χρηματοδότησης της Βουλγαρίας από ευρωπαϊκά προγράμματα ύψους άνω των 300 εκ. ευρώ ετησίως.

Το 2006 ανέλαβε Πρέσβης – Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, την τρίτη σε μέγεθος Αντιπροσωπεία της ΕΕ παγκοσμίως. Με την ιδιότητα αυτή, ήταν μέλος του Peace Implementation Council, του οργάνου που προβλέπεται για την εφαρμογή της Συνθήκης Ειρήνης του Ντέιτον (Dayton) στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Το 2010 επέστρεψε στις Βρυξέλλες όπου και ανέλαβε Διευθυντής, αρμόδιος για την στρατηγική της Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, την Τουρκία και την Ισλανδία.

Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών. Ο Δημήτρης Κούρκουλας μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.