«Χαιρετίζω, με ιδιαίτερη τιμή, την εκδήλωση αλληλεγγύης προς τον φίλο παλαιστινιακό Λαό, εκδήλωση, ταυτόχρονα, απότισης τιμής στην μνήμη του ιστορικού του ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δεκαετίας, χωρίς τη φυσική παρουσία του. Αισθάνομαι πρωτίστως την ανάγκη, να εκφράσω βαθιά απογοήτευση, που ο παλαιστινιακός λαός αναμένει ακόμα την εκπλήρωση του οράματός του και του δικαιώματος του για μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Παλαιστίνη.
Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Παλαιστίνη, όπως και των δύο λαών, ελληνικού και παλαιστινιακού, είναι παραδοσιακά άριστες. Εδράζονται σε βαθιές ιστορικές ρίζες αλλά και στο ότι οι δύο λαοί μας στηρίζουν τις αρχές του δικαίου και αγωνίζονται για αυτές τις αρχές. Κατά τη διάρκεια τη θητείας μου στο Λίβανο, ως Πρέσβης της ΕΕ, είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το λιμάνι βορείως της Βηρυτού, από όπου έγινε η αποχώρηση των μαχητών της PLO αλλά και του ιδίου του Αραφάτ το 1982 με πλοία που είχε διαθέσει η Ελλάδα, το «Αφροδίτη», το «Vergina» και το «Σαν Ανδρέα».
Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα προσφυγικά στρατόπεδα Παλαιστινίων προσφύγων στο Λίβανο που επισκεπτόμουν συχνά και τις συνθήκες ντροπής που επικρατούσαν στα στρατόπεδα αυτά.
Οι επαφές σε διπλωματικό επίπεδο ήταν και είναι συνεχείς και εποικοδομητικές. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Al Malki πριν από λίγους μήνες εδώ στην Αθήνα αλλά και το 2013 στη Ραμάλα, καθώς και στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αυτές οι συχνές, ειλικρινείς, ανοιχτές επαφές αντικατοπτρίζουν το εξαιρετικό κλίμα που παραδοσιακά, ιστορικά χαρακτηρίζει τις διμερείς μας σχέσεις, τόσο στο επίπεδο της δικής μας εθνικής εξωτερικής πολιτικής όσο και στο επίπεδο της ευρωπαϊκής πολιτικής, υποστηρίζουμε σταθερά τη δημιουργία ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους – στο πλαίσιο μίας λύσης δυο κρατών – που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων.
Πρόσφατα, ολόκληρος ο κόσμος έγινε μάρτυρας της τεράστιας ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας. Οι συνεχιζόμενοι παράνομοι εποικισμοί εξαναγκάζουν οικογένειες σε υποχρεωτική μετακίνηση και μετεγκατάσταση. Βίαια και αιματηρά επεισόδια στην Πλατεία Τεμενών και στα Ιεροσόλυμα τείνουν να προσδώσουν στην κρίση χαρακτηριστικά ξένα προς την παλαιστινιακή υπόθεση, που δεν θα εξυπηρετούσαν την δικαίωσή της, αντίθετα, θα αποπροσανατόλιζαν από την ουσία και τον σκοπό της.
Η καταστροφή της Γάζας, για τρίτη συνεχόμενη φορά τα τελευταία χρόνια, ανέδειξε το τρέχον αδιέξοδο και την επιτακτική ανάγκη επιστροφής στο τραπέζι μιας ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, που θα στοχεύει στην οριστική και βιώσιμη λύση, με γνώμονα το συμφέρον των δύο Λαών να συνυπάρχουν ειρηνικά στην περιοχή και το δικαίωμα του παλαιστινιακού Λαού σε ένα δικό του, κυρίαρχο, ελεύθερο και ανεξάρτητο Κράτος.
Διότι, ούτε σχέδιο για την εκεχειρία, ούτε σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Γάζας μπορούν να μακροημερεύσουν, χωρίς να έχει τεθεί εκ νέου, στην πράξη η προοπτική ενός βιώσιμου πλαισίου ειρηνευτικού διαλόγου. Διαφορετικά, θα πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, που θα διαιωνίζει το σημερινό αδιέξοδο. Όσο κλιμακώνεται η ένταση, τόσο θα απομακρύνεται η επανέναρξη του διαλόγου. Και με ισχνές τις προοπτικές επανάληψης του διαλόγου, θα ανατροφοδοτείται η ένταση.
Η Ελλάδα τηρεί, διαχρονικά, μια εξαιρετικά συνεπή στάση. Υποστηρίζει σταθερά την δημιουργία ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ. Τον Νοέμβριο του 2011, υπερψήφισε την απόφαση για την ένταξη της Παλαιστίνης στην UNESCO και, ένα χρόνο αργότερα, την αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη. Υποστήριξε – και συνεχίζει να υποστηρίζει – τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κουαρτέτου για την ειρηνευτική διαδικασία, όπως και τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Αιγύπτου.
Η τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα συντάραξε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο Κυβέρνησης όσο και κοινωνίας των πολιτών, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή της κρίσης στο πλευρό των δοκιμαζόμενων παλαιστινίων της Γάζας, για να τους συνδράμει με ανθρωπιστική βοήθεια. Παρά τις δημοσιονομικές δυσχέρειες, διέθεσε άμεσα το ποσό των 500.000 ευρώ για κάλυψη επισιτιστικών αναγκών και επισκευές στο δίκτυο ύδρευσης, ενώ, στην Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για την ανοικοδόμηση της Γάζας, συνεισέφερε αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ.
Η κατάσταση, βεβαίως, παραμένει εύθραυστη και ο παλαιστινιακός Λαός στη Γάζα υποφέρει. Ένας νέος, φαύλος κύκλος βίας θα είναι απολύτως καταστροφικός και με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή, ιδίως υπό το βάρος των ιδιαίτερα ανησυχητικών εκεί εξελίξεων.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, θα ήθελα να επαναλάβω για μια ακόμα φορά προς τον φίλο παλαιστινιακό Λαό, που γνωρίζει καλά τα αισθήματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης του φίλου ελληνικού Λαού, ότι η Ελλάδα παραμένει πάντα έτοιμη να συνεισφέρει για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης, στη βάση μιας λύσης δύο κρατών, που θα εγγυηθεί την ειρήνευση, την σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή».