ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία στο Ελληνο-Αλγερινό Επιχειρηματικό Φόρουμ

ΗΜ/ΝΙΑ:

Ακολουθεί κείμενο παρέμβασης Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Κούρκουλα στο Ελληνο-Αλγερινό Επιχειρηματικό Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε, χθες, Τετάρτη 5 Νοεμβρίου στο Αλγέρι:

«Είναι μεγάλη χαρά για εμένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας για την κήρυξη της έναρξης, μαζί με τον Αλγερινό συνάδελφό μου, των εργασιών του Φόρουμ Ελληνο-Αλγερινών Επιχειρήσεων, η πραγματοποίηση του οποίου αναδεικνύει την κοινή πολιτική μας βούληση για την επέκταση και εμβάθυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δυο χωρών μας, ώστε να βρεθούν στο υψηλό επίπεδο των πολιτικών μας σχέσεων.

Όπως γνωρίζετε, συνοδεύομαι από αντιπροσωπεία στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων που εκπροσωπούν τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με σημαντική συσσωρευμένη εμπειρία συμμετοχής σε διεθνή έργα.

Σήμερα, σε διμερές επίπεδο, υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές για την οικονομική μας συνεργασία. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μας είναι περίπου 700 εκατομμύρια και το εμπορικό ισοζύγιο είναι σχεδόν ισορροπημένο. Αυτό το γεγονός αποτελεί ένα εξαιρετικό εφαλτήριο για την περαιτέρω μεγέθυνση τους.

Η Αλγερία καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των ενεργειακών μας αναγκών εφοδιάζοντας την ελληνική αγορά με το 15% των εισαγωγών μας φυσικού αερίου. Εδώ και 14 χρόνια η ΔΕΠΑ -η ελληνική εθνική εταιρεία φυσικού αερίου – αποτελεί ένα σημαντικότατο πελάτη της Sonatrach. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα οι Αλγερινοί εταίροι μας έχουν αποδειχθεί σταθεροί και αξιόπιστοι προμηθευτές.

Οφείλω να είμαι ξεκάθαρος: Για την Ελλάδα και τις ελληνικές επιχειρήσεις η Αλγερία δεν αποτελεί απλά μια εγγύς αγορά. Η Αλγερία έχει την προοπτική να αναδεχθεί σε σημαντικό και στρατηγικό οικονομικό εταίρο για τη χώρα μου. Για την Ελλάδα, η Αλγερία συνιστά έναν εταίρο ειδικής προτεραιότητας, με δεδομένο τον δυναμισμό της οικονομίας της, τη συνεχή της ανάπτυξη και τη φιλόδοξη στοχοθεσία που τη χαρακτηρίζει. Αναφέρομαι ειδικά στο νέο πενταετές σχέδιο 2015-2019 οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο και θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω σε βάθος με τους συνομιλητές μου από την Αλγερινή Κυβέρνηση, σήμερα και αύριο. Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργούνται μια σειρά από σημαντικές ευκαιρίες συμμετοχής ελληνικών εταιριών σε δημόσια έργα και κατασκευές.

Οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες και τα γραφεία μελετών έχουν σημαντική τεχνογνωσία και ευρύτατη διεθνή εμπειρία. Για πάνω από 40 χρόνια, δραστηριοποιούνται σε πολλές τρίτες χώρες και έχουν υλοποιήσει επιτυχώς μεγάλα έργα, αγωγούς μεγάλων αποστάσεων, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αρδευτικά δίκτυα, λιμάνια και τερματικούς σταθμούς πετρελαίου, μονάδες αφαλάτωσης και συστήματα επεξεργασίας αποβλήτων, εμπορικά κέντρα και αυτοκινητόδρομους καθώς και γέφυρες και φράγματα.

Θέλω να επισημάνω ότι στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες αποπεράτωσαν σημαντικά και περίπλοκα τεχνικά έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένου του μετρό της Αθήνας, του νέου αεροδρόμιου, το οποίο διεκπεραιώνει 17 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, αθλητικές εγκαταστάσεις και πολλές άλλες υποδομές υψηλού επιπέδου.

Τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες έχουν στραφεί πιο αποφασιστικά στις αγορές του εξωτερικού και σήμερα πραγματοποιούν μεγάλα έργα, όπως, για παράδειγμα, το νέο τερματικό σταθμό στο αεροδρόμιο του Αμμάν στην Ιορδανία, το νέο τερματικό σταθμό πετρελαίου στο FAO, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες του Κόλπου και της Βόρειας Αφρικής, κατασκευή λιμανιών, νοσοκομείων, πανεπιστήμιων, αθλητικών εγκαταστάσεων και τουριστικών συγκροτημάτων, καθώς και μαζικά προγράμματα κατασκευής κατοικιών.

Ένας άλλος τομέας ειδικού ενδιαφέροντος αφορά τα υλικά κατασκευής, έναν πολύ σημαντικό κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας με κορυφαία προϊόντα, όπως ενδεικτικά αναφέρω, τα προϊόντα αλουμινίου και μάρμαρου. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν σημαντικά στην προμήθεια των απαραίτητων δομικών υλικών για την επίτευξη των στόχων του πενταετούς προγράμματος που έχει θέσει η αλγερινή κυβέρνηση.

Υπάρχουν επίσης ευρύτατες προοπτικές συνεργασίας σε πολλούς άλλους τομείς :
– Τα τρόφιμα, τα όποια αποτελούν ένα σημαντικό κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας προσφέρουν ευκαιρίες για συνεργασία στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων διατροφής. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. Έλληνες επαγγελματίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη τουριστική αξιοποίηση περιοχών της Αλγερίας.
– Η ελληνική ναυτιλία με τον εμπορικό της στόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα πιο ενεργό ρόλο στο εξωτερικό εμπόριο της Αλγερίας.
– Η φαρμακευτική βιομηχανία, ένας από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας είναι σε θέση να παράγει σε τοπικό επίπεδο σε συνεργασία με συνεργάτες υψηλής ποιότητας γενόσημα φάρμακα.
– Στο γεωργικό τομέα, όπου οι δύο χώρες ειδικεύονται στη πρωτογενή καλλιέργεια με παρόμοια προϊόντα, βλέπω ένα αμοιβαίο ενδιαφέρον για συνεργασία σε φυτό-προστατευτικά προϊόντα, τη γεωργική έρευνα, την αποθήκευση και τη συσκευασία των προϊόντων.
– Στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας υπάρχουν επίσης σημαντικά περιθώρια συνεργασίας. Η Ελλάδα μπορεί να συνεργαστεί με την Αλγερία για τη βέλτιστη ανάπτυξη των αλιευτικών πόρων, και τη δημιουργία σύγχρονων αλιευτικών λιμένων. Ειδικά στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας, η Ελλάδα είναι ένας από τους πρωτοπόρους παγκοσμίως.

Η οικονομική εταιρική σχέση που φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας, συναντίληψης και κοινών αξίων. Η Αλγερία και η Ελλάδα μοιράζονται τους ίδιους στόχους και τις ίδιες προκλήσεις στο σημερινό κόσμο που δέχεται ασύμμετρες απειλές. Η αποστολή μας είναι να υπερασπιστούμε τις οικουμενικές αξίες που μοιραζόμαστε. Η συνεργασία μας πρέπει να είναι μέρος μιας ευρύτερης ευρώ-μεσογειακής συνεργασίας, με τη φιλοδοξία να δημιουργήσουμε ένα χώρο ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας και για στις δυο πλευρές της κοινής μας θάλασσας. Σε αυτό το πλαίσιο, η καταπολέμηση όσων επιβουλεύονται τις αξίες μας και διδάσκουν το μίσος αποτελεί ένα κοινό στόχο.

Θα ήθελα να συγχαρώ την Αλγερία για την 60η επέτειο της έναρξης του μεγάλου αγώνα για την ανεξαρτησίας σας, που γιορτάστηκε πριν από λίγες μέρες. Η μεγάλη εποποιία της ανεξαρτησίας σας προκαλεί θαυμασμό και σεβασμό στον ελληνικό λαό, που και αυτός υπέστη μεγάλες θυσίες για να αποκτήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του».